Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Kösz az infókat.
Én is XPS-t használok, de nem kentem le fekeccsel (vizüveg, samotpor, víz), mivel kisebb alakzatoknál nélküle is jó volt a végeredmény, de ennél nem.

proximus: ezt hogyan érted? mert én úgí csinálom, hogy...
- megcsinálom a pozitív alakzatot XPS-böl.
- szintén XPS-böl csinálok beöntő nyillást (kb. 2*2cm-es)
- rakok valamit köré amivel megtudom vezetni az olvadékot(pl. lemezgyűrü).
- aztén hajrá ráontöm az alut a beöntő nyillásra.

Szóvel nemtudom, hogy jol csinálom e, ha nem akkor javítsatok ki légyszi.
Ha rakok fel képet a selejtröl, akkor nem jobb lenne.

THX.

000000000

...de jobb lenne :-)

A lenyeg, hogy "minden trutyinak"
ki kell tudni jonni a formabol, hogy  
a helyere a fem betudjon menni...

Latatlanban ugy sejtem, hogy
a tul kis keresztmetszetu felomlon
nincs ideje a trutyinak feljonni es a femolvadekkal beszoritod azt a formaba.
az olvadt (esetleg mar kasasodo) fem sulyaval

Figyeld meg hogy a hibas resz megjelenese utal-e
ilyen bezarodott gaz buborekokra (alak, felulet arulkodik) vagy masra pl. forma omlasra, hab elnem olvadasra stb.
Biztos, hogy kilehet talalni logikusan gondolkodva a latvany alapjan a gond okat !

Mar az osember is ontott  
....pedig nem tanult sok even at fizikat es kemiat :-)

000000000

Csupán kiegészítés ahhoz, amit írtál: #46, #337, #339.

000000000

Nekem az a tapasztalatom, hogy az xps-ek kiválóan visszaadják a kívánt felületeket, azonban bizonyos sűrűség felett nem alkalmasak a direktben való öntésre. Sajna ezek túl sok gázt fejlesztenek, ez pedig a formák véges gázátbocsátó képessége miatt nem jó.Hibákat okoznak. Az eps-ek vizsont jól "eltűnnek" a formából,viszon nem adják olyan jól vissza a felületet.  
 Az tényleg jó volna, ha képeket küldenél a hibákról akkor jobban megitélhető a probléma. Az hogy milyen méretű a beömlő (beöntő) nyílás sok mindentől függ, nem biztos hogy kicsi.Elsődlegesen az öntvény méretétől függ.

sasi

Egy kis irodalom…
Feltöltöttem néhány oldal okosságot http://www.sasovits.hu/cnc/ontes/Al_ontesrol-Al_kezikonyvbol.pdf" TARGET=_fnew>ide, az „Alumínium kézikönyv”-ből (Műszaki, 1984), mely az alumínium öntésével kapcsolatos (7 MB).
Üdv sasi

f6kuxbs9f

Köszi! Sok érdekesség van benne, még ha nem is érthető minden a hobbistáknak.  
Nem véletlenül szakma az öntészet is [#papakacsint]
Üdv

000000000

Hai.
Thx az eddigieket.
itt vannak a képek, nem valami jók, de csak webcam van :((
http://vassgabi.uw.hu/alu/index.html" TARGET=_fnew>http://vassgabi.uw.hu/alu/index.html

000000000

Helló!

Megnéztem a képeket, de sajna még azt sem tudom kideríteni, melyik a beömlő melyik a darab. Jó volna ha valami ismert méretű tárgyat melléraknál amivel a mérete, súlya becsülhető. Igy sajna nem tudok segíteni.

sasi

Szia Kalmus!

A tanácsodat szeretném kérni a fotón látható alkatrész öntéséhez.
Meglehetősen nagy darab, kb 3 kg csak az alkatrész, ilyen méretből még nincs tapasztalatom.
A dilemmám az, hogy mennyiben tér el a beöntő, elosztó, tápfej viszonya a homokformához képest, azaz az ömledék áramlását mennyiben fékezi, befolyásolja a hab égése, továbbá  ilyen nagy daraboknál is el tud távozni a gáz a támasztóhomokon keresztül (nyilván ez fekecs függő is)?
A hab-formánál van e jelentősége habból kialakított légcsatornának, vagy a bevonatot célszerű a megfelelő helyeken átszúrni? Nekem ez utóbbi tűnik logikusnak.
Köszönettel sasi
http://www.sasovits.hu/cnc/ontes/x.jpg" border=0>

000000000

Szia Sasi!

