Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

http://metalcast.boorman.us/reil_1.html ezen az oldalon elmagyarázza az oldalkészítő hogy hogyan készíthetsz saját égőfejet (persze ez csak egy a számtalan lehetőségek közül)

http://metalcast.boorman.us/foundry.html itt meg egy kohó elkészítésének az egyik lehetséges módja..... nekem a fedélnyitó mechanika tetszik nagyon, ötletes :-)

000000000

Ha megnézed Sasi #356 Hozzá szólásában bemutatott fényképet könnyen olyan hibát követhetsz el. Szóval ezért nem túl szerencsés a ragasztó és igazán kifogástalannal még nem találkoztunk.  [#nemtudom]

000000000

ahan, értem, akkor nincs mit tenni, hát ki kell kísérletezni :-) amig meg nincs tökéletes ragacs addig marad a csapolás valamely formája.....

sasi

Kalmus!

AlMg ötvözetbe kb. fele arányba  AlSi12Cu3 beolvasztása után azt tapasztaltam, hogy a Si egy része könnyű kásás massza formájában kivált. Megpróbáltam magasabb hőfokon is (900) megolvasztani, de nem eredménytelenül. Önmagában még nem olvasztottam ezt az ötvözetet, ezért kérdezem, hogy véleményed szerint akkor is kicsapódik a Si, vagy esetleg a Mg tartalom, vagy a Fe okozta.
Az önvény vegyelemzése is arra utalt, hogy a Si csapódott ki, mert csak 2,2% volt, Mg=2%, Fe=0,9%, Cu=0,38%, ez a vas (0,5%) kivételével AlMg2Si4 minőségnek felel meg, mely tulajdon képen nem rossz.
sasi

sasi

helyesen:
de nem eredménytelenül=de eredménytelenül

000000000

Sasi!
Az ami kivált lehet Si, de akkor az eredeti ötvözet nagyon rossz minőségű lehet. A Si normális esetben nem válik ki. Ha mégis onnan tudható hogy az hogy kevergetéskor kopog amikor a keverőlapát nekiütődik.
 Ha hab jellegű akkor inkább a Mg lehetett amely felúszik de ez keveréssel fel kell, hogy oldódjon. Szóval leginkább salak lehetett.  
A magasabb hőmérsékletet inkább kerüld, mert gázosodik és felgyorsulnak a salakképződési folyamatok, szóval többet árt, mint használ.  
Ha sziliciumot akarunk beötvözni akkor azt 30-50% os előötvözettel végzik, de magas hőfok és gyors olvasztás kell a leégések csökkentése miatt, ezért célszerű indukciós kemencét alkalmazni, ahol a jó keveredés is biztosítva van.

sasi

Köszönöm Kalmus a tanácsaidat, ezt még gyakorolnom kell!
sasi

3vv2btrhv

Szia Virgil
Bocsi de nem vettem észre a hozzám intézett kérdésedet.
A gipsz alkalmas" sablon " - ként használni de erre a Minta szo a hejes .
Én  1985 -ben intenziven foglalkoztam avval , hogy gipszbe vaacum segitségével precizios minöségü aluöntvényt készitsek .
A lényege az volt hogy a gipszet ki kellet égetni kemencében és az aluminium alulror szivonott be a formába . Nem részretezem miért nem ebböl élek ma de az élet produkál furcsaságokat.
Amugy kérdezz nyugotan !!
Tibor

000000000

már töbször olvastam erröl a vákumos öntésröl, csak azt nem értem mitöl jobb ez, mint a gravitációs, hiszen elvileg bonyolultabb megoldani.

A gipsz az a sima hagyományos gipsz, vagy valami spec gipsz? esetleg különleges adalékokkal?  ja egyébként a "mintán" nem fogunk összeveszni :-) főleg hogy igazad van :-)
a gipsz mintát gondolom el lehet készíteni marással (két félmintát), de ha öntöd, akkor mit használsz öntőformának? esetleg viaszt? gondolom ez az égetéssel egyidőben távozik.....

3vv2btrhv

Szia Virgil
Az általam használt gipsz speciális összetételü volt .
A vaacum a nagyon vékony részekbe szivta be az alut.
A viaszt miden körülmények között maradék nélkül el kell távolitani , máskülönben hibát okoz. Ezét nem lehet közvetlenül ráönteni a fémet ugy mint a habra.
Tibor

000000000

Hi Tibor

Köszi, így már értem a vákum lényegét.

A viasz dolgot azt tudtam eddigis, ezekszerint nem volt egyértelmű amit írtam/gondoltam, szal a kiégetésre a gipsznek is szüksége van, vagy csak a viasz eltávolításában van szerepe? (ez lett volna az eredeti kérdésem :-) )

3vv2btrhv

Szia Virgil
Nekem a gipszet a viztartalma miatt kellet kiégetnem .
Kevered a technologiákat mert a viaszt a kerámia formás öntésnél használják ,és én a gipszet szilikonra öntöttem és igy kaptam negativot amibe az alut öntöttem.
Tibor

000000000

Sziasztok!
Kiöntöttem az első alumíniumot hab formába,nagyon jól sikerült.meg vagyok elégedve, csak rettentően füstölt.Képek a képtarban

3vv2btrhv

Sziasztok
Találtam könyveket öntészeti témában.
http://www3.telus.net/public/aschoepp/links.html" TARGET=_fnew>Book
Tibor

000000000

Sziasztok!

Megépíteetem a második kohómat.Samottéglából falaztam samottporos vízüveggel.A belső mérete: 200x200 magassága: 320 mm.Kívülről 50 mm-es kőzetgyapot szigetelést kapott, kívülről lemezborítással.Az égő 5/4" acélcsőböl,a fuvóka 1,5 mm-es,a gáz nyomása 1 bar, igazi nagyágyú.A tégely 4mm-es lemezből hengerelve,160 mm átmérőjű űrtartalma kb 4 liter.
Kalmus,azt szeretném Tőled megkérdezni,hogy a salakoló sóbol és a gáztalanító sóból milyen mennyiséget kell használni ennyi aluhoz és milyen módon? Válaszodat kőszönöm.  
képek a képtarban.aluöntes