Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

sasi

Szia Laci!

Megfontolandó az ötleted, nagyobb felületekhez, így elsőre semmi nem szól ellene!

D.Laci

Hello Sándor!
Saját anyagbol csapolásal ileszteni! vagy akár fecskefarok ilesztéssel. egy felsö maróval már szépen megoldható de egy "szike" és némi kézügyesség!!  esetleg furat az egyik vagy mindkétt félbe, és csap készitése  a habbol. akár kicsit kupossan hogy szoruljon.

000000000

Nem akarok túzottan beleszólni (lehet hülyeség), de a hordozó anyag nélküli kétoldalas ragasztót próbálta már valaki?

000000000

Sziasztok!

Én sokfélét végig próbáltam már. Mindig figyelembe kell venni, hogy a ragysztóanyag is maradék nélkül  eltünjön az öntésnél. A viasz jó lenne, de akkor ki kell izzítani a formát mert anélkül sajnos a visz is nyomot hagy mint a #356 hozzászólásban látható képen. Ezért célszerű saját anyagot használni. Nagyon tudom támogatni amit Laci ajánlott a #362-ben mert nem hagy maradékot az öntés során, és nem kell kiízzítani a formát.

dg8n4i8x

Sziasztok!

Kalmus! Centrifugál öntésnél hogyan érdemes a formát elhelyezni ha csigát akarok önteni. A forma forgástengelye és a minta forgástengelye egyvonalba essen? Láttam olyan megoldást, hogy a forma nem központban volt hanem sugárirányban volt elhelyezve, ha mindenigaz ezt ékszerészek használják. Nekem a központos elhelyezés jobb ugye?  

Üdv!
Balu

000000000

Sziasztok!

Balu! Nem túl egyszerű a probléma, mert fontosak ennél a csiga és az öntőforma méretének arányai is.

Üdv Kalmus

000000000

az ékszerészek a helykihasználás miatt csapozzák úgy!ha egy nagyobb darabot öntünk akkor beömlő végén a tárgy,ugy olyan irányból, hogy a fém könnyen bele tudjon fólyni!

000000000

lehet ,hogy az vákum öntés volt!annál pedig minél jobban a szélénél kell lenni a tárgynak a vákum miatt!

000000000

Sziasztok !
Amikor ráakadtam a weblapra, annyira magával ragadott, hogy szinte függővé váltam,de gondolom ezzel nem vagyok egyedül.Végigolvastam mindent, sokmindent még nem értek, de majd belejövök.Villanyszerlő mester vagyok,54 éves.
Megépítettem a Lampas égőfejét,fantasztikusan működik.Építettem egy kohót is,ma volt a próbaöntés,jól sikerült.Hozzáfogtam egy fémvázas gép építéséhez.
Sokat tanulok Tőletek,örülök, hogy köztetek lehetek.

000000000

hotdozo NELKULI 2oldalas ragaszto? az mi? technokol? :)

000000000

Üdvözlünk a csapatban![#wave]

3vv2btrhv

Szia Hunserv
A hordozo nélküli kétoldalast én a képek rögzitédére használom.
Képzej el egy pisztojt amiböl csak a ragasztocsik jön ki és a hordozo anyag a pisztoj belsejében marad.legjobban a cellukszra hasonlit de majdem nincs vastagsága .
Kiprobáltam hungarocelre NEM JO !!
Tibor

3vv2btrhv

Szia vbodi
Gratulálok de képek - képek !!
Tibor

000000000

Sziasztok!  
Ma öntottem fémformába, jól sikerült.A képeket feltöltöttem afórum képek:aluöntésvbodihttp://kep.tar.hu/tar/galeriaim/50234457#2" TARGET=_fnew>aluöntes

000000000

Hi

Végigolvasgattam a fórumot és még maradt bennem jónéhány kérdés.....  egyszere nem teszem fel mint mert az flood-olás lenne ;-)

tehát a réz ok, hogy megmunkálhatobbá teszi az alut, de nem gyengíti el? nem lessz túl puha, a kiöntött anyag? (nem rontja-e a szilárdságát?) illetőleg mi történik ha véletlenül "túladagolom"?

http://www.backyardmetalcasting.com/bucketfurnace1.html" TARGET=_fnew>http://www.backyardmetalcasting.com/bucketfurnace1.html vagy http://www.backyardmetalcasting.com/refractories.html" TARGET=_fnew>http://www.backyardmetalcasting.com/refractories.html ezen az oldalakon bemutatott kemencéknek az oldalát vajon mivel öntötték ki? Sajna elég gyér az angol tudásom :-(  ezt írja az első weblap: "Portland cement, silica sand, perlite and fireclay" ebböl a portland cementet tökéletesen értem :-) kell a kötéshez, a perlitet is értem, az meg kell a hőszigetelés miatt, fireclay az a samottlisztet jelenti ha jól tudom de mi az a silica sand, elvileg sziliciumdioxid homok, de az meg mi a fene? ezt nem ismerem...  valamint a képen 3 anyag található, de a mellete lévö szövegben 4 féle anyag van leírva, akkor hogy is van ez? A második weblapnál már nem tudtam kihámozni hogy vajon mik lehetnek az alkotóelemek :-( Valamint az is érdekel, hogy az ilyen tipusú kohóknál az aljára szinte mindegyiknek van egy luk csinálva, az mire való, miért kell? (biztosan van oka neki) lehet hogy azért van, hogyha kilyukadna az olvasztótégely abban az esetben ki tudjon szabadulni az olvadék?