Az átszúrt szerintem is jobb megoldásnak tűnik.
Viszont figyelj arra, hogy a hab lehetőleg kis sűrűségű legyen. Nekem rossz tapasztalataim vannak  egyes xps habokkal. Vagy olyan módon old meg, hogy  megcsinálod a héjat, és kicsit kiizzítod a habot. Ezzel segíthetsz részben a gáz eltávolításban, részben a polisztirol elégetésében.
Javaslat egy újabb bevonatra, ami elég jól alkalmazható:
~ 25dkg modellgipsz  
~ 1 liter  (1/4 vízüveg + 3/4 víz)
~ kevés felületaktív anyag
~ maradék homok, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk.( az alapanyagok minőségétől függően kissé eltérhet az összetétel)
Kb. 1 óra alatt köt meg és elég jó szilárdságot ad.

sasi

Kalmusz, köszönöm a tanácsokat!

Ki fogom próbálni a javasolt megoldásokat. Én eddig két féle habot használtam, a zöld lazább szerkezetű, hőhuzalos megmunkálásnál minden irányból azonos felületi minőséget ad, viszont a másik, mely 20 mm vastag tábla, egyik irányra nagyon szép egyenletes vágási felületű, míg rá merőlegesen szöszös lesz. Ez nyilván az extrudálás irányával függ össze. Ez utóbbi öntés közben láng nélkül tűnik el, de eddig csak kisebb méretű alkatrészeket öntöttem belőle.
Kipróbáltam a modellgipsz vizes keverékét, - működött, viszont a samottliszt-vízüveg keverék, mivel nem alkot szilárd összefüggő bevonatot a gázokat simán átengedi. Hátránya, hogy sokkal macerásabb a felvitele, no meg száradás után a kezelése, mert könnyen lepereg.  
Üdv sasi

000000000

A gipsz és a vízüveg nem igazán vág össze,mivel a vízüveg a széndioxidtól azonnal megköt,a gipsz pedig karbonát. Ajánlom a kövtkezőt ha már gipszről és vízüvegről van szó, 2rész vízűveg 1rész víz finom samottlisztel tejföl sűrűségre keverve, felületaktív anyag,ebbe bemártani a tárgyat és beszórni lassan ecsettel a következő keverékkel 2 rész gipsz 1 rész fahamu ,vagy durvább samott,azonnal köt,öntartó,felesleget lefújni újra mártani ismét szórni 6x 8x ismételni ha megvan azonnal égethető gázlángon de egy pár percig csak ovatosan utánna kilehet izzítani a külső felület megreped de belül tökéletes marad ,nagyobb tárgyakon még nem próbáltam,elég erős kéreg bronznál sem szokott megrepedni.
Én vákumban öntök. Egy leselejtezett klima kompresszora tökéletes vákumszivattyúnak

sasi

Szia sev!
Köszönöm az érdekes, és nyilván hasznos információkat, ki fogom próbálni!
Felkeltette érdeklődésemet a vákuumöntés, szívesen olvasnék többet a módszeredről, vagy látnék képeket, habár én csak az épülő CNC-hez akarok Al alkatrészeket önteni, melyhez ez a technika nem szükséges.  
Üdv sasi

000000000

Az én sufnituningos módszerem egyszerű, van egy edény aminek alul az oldala kivan fúrva és belevan forrasztva egy rézcső,erre csatlaozik a vákumcső,belülre a cső elé kell tenni egy darab filcet vagy vattát,hogy a homok ne tudjon belemenni,megtöltöm az edényt félig durvább homokkal belehelyezem a kiégetett formát és körbeöntöm a beömlőig homokkal,ha ez megvan elindítom a szivattyút és a homok tetejére gipszet szórok kb 1 cm vastagon és megtömködöm,ezzel folytom le a felületet,hogy csak a formán keresztül áramlik a levegő,és ennyi,lehet önteni.

000000000

A kompresszor szívócsövére nem árt tenni kettő darab műanyag papírbetétes üzemanygszűrőt