Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Bocsánat, nem voltam elég érthető. Természetesen térfogatot kell mérni.

Egy literes vagy nagyobb mérőedénybe bele teszed, belenyomod a zacskót úgy, hogy a zacskó töltse ki a mérőedényt hézag mentesen. A tetejét a zacskónak egyenesre igazítod, és oldalt leolvasod a liter skálát. (Célszerű, ha egy szívószálat beteszel a mérőedénybe, és úgy nyomod bele a zacskót, mert alulról a levegőt a szívószál kivezeti, és nem szorul be a levegő a mérőedény aljába.)

Ha a leolvasott érték mondjuk fél liter, akkor megszorzod 6-tal, mert ugye ha 10mp-ig mértél, akkor így jön ki a 60mp alatt kiáramló gáz, vagyis fél liter esetén 3 liter/perc. Ha 1 litert mérsz, akkor meg 6 liter/perc.

Nekem másfél literes a mérőedényem, nekem a 10mp-es mérés jól értékelhető eredményt ad, mert ez már elég pontos (persze minél hosszabb ideig mérnénk, annál pontosabb lenne az eredmény, de nincs akkora mérőedényem, de valószínű fölösleges is.)

Persze a 10mp lehet más is, ahogy a gáz kiáramlása, a mérőedény, és a zacskó mérete engedi, a lényeg, hogy ki kell belőle számítani az 1 percre kiáramló gázt.

3szwbavt

stimt, köszi! ez érthető és ki is próbálom.
és akkor mennyi legyen az annyi? 6 liter perc?

B.Zoltán

Berényi Józsi szerint (ebbe ő a szakember) 6 liter/perc, úgy emlékszem.
De mellesleg én is ennyit használok, ha a AWIzgatok, de én nagyon kezdő vagyok ebben a témában.

Én CO-val hegesztgetek, alumíniumot is, rozsdamentest is, de szeretnék egy komolyabb AWI gépet, amivel lehetne precízebben hegeszteni, mint ami most van.

ncw4w5nca

A nevéből ítélve ez egy német gép. Nem lehet hogy fel van cserélve a polaritás, vagy váltó áramra van kapcsolva. Vagy esetleg ha van lehetőség több helyre csatlakoztatni a testkábelt akkor ki kellene próbálni hogy másutt mit csinál? A pisztolynak a negatív póluson kell lenni. Én 350 amper felett azt tapasztaltam 2,4-es piros volfrámnál hogy "eldobja" a hegyét, de nem olvad gömbé.Ha jó volt a volfrám akkor még 400amperon sem olvadt meg. Viszont fordított polaritásnál, vagy váltó áramnál gömbé olvad, de csak ott ahol az elektronok becsapódnak. Lényeg hogy valami beállítás problémának kell lenni.

ncw4w5nca

Igen AVI-nál szerintem 6liter/perc a az optimális, persze ettél el lehet térni, ha a kerámia alakja, vagy a hegesztési pozíció úgy kívánja. Ettől lehet lényegesen kevesebbel is hegeszteni, de akkor nő a gázosodás veszélye. A CO-nál viszont már kevés a 6 liter én 12-18litert használta az áramerősségtől függően.    

Csuhás

A gépen nem lehet felcserélni a polaritást. Ebben az albumban van egy tucat fotó a gépről burkolat nélkül is. Az elmondottak alapján a kevés gáz tűnik valószínűleg, holnap délután meg is mérem.

http://gepek.csuhas.fotoalbum.hu/viewlarge/pictureid/13859572" TARGET=_fnew>CT520

ncw4w5nca

Jobb gépeken belehet állítani a gáz előáramlását tizedmásodpercenként, az után áramlást pedig másodpercenként. Ha viszont nincs előáramlás, akkor sem szokott addig begyújtani az ív amíg nincs argonnal védve az ívkörnyezet,mivel a levegő nehezebben ionizálható.

ncw4w5nca

Ezt a gépet nem ismerem, de 200amperen nem volna szabad megolvadni a 2,4es piros volfrámnak. Viszont szokott "szőrösödni" ha nem tiszta a gáz, akkor olyan a volfrám hegye mintha egy mini baricska lenne ráragadva. Az ellen nem sok mindent tehetsz, sűrűbben kell köszörülni.

3m9kaxws5

Üdv mindenkinek. A kevés gáz nem szokott gömbösítést létrehozni a wolfram végén, inkább a szennyeződés-reve.awival csak fémtiszta felületre lehet szépen hegeszteni.egyébként a piros wolfram 2% thoriumot tartalmaz, és a köszörüléskor beszívott por az ami ártalmas. Persze csak ipari használatban. Utána a legjobb a lila szinü .

ncw4w5nca

A volfrám megfogásánál nem lehet baj, a profi pisztolyokban is pont ugyan olyan eszközökkel történik a megfogás, és a volfrám ha izzik az nem baj, bírni kell neki 3000°C-ig.

ncw4w5nca

Még egy fontos dolog, amiről nem volt szó. Csak zárt, huzatmentes helyen hegessz. Ha nincs rá mód, akkor pokróccal, ponyvával alakíts ki szélárnyékos helyet.

3szwbavt

jó műhelyem van. sokszor nyitva az ajtó amikor hegesztek, mert nem szeretem szívni a cuccot közben, de huzat az nincs.

robroy007

vagy csak nem érzed [#nevetes1]

sastas

Aki tud angolul(meg aki nem is): https://www.youtube.com/watch?v=lSoWxG30rb0" TARGET=_fnew>Aluöntés

Érdekes megoldás.

B.Zoltán

Mivel, hogy feliratozott ezért egész tűrhetően fordítja a fordító program.