Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

000000000

Igen, így már valószínűbb a dolog. Nade vajon hány nap folyamatos üzem mire eléri a kellő hőfokot csak maga a hőelnyelő anyag amit még át is kell adnia a fémnek) Az otthoni mikrók nem ilyenre vannak tervezve és kész. Ha jól láttam az oldalon 1kg-kat emlegettek... én nem igazán hiszek benne, de ha gondolod és van rá lehetőséged próbáld ki, de csakis saját felelősségre!!!
Én személyszerint nem kisérleteznék vele, inkább a gáz. A neten sajnos sok hülyeség is van a használható dolgok mellett... meg kell tanulni szűrni.
Sok sikert!

000000000

KIcsit utána néztem. Tényleg igaz amit írtál.
Mégis óva intelek. A technológiát az urán feldolgozás miatt találták és kisérletezték ki. Azt hiszem igen drága anyagokat használtak fel erre a célra, mert ebben az ipari szektorban szinte semmi sem drága.Később használni kezdték az ún. szuperötvözetek előállítására is mert igen tiszta technológiának számít és ez itt fontos. Ezek is igen drágák. Szóval csak óvatosan a kisérletekkel.Olvastam én is a neten hasonlókat, de  a tényleges használhatóságát megkérdőjelezem a viszonylag egyszerűbb körülményekre kialakított berendezéseknek. Az olvasztás során a mikrohullámot igen szűk hullámhossz tartományban kell tartani, ami igen drágává teszi a berendezést is. Szóval millió a probléma amit meg kell oldani. Nem sufniba való!

000000000

Ha bővebben érdekel akkor  
http://www.eere.energy.gov/industry/metalcasting/pdfs/advancedmeltingtechnologies.pdf" TARGET=_fnew>ittutána nézhetsz kicsit bővebben az olvasztási technikáknak.

000000000

Azért nem olyan rossz a helyzet! Csak tájékoztató számításként: 1 kg alumínium 500 fokra melegítése 850W-os mikróval kb 8-9 perc. A burkolat az más tészta, de pl. érdemes lenne grafittégelyt alkalmazni. Hőálló és jó nyelőanyag (mármint mikrohullámú nyelő) A fajhője hasonló az alumíniuméhoz, így egy szerűen "saccolható" a hevítési idő. Ha jó a hőszigetelés, akkor a hatásfok közel 100%-nak vehető, mert tulajdonképpen minden villany végül hővé alakul.

000000000

Akkor elméleti szinten elég jól alakul a dolog. Kösz a linkeket, még nézegetem.

SquirrelTech

Egy kérdéssel csatlakoznék. Azokkal a mikrosütőkkel, amikbe már lehet fémeszközöket tenni, mi a helyzet? Ezeknél egyáltalán nincs hatással a hullám a fémre?  
(Csak mert milyen élmény lehet pl. forró kanállal kevergetni a kávét... :))

6fgemi55d

Ilyen mikrosütővel még nem találkoztam, de érdekes módon, ha egy csupor teában vagy kakaóban bennehagyom a kiskanalat, nem veszi zokon, ha viszint ugyanazt a kanalat a csupor mellé teszem, akkor szikrázik mint a rosseb.

000000000

Ha a teában hagyod a kanalat, akkor a víz mint tökéletes nyelőanyag, elnyeli a mikrót. Ha mellé teszed, a benne indukált örvényáramok okozta feszültség miatt a kanál és a mikró belső fala között fog szikrázni. Az aranyszegélyű tányér és csésze is azért szikrázik, mert egy szép nagy rövidrezárt menet a díszítés. (Illetve volt)

000000000

A mikrohullám egy elektromágneses sugárzás, mint a röntgen, a radar, az infravörös vagy éppen a látható fény. Ezért hasonlóan viselkedik. Mint molinari írta elnyeli, visszaveri, vagy átengedi. A fémek visszaverik a mikrohullámokat. Ezért a hullámok a visszavert hullámokkal interferálni tudnak így igen nagy energiák keletkezhetnek bizonyos helyeken. Ez okozza azokat a nagy szikrázásokat. Tulajdonképpen a lézerhez és a mézerhez hasoló jelenség játszódik le csak nem a látható illetve infravörös, hanem a mikrohullámú tartományban.

sasi

Üdvözlöm a hobbi CNC-s tábort, mint egy leendő új tag!
Jelenleg bontogatom szárnyaimat, még csak egy olvasztó kemencéig jutottam el, mely most szárad, s közben tervezgetem a gépemet.
http://www.sasovits.hu/cnc/ontes/DSCF1650-1.jpg" border=0>http://www.sasovits.hu/cnc/ontes/DSCF1681-1.jpg" border=0>
Egy példa a mikrohullámú sütős témához: az első szovjet gyártmányú mikrohullámú sütők magnetronja a hadseregben rendszeresített mobil katonai radar rezgéskeltője volt, mely kb. 7,8 GHz-en működött. Közel ehhez a frekihez üzemelt a trafipaxnak nevezett NDK gyártmányú gépkocsi sebességmérő radar is.  
A műsorszóró műholdak kb. 12/24 Ghz le/felmenő frekin üzemelnek.
Mint többen már leírták, ezek az elektromágneses hullámok vagy kölcsönhatásba lépnek egy anyaggal, (pl. élő szervezet, vizet tartalmazó anyagok stb.) vagy nem, (pl. parafin), illetve visszaverik (radar), vagy szétszórják (a lopakodó egyik elve).  
sasi

000000000

Nagyon ügyes kis tábori kemence!
Gratulálok![#eljen][#taps]
Csak így tovább!
Gázos, vagy olajtüzelésű lesz?

yuagaci9g

Udv sasi, Kreativitasbol jeles! Orulok, hogy csatlakoztal.

000000000

Hunka Tibornak!

Tibor küldtem egy választ az emailedre. Küldd a modell fájlt várom!

sasi

Köszönöm Kalmus és Lampás biztatását.

A kemence gázfűtésű lesz, és később tervezem a hőmérséklet szabályozás megoldását is.