Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

mint=mind

Sasi a #332 hozzászólásodban írtad ezt a hőálló habarcs dolgot az menyibe kerüt neked? valamint pl perlittel növeltél a hőszigetelési tényezőjén vagy egy az egyben használtad?  

Lehet hogy az elöbbi 2 weboldal közül a másodiknál valami hasonlo anyagot használtak?

http://www.buildyouridea.com/cnc/hblb/phase6/phase6.html" TARGET=_fnew>http://www.buildyouridea.com/cnc/hblb/phase6/phase6.html ezen az oldalon lévö sablon vajon miböl készülhet? mi lehet az öntőanyag? lehet hogy nem piszmogot a fekecs ecsetelésével vagy az anyag mártásával és kiöntötte? bár ezt nem hiszem, mert akkor az szerintem szerintem átáztatta volna a papírt én viszont nem látok erre utaló jeleket... megaztán sejtem hogy elég hosszú idő kellene ahoz hogy kiszáradjon az ehész (azt nemtudom hogy ekkora mennyiségben nem-e berepedezne....) szal a kérdés nyitva van, mi lehet az az anyag :-)

000000000

Hunka Tibor a #93 hozzászólásodban írtad hogy tanult szakmám gipszmintakészitö vagy. Milyen az a gipsz amit alu öntőformának lehet használni? Rémlik az hogy Kalmus, vagy itt a fórumon írta, vagy a videóján mondta, hogy gipszböl nem lehet (vagy csak nem érdemes?) öntőformát csinálni.......

illetve töbszörhasználatos sablont lehet-e készíteni illetve miböl alu öntéshez?

lenne még kérdésem, de azthiszem azokat késöbre halasztom :-) nem akarom egyedül teletölteni ezt az oldalt :-)

000000000

Szia Virgil! A portland cementet jól értetted, silica sand-> kvarchomok (közönséges homok, csak mosott)
perlit is meg van részedről.
fireclay-> tűzálló agyag [pl.bentonit,illit,montmorrilonit,kaolin ezek tűzállóagyag ásványok] (a samott is az volt, csak kiégették)
A szövegben úgy van, hogy először a három anyagot összekevered,megnedvesíted az összes szükséges vízzel, aztán hozzáadod a tűzállóagyagot por alakban. A keverhatőség és az egyenletes eloszlás miatt szükséges így.
A lyuk feladata ún. kármentő nyílás.

000000000

A réz kb 8%-ig túladagolható. Viszont kb 3% bőségesen elegendő. Ezt sajna mérni kell, akár konyhamérleggel! A réz még javítja is kismértékben az alumínium szilárdságát.
A #376-ban említett anyagok gipsz és kvarchomok fele fele arányban, de arról ír végig, hogy ezek neki nem sikerültek, csak csinálja az egyik kisérletet a másik után.

000000000

A Tibor asszem megerősit, hogy minta és forma nem ugyanaz. Bár ismerek egy gipszféleséget amit a Scmalcz nevű ötvös kellék forgalmazó cég árusított, amibe lehet alumíniumot önteni , de ez a forrás mivel az üzletük megszünt, vagy átköltözött számomra ismeretlenné vált.

000000000

Kalmus! A Schmalcz nem szűnt meg, csak elköltözött, Kelenföldről át Pestre a Győrffy István utcába a Népliget mellé. Legalábbis szerintem rájuk gondolok, ékszerészeti segédenyagokat forgalmaznak, nem?

000000000

Köszi szépen Giorgio!
Ugyanarra gondolunk, legalábbis Kelenföldön voltak amikor vettem tőlük cuccokat.

000000000

Szia Vbodi!

Örülök, hogy ilyen gyorsan haladsz. Szeretném felhívni a figyelmedet arra, ha PB gázzal dolgozol akkor ne pincében és ne olyan helységekben használd, ahol akna (gépkocsi szerelő akna) van. A PB-nek nagyobb a fajsúlya a levegőnél összegyűlik, nem szellőzik ki. (ROBBANÁSVESZÉLY!!!!!!) Jól szellőző helyen használd

vthgizrff

Sziasztok!
Lenne nekem is egy kérdésem. A vékony alu lemezzel ugyanaz a helyzet mint az alu forgáccsal? 0,5-2mm-re gondolok. A bronz forgácsot is fel lehet használni ötvözesre, vagy inkább a rezet ajánlod?

