Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

3dfhfckk

Üdv Kalmus
Köszi a gyors választ. Különböző méretü golyókra volna szükségem 4-5 mm es átmérőtől egyészen 40-50 mm es átmérőig.

000000000

Valamikor régen a DELTÁ-ban láttam ezt a sörétgyártási módszert. A torony több mint 40 méter magas volt, mert a golyóknak meg kell szilárdulni a vízbe esés előtt, különben erősen deformálódnak. A víz csak az ütközést lassítja és a teljes lehűtést végzi. Szóval nem árt jóban lenni a környék harangozójával, vagy a toronyőrrel.

sasi

Üdv a Közösségnek!
Sikerült leöntenem az épülő CNC-m bonyolultabb alkatrészeit. A róla készült fotók, valamint a közben szerzett tapasztalataim a
http://www.sasovits.hu/cnc" TARGET=_fnew>www.sasovits.hu/cnclapon találhatók.
sasi

mfrfj8vv3

Gratula a honlaphoz is meg a munkáidhoz is !  [#worship]

sasi

Köszönöm, köszönöm! [#integet2]
sasi

3vv2btrhv

Szia sasi  
GRATULÁLOK !!!
Tibor

sasi

Köszönöm Tibor!
Hogy ez ilyen simán menjen (néhány pár dekás próbaöntés, majd rögtön nagyméretű alakos, 2,22 kg-os alkatrészek), kellett ez a fórum, kellettek a ti tanácsaitok is!
Régen kacérkodom a fémöntéssel, de a fórum nélkül lehet, hogy még ma is csak fontolgatnám.  
sasi

000000000

Szia Sasi!

Nagyon szép a prezentációd, külön öröm számomra, hogy a munkabiztonsággal is foglalkozol. Gratulálok!

Kalmus

sasi

Köszönöm Kalmus! [#wave]

xr54ua7n2

Szia Sasi!

Szép a bemutatód.A megvágások úgyan túl vastagnak tünnek ...Remélem a készítesz fotókat a megmunkálásról is.További jó kisérletezést!!!

jheim

sasi

Szia jheim!
Köszönöm!  
A megvágásoknál kompromisszumot kell kötni a kívánatos keresztmetszet, valamint a ragasztott felület nagysága-szilárdsága között. Sajnos a pillanatragasztó rideg, ezért törékeny kötést hoz létre, kellene valami optimálisabb ragacs…A bevonat felvitele nagyon igénybe veszi a sok darabból ragasztott habmintát, ezért is szoktam 1,5-ös rézhuzallal összekapcsolni az elemeket.  Ha (egyszer) elkészül a gépem, a csatlakozási csonkokat is optimalizálhatom, úgy kisebb terhelés jut a ragasztásokra.
Igen, az öntvények megmunkálásáról is fogok fotókat készíteni.
Üdv sasi

3vv2btrhv

Szia sasi  
nem tudnál hozni egy kis anyagot a talira !
Tibor

sasi

Szia Tibor
Az eredeti időpont szerinti találkozóra – munkahelyi elfoglaltságom miatt – nem tudtam volna elmenni. Az új időpont kitűzése után derül ki, hogy tudok e menni, ugyanis vannak szombati napok, melyek már foglaltak a naptáramban, egészen a 44. hétig, de csak a párosak.
Egyébként mire gondoltál, mit kellene vinnem?
Üdv sasi

000000000

van most itt valaki a fórumon aki tudna segíteni  
Tűzálló falazat ügyben.Előre is kössz.

ncw4w5nca

Üdv mindenkinek. Véletlenül találtam erre a fórumra, nagy örömömre. Igaz én 10 éve öntök othon homokba főként alut kissebb mértékben sárgarezet,valamit kevés bronzot, és spiátert. Elolvastam a topicokat és sok érdekeset találtam bennük. Mivel nekem nem szakmám, és a habos öntésröl eddig még keveset hallottam. Azt pedig  nem mertem remélni hogy ilyen egyszerűen kivitelezhető:). Megnéztem a találkozón készült videót és szeretnék pár kérdést megválaszolni.A fekete por amivel a homokot szórták az szénpor, ami a vasöntésnél az öntőüregben redukálóan hat. A homok szemcséje igen finom, szinte lisztszerű. Emiatt, és a bennelevő agyag ill. Bentonit miatt   nedvesen mint a hógólyó ősszetapad. Ennek ellenére kellően porózus marad a szerkezete, na persze ha nincs agyondöngölve. Éppezért csak olyan helyen kell szurkálni a homokot ahol az öntvény jórészt körülveszi, a kébződő gőz dermedés előtt megrekedhet és a lefővés kialakulhat. A porozitás biztosítja az öntőüregben lévő levegő, és gőzők távozását. Habár klasszikus gőz kialakulásáról nem beszélhetünk (Még ha nedves is marad az öntőüreg belselye, ha nincs kiszárítva összerakás előtt)mivel a gőz képződése pillanatában kifelé szorul ahol a hideg homokon azonnal le is csapódik. Légzőnyillást inkább csak azért szoktam tenni a beőntéssel szemben, hogy a nagysebességgel beáramló fém a öntőüreg végén ne torpanjon meg, hanem ezen anyilláson felszaladva veszítse el a lendületét. Így nem préselődik a fém a homok közé, és nem lessz "szőrös" az öntvény. A szilikongumiba nem fémet öntenek hanem viaszt, ami a "viaszveszelytéses" öntés alpja. Szilikongumiba ágyazzák a mesterdarabot, mert ez az alámenő részeket is tökéletesen visszaadja, anelkül hogy a viaszt megsértené kiemeléskor. A másik dolog amit még közzé szeretnék tenni, az az olvasztás módja. Én zománcos lavorban olvasztom az alut. Perzselővel a fémet melegítem, a lavor perlitbe van állítva, a teteje pedig le van takarva félig egy duplafalú fedővel, ami perlittel van töltve. A fedő fontos, mert meggátolja a füstgáz gyors  távozását, és a felhevült lemez visszasugározza a hőt, ami nagymértékben javítja a hatékonyságot. Egyébként lavormérettöl függően a 20dkg-tol 70kg-ig olvasztottam ilyen módon. Másrészt a lavor jól birja, csak  le kell kezelni fekeccsel(1 rész vízüveg 2rész víz pusz agyag, bentonit, vagy kriolit, de a budaiföld is megteszi). Először kezdéskor, majd igény szerint ahogy kopik. Egy lavor intenzív öntés mellett kb egy évet bír. A tetőt milis lemezhordó tetőböl szoktam csinálni, ugy hogy a palástot vágom körbe, igy a perem megmarad. A centis peremböl kétoldalt kivágok annyit hogy középen össze tudjam hajtani. Hajtás után összehegesztem, és a hordónyilláson át feltötöm perlittel. Na úgygondolom ennyi elég is egyszuszra:)