Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia sev!
Kössz a hozzászólást, de kérlek, ha valamit csak sejtesz azzal ne vezesd félre az fórumozókat.
A gipsz CaSO4.2H2O tehát szulfát és innen a magyarázatod a vízüveg és gipssszel kapcsolatban sántít. Míg a széndioxid vízüveg relációban írott okfejtésed igaz. Csak hát a gipsz az szulfát és nem karbonát mint a mészkő.
A többi részét korrektnek tartom a hozzászólásodnak.

sasi

Ez a vákuumozás rendkívül ötletes megoldás, különösen a hobby kategóriában, ugyanis az egyébként beszoruló gázokat, mely a nem kellően átgondolt beömlő – elosztó – levegőző rendszer következménye, kiküszöböli. Gratulálok az ötletedhez!
Üdv sasi

000000000

Helló!
Ki kell próbálni, vízüvegre gipszet szórni,azonnal megköt.

000000000

Szia sev!

Már megint tippelsz. Kipróbáltad?

000000000

Azért nem olyan rossz tipp! Gipsz és vízüveg összekeverésekor tenardit Na2SO4*10H2O keletkezik (no meg néhány egyéb is) Ez pedig egy szürkésfehér kemény kristályos szerkezetű ásványi anyag. Próbáld ki, mekköt biz a'!

000000000

Szevasz!
Persze,hogy kipróbáltam, kb egy hónapot szívtam azzal hogy megfelelő anyagot keverjek ki kéregnek ami egy órán bellül önthető,ne keljen napokat szárítgatni. Természetessen kipróbáltam amit Te is leírtál keveréket, nekem kb egy perc alatt sűrű massza lett belőle, lehet ha valamilyen spéci felületaktív anyag van benne
akkor nem köt gyorsan ezt nem tudom,de sima mosószerrel megköt. A gipsz valóban szulfát de
valahogy mégis széndioxidnak kell fejlődnie belőle,hogy a vízüveg ilyen gyorsan bekössön,
jártam már úgy,hogy vízüvegbe mártogattam gipszes formát és a maradékot visszaöntöttem az üvegbe,kb egy hétmúlva az egész flakon megkötött
zselészerű anyag lett belőle,pedig nemsok gipsz szórodott belel. Próbálkoztam gipszbe mártással is de felületaktív anyag nélkül nem marad meg a viaszon,és gyorsan köt,ha pedig teszek bele mosószert nem köt meg bedöglik,ezért most ecsettel viszem fel a felületre a gipszet felületaktív anyag nélkül 5 rész modellgipsz 1 rész glettelőgipsz így nem köt gyorsan és rajtamarad a viaszon olyan mintha lenne a glettelőgipszben valami felületaktív anyag ,ha  
glettelőgipszet nem teszek bele nem marad meg a viaszon. Ha egy pici perlitpor is van benne
talán még erősebb. A vízüveggel még az is a gondom,hogy ha keverékben van vízűveg teljesen mindegy mannyire finom samott porral készítem
a bronz felülete öntés után nem tökéletes sima mint a gipsznél, öntés után széttörtem a formát
és úgy vettem észre a vízüveg a höre kicsit habosodik a samottos formán belül,egy vékony fehér porzserű réteg keletkezik. Nem okoskodni akartam,és nem akartam senkit férevezetni,nekem ez a tapasztalatom a vízüveggel.

000000000

Sziasztok!

Azt nem kétlem, hogy megköt mivel az a végső cél, csak kellő arányban keverve szabályozható a kötés ideje. Ezen kívül a vitatotthoz közeli összetételek nem ecsetelésre, nem mártásra valók, mert kb. egy óra alatt meg köt, hanem kiöntésre. A felület aktív anyagokkal vigyázni kell. Nekem az a tapasztalatom,hogy sem a lúgos kémhatású (Pl.: Domestos) sem a savas kémhatású (Pl.: Cif) nem alkalmasak ezekre a célokra, mivel jelentősen befolyásolhatják a pH-t ezért igen drasztikus hatásuk lehet a kötési időre. Javaslom pH papír használatát. Vegyszerboltokban kapható.Én inkább a semleges kémhatásúakat használom, mivel ezek nincsenek befolyással. A bronz öntésénél pedig nem a samottpor finomsága a döntő, hanem a vízüveg mennyisége szerintem.Vagy próbálkozhatsz és ezek tuti megoldások etilszilikáttal, vagy hidroszollal, mivel az iparban ezt használják. És elnézést kérek ha sértő voltam, nem volt szándékomban.

ebalint

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy a személygépkocsi aluminium ötvözetei - pl.  motorblokk, sebváltóház, dugattyú, stb. - használhatóak-e öntéshez.

Egy "véletlen" tapasztalatot megosztok ...Kéretik nem mosolyogni! :)

VW motorblokk részeket akartunk az olajos piszoktól leégetéssel megtisztítani. A fém egy idő múlva szabályosan begyulladt, vízzel oltva ha lehet még jobban égett. / Magnézium tartalom miatt? /
A kérdés lényege : fel tudom fűteni, vagy sem az  olvadási hőmérsékletre a begyulladás veszélye nélkül, ill. adagolható-e valamilyen arányban egyéb aluhoz?

Üdv.  

000000000

Szia!

A VW mostanában a motorblokkokat magnézium ötvözetből készíti (súlycsökkentés miatt). Ezeknek az ötvözeteknek 90% feletti a magnézium tartalma. Házi körülmények között nehézkes az olvasztása és öntése, mivel védőgáz atmoszférát igényel, különben ég mint a Te esetedben. Szerencse hogy nem történt baleset. Fölismerhető az alumíniomhoz képest, hogy ha reszelsz belőle egy kicsit a port gyufával könnyen meggyújtod ,az alumíniumot nem tudod könnyen meggyújtani, bár nehezen az is meggyújtható.

000000000

Sziasztok!
A villanymotordeklik, porlasztók is magnéziumos ötvözetek? Vettem ui. ilyen hulladékot 8 kg-os mennyiségben mert én is az öntésen gondolkodom.

3vv2btrhv

Szia Sev
Ment emil , légyszi válaszolj !
Tibor

ebalint

Szia Kalmus!

Kösz a választ. Azt még lehet tudni, hogy 1. lehetséges -e valamilyen arányban hozzáadagolni egyéb "tiszta" aluhoz,  
2. ill. hogyan változik a mechanikai tulajdonság?

Köszönettel, B.Endre

sasi

Hőségprojekt, azaz a sörösdobozok újrahasznosítása.

http://www.sasovits.hu/cnc/ontes/sorosprojekt.jpg" border=0>

000000000

Szevasz Tibor!
Nem kaptam levelet, egyik címemre sem.

sasi

Újra egy kis irodalom…  
Feltöltöttem néhány oldal okosságot http://www.sasovits.hu/cnc/ontes/Al-Cu_ontese.pdf" TARGET=_fnew>ide , az „Öntvények gyártástechnológiája” című könyvből (Műszaki, 1986), mely az Al- és Cu- ötvözeteinek öntésével foglalkozik.  
Üdv sasi