000000000

Szia Zoltán!

A vékony alulemezzel hasonló a helyzet bár valamivel jobb a kihozatal viszont alemezek nem öntészeti ötvözetek, tehát nem könnyű velük vékony bonyolult öntvényeket önteni. Egy egyszerűbb ékszíjtárcsa azért kijöhet belőle. A bronz forgácsot nem javaslom, mert ón, cink ötvözőket tartalmaz és ezek az aluöntvényben erősen minőségrontó összetevők.

000000000

nos akkor jöhet a többi kérdésem :-)

A lúgot mire használják az alu öntésnél? vagy lehet hogy az már kezelés/felületkezelés?  Atyám alu öntödében dolgozott réges régen (Kecskemét, Aluszöv) és ott valamire használtak lúgot.

Az alunál nincs az a veszély hogyha túl sűrűn olvasztják vissza akkor valami kiég belöle és megváltoznak a tulajdonságai? pl törékeny lessz vagy hasonlo?

Az olajjal (pl fáradt étolaj) müködő égőfejnek mi a működési elve? gondolom valahogy porlasztani kell az olajat és levegőt is kell betáplálni...... ha jól tudom talán még az sem hátrányos ha melegítve van az olaj.

000000000

Ha polisztirolhabbol készítek öntőmintát, de azt csak több darabbol tudom összeilleszteni akkor mivel érdemes illeszteni (ragasztani) hogy ne okozzon gondot az öntésnél.....  vagy ez mindegy? mert azon a hőfokon ugyis el ég, elpárolog? jheim a #241 hozzászólásában a tapétaragasztót ajánlja, csak nemtudom elég erös lehet-e az, viszont garantáltan olcsó termék igazán nekünk való :-) néhányszáz forintbol van fél kilód :-) de szerintem a legtöbb háztartásban biztosan van egy kis kimaradó valamelyik polcon. Esetleg az lehet a kérdés, hogy melyik fajtát érdemes használni, hogy elég erős legyen, bár ha fekeccsel be van kenve gondolom az is ad egy plussz tartást neki, nehogy esetleg eltörjön az illesztésnél amikor a homok rákerül vagy bevibrálás közben.....

000000000

A lúgot nem az öntésnél , hanem az öntvények tisztításánál lehet alkalmazni, bár óvatosan, mert a lúgok az alumínumot megmarják, tehát inkább felületkezelés.
A visszaolvasztások szmával egyes ötvözők kiégnek, mások dúsúlnak. Néhány olvasztás esetén azonban csak az olvadékokban lévő-keletkező oxidok feldúsulása jelent problémát. Ezeket azonban oxidmentesítő sók alkalmazásával könnyű eltávolítani. Az étolaj gyakorlatilag a gázolaj felhasználásának megfelelően használható. Csak egy kicsit sült hús szag lesz az öntödében.[#finom]

000000000

Ez a polisztirol ragasztás megosztja a fórumozók véleményét. Az elveket mondanám el. A ragasztó éghető legyen és minél kevesebb gázt fejlesszen. Ez ért nagyon jó az öntésnél a polisztirol. A keletkező kevés gőz ne legyen környezet és egészség károsító. Ezek NEM ajánlatosak: Cianoakrilát [#idiota] poliuretán (pur) [#guluszem1] mert igen mérgezőek a gázaik.  
Javaslom a kisérleteket, mert igazán kiforrott ragasztó nincs erre a célra: CMC tapétaragasztó, saját anyaga(polisztirol oldat), Pattex Super Fix. Mindegyiket nagyon vékony rétegben! A legjobb megoldásnak számomra a már elhangzott alkatrészek kúpos illesztése, vagy fecskefarok illesztés tűnik. Ez egy CNC-vel bíró barkácsolónak vagy ügyesebb snicceres kéznek általában nem gond.

000000000

Kalmus: mega thx a sok segítségért :-) a kúpos ill fecskefarkas illesztést tudom, olvastam a fórumon, bár ez tökéletes, vagy majdnem tökéletes megoldás, de az egyenes lapok és azok ragasztása a legegyszerűbb és főleg a leggyorsabb. Persze az hogy a gyorsaság, egyszerűség mennyire számít az egyénenként változhat :-)