Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

igen azt láttam hogy vastag a tekercs, de gondolom kell hozzá transzformátor is
igy a motor tekercslése lehetne a primer, a vastag meg a szekunder tekercs
vagy hogy müködk ez? és hogy állithatnák elö magas frekit?
nem akarok sok rezet olvasztani egyszerre csak 1 litert max

000000000

Az, hogy kilenc kiló rezet olvasztani sok vagy sem, viszonyítás kérdése. A témával egyébként az "Indukciós edzés" topikunk foglalkozott, nem túl sok eredménnyel. Nézz be  http://www.torzsasztal.hu/Article/showArticle?t=9054436" TARGET=_fnew>ERRE a fórumra, hátha talász ötletet, vagy valakit, aki már előbbre tart. Esetleg keress rá az "induction melting" vagy "induction heating" kifejezésekre. Nem kimondottan házi feladat, de persze a CNC marás sem volt mindig az.

000000000

azon a forumon csak szellemi f@szverés folyik :)

http://www.langlovagok.hu/kepek2006/oroshaza/060117_oroshazaontode/eredeti/060117_oroshazaontode_03.jpg" border=0>

s5f8tmfv3

Ez jó...[#hehe]
Miért is jó ez az indukciós kemence? Jó a hatásfoka, esetleg azért mert biztonságosabb mint a gáz?

e7c897sd8

Amatőr! Nézted már a megemelt árát a villanynak? Egy ilyen kemence pedig "flex korong" sebességével forgatja a villanyórát! Tehát nem éppen hobby barát sajnos! [#fejvakaras][#falbav]

s5f8tmfv3

Akkor nem meg minek vesződni? Írogat néha Kalmus Mester, mindent tud a hagyományos technikáról. Csak kíváncsiskodtam, mert nem értek hozzá (sok más mellett).

000000000

Szia Amatőr!
Az indukciós kemence azért jó mert  
1. Nagyon gyorsan olvaszt.
2. Nagyon jó a hatásfoka 90-95%.
3. Kicsik a leégések a többi olvasztáshoz viszonyítva.
4. A biztonság mindig relatív. Ki melyiket ismeri azt látja biztonságosabbnak.
Az indukciós kemence "rossz" mert  
1. Drága a kemence előállítása. (főleg az elektronika mert általában nem hálózati frekvencián dolgozik így szinte minden alkatrésze egyedi készítésű)
2. Egyes fémeknél más-más kemence falazatot igényel.
3. Ha hálózati frekvenciás csak hatalmas méretekben (tonnás) építhető meg mivel örvényáramok fűtik és az csak nagy betéteknél érvényesül.
4. Minél kisebb mératű a betét szemnagysága annál nagyobb frekvenciát igényel.  

A kemencét általában tirisztoros (triakos) vagy generátoros változatban készítik. A tirisztoros változat hasonlóan működik, mint az inverteres hegesztőtrafó, csak nincs vasmag.Az induktor tekercs néhány menet (10-15) és ez körbeveszi az olvasztandó betétet egy döngölt falazattal elválasztva. A betétet az örvényáramok melegítik.
A generátoros esetén egy villanymotor hajt egy nagyobb frekvenciás generátort, amellyel hajtják az induktor tekercset. Szükségesek még kondik (méretesek) amik segítségével (bekapcsolva kikapcsolva) az áramkört olvasztás közben optimálják.  

Lehet olyan indukciós kemencét is építeni, amelyiknél a transzformátor szekunder (egy menetes) tekercse az olvasztandó fém. Ez viszont csak akkor működik stabilan, ha a fém már olvadt állapotban van. Ezeket hívjuk csatornás indukciós kemencéknek. Ja ez is hálózati frekvenciás változat.
Hirtelen ennyi jutott eszembe.  

3vv2btrhv

Szia kalmus
Légyszi irjál nekem emilt , hogy válaszolni tudjak (Itt le van tiltva az outlokk)
Tibor

000000000

Sziasztok!
Az öntőzseniket kérdezem, hogy  mivel ragasszam össze a keményhabot ha öntőmintát akarok belőle készíteni? Én fehér habragasztóra (pl. Ponál v. Palmatex) gondoltam de félek, hogy a munkadarab a ragasztott részeknél nem lesz erős.  

sasi

000000000

probáld melegragasztoval nekem bevált

sasi

Szia argosz!
Mit kell pontosan meleg ragasztó alatt értrni?

000000000

Koszi Sasi!
Azóta már elolvastam a leírásodat. Megpróbálom a ragasztást cián géllel. Mikor No-ban voltam ott lehetett kapni spéci ciánragasztót habra. Ott ui. nagyon divatosak a habból készült repülőmodellek amik persze rendesen törnek. Néhány csepp ciánragasztó a törött felületre + spayzés aktivátorral és lehetett tovább repíteni még télen is. Sajnos ez a spéci ragasztóm már azóta elfogyott. A géllel nekem nagyon rossz tapasztalataim vannak. Bár habra még nem próbáltam használni.

000000000

Sziasztok!
Megépítettem a nagy kohómat, samottéglákból, vízüveges samotporral falazva.A gázégő 1 mm átmérőjű és 1,5 baron süvít igazi nagyágyú.http://kep.tar.hu/tar/galeriaim/50490211#2" border=0>

000000000