Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

http://www.esab.gedeon.hu/pdf/ok_tigrod_1930.pdf" TARGET=_fnew>A sziliciumbronz hozaganyaga A szilíciumbronz a legfontosabb gyengén ötvözött rézötvözet, amelyben a 2...3% Si- és 1% Mn-ötvözés jelentősen növeli a réz szilárdságát anélkül, hogy befolyásolná a képlékenységét. Főként a vegyipar alkalmazza (hőcserélők, hűtőtechnika). 2,8...4,5% Si-tartalmú hozaganyaggal, védőgázas eljárással hegeszthető.

http://www.imgserv.com/images/2014/12/30/qTiQMZgc.jpg" border=0>

3szwbavt

sajna én nem leltem a cusi bronzra leírást sehol. ennyire ismeretlen lenne?

3szwbavt

ez a melegrepedés sajna a sima bronz hegpálcánál is megvan. főként táblavarratnál, vagy pld egy tenyérnyi folt bevarrásánál. itt hegesztem, hátul meg felreped, vagy körbereped.

keri

Öntvényhez van külön pálca. Azzal mégjobb. Igaz nem is olcsó, de vannak helyek ahol adnak szálra is :)

Haver egy eltört satut hegesztett meg vele és azóta is működik :)

3m9kaxws5

Igen ismerem de van több fajta is attól függ milyen öntvény. Öntvényt ritkán hoznak javítani azért az évi 1-2 alkalomért nem tartok otthon pálcát. Inkább rozsdamentest-alut-rezet hegesztek.Na meg szénacélt.

ncw4w5nca

Én nem dolgoztam vele, de ha lehet hozzá kapni hozaganyagot, akkor nem lehet annyira ritka.

"Szilíciumbronzokkal jól helyettesíthetők az ónbronzok. Mechanikai és siklási tulajdonságaik
kiválóak. Jól önthetők, hegeszthetők. A mangán  
szilíciumbronzokat elsősorban a villamos
ipar használja szorítók, szegecsek, csavarok anyagaként."

http://www.sasovits.hu/cnc/ontes/Al-Cu_ontese.pdf" TARGET=_fnew>Itt egy PDF amiben van szó a szilíciumbronz őntéséről.

000000000

Mennyi Si-bronz kellene?
külföldről tudok beszerezni, CuSi10 vagy CuSi15, kedved szerint felhígítod, de sajna minimum fél tonna alatt nem szállítanak
ára 2000ft/kg alatt szerintem
Egyszerűbb megoldás, hulladéktelep, néha előfordul, sajnos berakják vegyesbronzba, ki kell szúrni. Majd figyelem ha komolyan érdekel.

3szwbavt

komolyan érdekel, és az ára is jó ha 2000 ft alatti. és hogy lehet felismerni? mert lehet, már vettem hulladékban csak nem tudtam róla és belekevertem az ónbronzba.  
kezdésnek lehetne 20-30 kg.  
köszi!

ncw4w5nca

000000000

én így jártam egyszer... 700 kg saját cusn12 tömböm ment a kukába egy darab 50 kilós cusi5 öntvény miatt, véletlenül beadagoltuk, nem mértem rá arra az egy darabra, és paff... egy taknyos rosszul önthető vacak turha lett belőle, emellett iszonyú gázosodást produkált, próbáltam mindent, hogy megmentsem, hát nem sikerült :)

amit eddig találtam, az szivattyúház vagy lapát vagy mi volt, szép öntvények egyébként, a színe be tud csapni könnyen.

ebben az évben kidobáltam kb. 200 kiló ilyet :)

3szwbavt

nna az a művészbronz amiből most öntök. révén Mihálytól van, a cég vezérétől, és van neki vagy 12000 kg-ja. teljesen jó bronz tömbök, és barterben kapom.  

Mit mérsz rá egy szilikonbronzra? én a helyszinen megköszörülve bepatinázom és ha fogja jól, akkor otthon pirosra melegítve töréspróbázom. ha nem hajlik, hanem szilánkosra törik akkor oks. ha csomót lehet rá kötni, akkor nekem az alubronz kategória, és attól az én bronzom takony lenne. mint néha megesett...
a filmeken a szilikonbronz szépen önthető.

ncw4w5nca

Akkor most-már végképp nem értelek[#zavart2]Először azt írod hogy ónbronzzal dolgozol,saját magad ötvözöd kis alumínium beadagolással, és nem is tudod hogy mi-fán terem a szilícium bronz. Mindenki töri kezét lábát hogy segítsen, aztán derül ki hogy te mégis csak szilícium-bronzot használsz, ráadásul tonnaszám van. Ugyanis a bronzot a fő ötvözőjéről nevezik el a művészbronz esetében a fő ötvöző a szilícium [#confused]

3szwbavt

nna ezt én nem tudtam. és amit én onnan kapok abban nincs szilikon. és mi a különbség a szilicium és a szilikon bronz között?  

3szwbavt

één eddig szilikon  bronzról beszéltem.

és nem ötvözöm már magam, hanem veszem innen onnan...  régen ötvöztem 3  évee már nnem öntök másnak, és nem  éri meg ötvözni.  

3szwbavt

szóval bárhol nézem, a művészbronzban szilikont írnak és NEM sziliciumot.