Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Sasi! Ha így volt akkor jó volt az öntési hőmérséklet. Talán lehet egy 20-30 fokkal kevesebb is megfelelő anyag használata esetén.
Kalmus

dg8n4i8x

Sasi! Mivel mérted a hőfokot?

sasi

Az olvasztást egy kis hőfokszabályozós http://www.sasovits.hu/cnc/ontes/e_kemence.jpg" TARGET=_fnew>elektromos edzőkemencébentörtént, melynek a hőmérsékletét optikai pirométerrel is ellenőriztem.

3vv2btrhv

Szia Sasi  
Tépem a hajamat mert egy ehez hasonlo kemencét árultak még tavaj de nem vettem meg !!
Amugy gratulálok és sok sikeres öntést.
Tibor

sasi

Szia Tibor!

Igen, jó kis kemence, jó, mert gyorsan felfűt, a hőszigetelés olyan, hogy a kikapcsolás után 24 óra múlva sem lehet kézzel kivenni a tárgyat belőle, viszont kicsi, mert a belmérete csak 170x110x450 mm.

Próbálkozom polisztirol hab ragasztásával, nem nagy sikerrel. Az oldószereivel az a baj, hogy a legkisebb mennyiségtől is összeesik a hab egy része, folytonossági hiány lép fel. Más, pl. faipari, vagy papíripari ragasztó azért nem jó, mert nem olyan gyorsan, vagy egyáltalán nem ég el, fóliaként anyagfolytonossági hibát okoz az öntvényben.  

Örömmel venném mások ez irányú tapasztalatát!
sasi

yuagaci9g

A polisztiren ragasztasra hasznald a poliuretan (faipari) ragasztot, nagyon vekonyan felvive, mert habosodik.
szerintem onteshez is bevalik, meg nem probaltam.

dg8n4i8x

Sziasztok!

Én anno a polystirol ragasztásához PUROCOL nevű ragasztót használtam, ez is polyuretan mint amit Lampas említett. Olyan kartusban van mint a sziloplaszt, vagy kannában. Ez is habosodik, más célra is alkalmas mert szinte mindent megfog és nagyon erős! Öntési célra nem tudom jó e de egy próbát esetleg megér! Ja ezt a ragasztókat úgy kell helyesen használni, hogy vékonyan felviszed a felületre, kb. 10percet vársz amíg felhabzik és akkor illeszted össze a felületeket.

000000000

sziasztok

mivel lehet tutira ragasztani a habot?

000000000

Sziasztok!
Mint modellező No-ban vettem egy olyan speciális cianid tartalmú ragasztót (nem olcsón), amelynek segítségével tutira lehetett habot ragasztani.
Még télen a hidegben is. Kellett hozzá egy un. accelator spray is. Azonnal és fantasztikusan ragadt a hab azonban pl. a szárny egy kicsit megmaródott. Nézd meg a modellező üzletekben, hátha van nekik ilyen ragasztójuk.  

dg8n4i8x

Habot általában az epoxy gyanták is nagyon jól fogják pl. UVERAPID többször próbáltam és bevált vagy az említett PUROCOL, vagy a MULTIFIX nevű ragasztó is jól fogja. Multifixel ragasztottam vákumban a habszárnyra az 1-es balsa borítást.

sasi

Sziasztok!

A hab tökéletesen ragasztható faipari, vagy parketta ragasztóval, de ez öntészeti célra alkalmatlan, mert az ömledékben a ragasztó mint egy kis lapocska úszik, és repedés szerű hibát produkál az öntvényben, mint a fotón is látható.  
http://www.sasovits.hu/cnc/ontes/DSCF1769-1.jpg" border=0>
sasi

000000000

Sziasztok! Figyelmetekbe ajánlanám a régebbi hozzászólásokat, ami vonatkozik a ragasztóra is.
Elhangzott a PUR-ról hogy a fejlődő gázai mérgezőek. Ez igaz a cianoakrilát szerű ragasztókra is. Figyeljetek az egészségetekre. Inkább javaslok olyan megoldást amikor az egyik fél a másikba illeszkedik enyhe kupossággal és csak bele kell szorítani. Az első bevonat után már úgyis összeáll.

000000000

A megoldásnak még a következőt is javaslom. Már próbáltam, de nem emlékszem a pontos összetételre.

Hammerite hígítóban feloldok (zárt befőttes üvegben!!) annyi polisztirolt amennyit csak lehet. Akkor kapok egy méz sűrűségű oldatot, amit asszem LB hígítóval hígítottam tovább. Sajna ennyire emlékszem, meg arra hogy nagyon jól működött. Próbálgassátok a hígítást!

sasi

Szia Kalmus!
Én is próbálkoztam hasonló módszerrel, H-300-as Supralux hígítóban oldottam fel polisztirolt, de nem vált be, mert erős kölcsönhatásba lép a habbal, üregeket létrehozva, mely gyakran a ragasztás széléig is kiér.
Addig ez nem is baj, míg belül marad, de ha a hab megmunkálása során felszínre kerül, akkor már javíthatatlan a minta.
Én ezzel a problémával küzdök, mert a környékemen nem lehet 60 mm-nél vastagabb habot beszerezni, ezért izgat a ragasztás mikéntje.
Eddigi kísérleteim szerint –öntéshez- a legalkalmasabb módszer, ha a kisebbik ragasztandó felületet, egy tisztabenzinnel egyenletesen átitatott textil felületére nyomom, majd az ellendarabhoz, megvárva a kezelhető szilárdulást, mely 20-30 sec . Beöntő fejek, csatornák kialakítására alkalmas, elég szilárd, és nem tartalmaz idegen anyagot. Nagyobb felületek ragasztásánál, megmunkálás után viszont üregek kerülnek elő.
Az igazi megoldás olyan ragasztó lenne, mely nem oldószere a polisztirolnak, és alacsony hőmérsékleten könnyen elég.
Üdv. sasi

D.Laci

Lehet oltári baromság amit írok de a viaszt nemprobáltátok még ragasztónak használni!!??