Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

3szwbavt

ahha, nincs itt a hegyekben ilyen cég, és 6 éve nem is voltam effélében.  
de sokat járok pestre és ezért is gondoltam hogy esetleg valaki tud konkrét boltot ahová bemegyek és megveszem.

ncw4w5nca

Szerintem bármelyikbe megkapsz mindent, esetleg kivétel a takarékszelep. Kérdezd meg ott ahol a hozaganyagot veszed.

3szwbavt

oks. köszi mindenesetre a válaszokat!!!

ncw4w5nca

Ha túl kevés a gáz az is okozhat gázosodást. Mindenképp vegyél mérőcsövet hogy pontosan be tudd állítani.

B.Zoltán

Amíg nem lesz rotamétered tegyél egy vékony falú műanyag zacskót, amiből kinyomtad a levegőt  az AWI pisztoly végére és legalább 10mp-ig enged bele a gázt.Utána tedd bele az asszony mérő edényébe és látni fogod,ha kiszorzod, hogy mennyi gáz megy percenként.

Én vettem most egy mérőcsövet,hogy ne keljen bohóckodni a zacskóval,de kiderült,hogy nagyon pontatlan, lehet hogy maradok a zacskónál.
Végül is a mérőóra elég ha időnként ellenőrzi az ember, hogy amit mutat az a valóságos-e.

Én ezt a módszert CO-nál használom,de remélem  
AWI-nál is működik.Nem tudom ott hogy nyitja a gázt.

Csuhás

Ha már awi hegesztést tárgyaljátok én is kérek egy tanácsot: Mitől van az hogy a wolfram hegye szerintem túl gyakran megolvad, legömbölyödik? Ha nem hegyes akkor kóvályog az ív, nem tudok precízen dolgozni. Most pirosat használok azzal kevésbé jelentkezik mint az arannyal. A gép amivel dolgozom egy stahlwerk ct520.

3szwbavt

nem tudom mi a különbség, mert nekem kék a vége a volfrámnak.  
ez a zacskós dolog olyan mint a szipuzás?  

az enyém ívre nyitja a gázt.  és még engedi kicsit amikor elveszem a pisztolyt. gondolom hűti.

Robika37

Üdv ! Amit tudok róla a piros az tóriumos tehát radioaktív kerülendő . Viszont stabilabb az íve .
Nekem "aranyszínű" van hegyesre köszörülöm úgy mintha pontozót köszörülnék "szemből" fogom a kőnek és a "köszörülési nyomok/szálak" párhuzamosak az elektródával a csúcsszög pedig az alkalmazott áramerősségtől függ. Ezen a fórumon sok okosságot találsz kis keresgélés után:   http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9127251" TARGET=_fnew>Hegesztés
és nem fikázzák egymást egy-két darázsfészkes varratért.....

keri

Túl nagy áram.
Vastagabb pálcával lenne érdemes próbálkozni, vagy erősebb hűtéssel (több gáz)
Esetleg kevésbé hegyes csúcsot köszörülj neki.

A legtöbb esetben a gyújtás is okozhatja a hegy sérülését, ezért az érintés mentes gyújtás sokkal jobban kíméli a wolframot.

keri

Nem kell annyira pánikolni a thoriumtól, mert csak 1% van benne, és amúgy sem olyan durva anyag mint a plutónium.
Annyi korlátozás van rá hogy atomerőművekben nem használható, de nem ettől leszel rákos.

Az izotóp mivolta miatt béta bomlást produkál, ami elősegíti az ív kialakulását. Azaz a könnyebb gyújtás miatt teszik bele.

keri

Én úgy tanultam, hogy ívgyújtás előtt illene nyitni a gázt. Igaz én még csak olyannal találkoztam aminél kézzel kell indítani.

3szwbavt

az enyémnél, a pisztoly gombot megnyomva, elindul a gáz. és aztán fogja az ívet.  

Csuhás

2.4 pálcával dolgozom. Inkább kisebb szerkezeti acéllal szoktam dolgozni, ami egy kisebb műhelyben adódik. Az áram nem lehet túl nagy hiszen az olvadékzóna is elég kicsi. A hűtés már inkább kérdéses hiszen hegesztés közben izzani szokott a wolfram. Meg fogom mérni a gáz mennyiségét a zacskós módszerrel. Esetleg a wolfram befogás nem számít? Mennyire kell pontosan illeszkednie a furatban? Egy profi pisztolynál mennyire van közel a megfogás a hegyhez? Van esetleg rés a pálca körül ahol a gáz egy része a gázlencsét kihagyva közvetlenül hűti a pálcát?  

B.Zoltán

Hát igen,ha olyan primitív pisztolyod lenne ahol kézzel kell nyitni a gázt ott egyértelműbb lenne.
CO-nál is amikor elengedem gombot még folyik a gáz tovább egy kicsit.
Ez nekem nem sok hibát okoz,de a rotaméterem sajnos felét mutatja,és még két különböző co2 palackból nézve is mást mér.
Lehet,hogy kifogtam valami gagyit.
Én így a zacskós megoldást hitelesebbnek gondolom.
Persze nem erőltetem csak mint szükség megoldásként javasoltam.

Bár ha ív nélkül bekapcsolod (mert rotaméternél sem tudod másképpen) menet közben ráteszed a zacskó száját (amit kézzel rászorítasz a pisztolyra) és felfogod a kiáramló gázt,és mondjuk 10mp múlva lehúzod róla, és természetesen utána kösd össze a száját.
Neked is pontosabb lesz a mérésed,mint mérőcsővel.

Mégegyszer mondom, ez csak tipp, mindenki azt a megoldást választja, ami neki legkényelmesebb és legmegfelelőbb.

3szwbavt

és mit mérjek a zacskóval? a gáz súlyát? 10 mp alat mennyinek kellene lennie?