Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

Motoros

Úgy tudom ezt a fémet hívták régen spiáternek, de nem volt valami stabil ötvözet 5-10 év után szemcseközi korrózió miatt szétesett. Ma zamak néven fut, és melegkamrás nyomásos gépen fröccsöntik mint a műanyagot. A bútorvasalatok fogasok is ebből készűlnek, meg még rengeteg tömegcikk. Időben stabilak korrózióállóak, de elég rideg és törékeny fém.

000000000

Teljesen igazad van. Időközben azt is kiderítették, hogy az ón és az ólom a fő ludas a szilárdsági problémáknál. Ezért nem nagyon lehet ebből a fémből  gyűjtött hulladékból rendesen önteni, csak szintiszta kohótömbökből. Például max 0.001% lehet az ón és ólom tartalma. Ez azt jelenti hogy száz kilogramm anyagban csak 1 gramm szennyező lehet. Szóval nagyon oda kell figyelni a tisztaságra.

Bicska

Ezért készít a Keserű Művek belőle fegyvert..[#gun]

000000000

Egy érdekes oldal:
http://www.dansworkshop.com/Hot%20wire%20foam%20cutting.shtml" TARGET=_fnew>Öntési forma készítési ötlet!

3vv2btrhv

Szia István.
Amikor a gépemröl irtam tunkép erre a megoldásra gondoltam .
Tibor
Ui : megy ujjabb CD

000000000

3vv2btrhv

Szia Kalmus
Mikor kezdessz önteni?
Tibor

000000000

Szia Tibor!

Napok kérdése!
Apróbb dolgok előkészítésére már vállalkozom.
Miért kellene valami? Akkor keress meg magánban!

000000000

Próbált már esetleg valaki otthon a mikrohullámú sütőben alumíniumot olvasztani? Érdekelnének a tapasztalatok.

000000000

Sztem kicsi ahhoz a teljesítménye, és előbb kiég benne a magnetron, mintsem bármi alu is megolvadna.
Na a magyarázatokat félretéve NE PRÓBÁLKOZZ ILYEN HÜLYESÉGGEL! [#ejnye1] A saját érdekedben mondtam.

Kristály Árpád

Hallihó!
Ezt tényleg kerüld el!!!
Nálunk egyszer az első asszony betet valami fém diszítéses tánért, hát volt csim...Bum, s ráadásul az orosz csoda egyből megatta magát, na jó 30 seccet birt!

000000000

MEGNEPRÓBÁLD!

Felrobban az egész!  Ez olyan mintha egy jól feltöltött nagy kapacitású, nagy feszültségű kondenzátor lemezeit rövidre zárnád.
Szóval inkább ne. Maradjunk a hagyományos eljárásoknál.
A többieket csak megerősíteni tudom én is.

000000000

Mindenkinek köszönöm, hogy aggódik értem. Természetesen nem gondoltam, hogy majd egy darab fémet direkben berakok egy edényben, de maga a http://home.c2i.net/metaphor/mvpage.html" TARGET=_fnew>mikrohullámú olvasztás mint elv működik, csak arra lettem volna kíváncsi, hogy valakinek van-e alumíniumos tapasztalata.

000000000

Ezzel az oldallal csak az a bajom, hogy egy valamire való kép sincs amin látszódna hogyan is megy ez.
Tudomásom szerint a mikróhullámú melegítés elve a H2O molekulák mozgásából adódó surlódási hőn alapszik (a hullámok hatására a molekulák mozgásba kezdenek)
Namármost ezt nehezen tudom elképzelni egy szilárd fém esetében. Sőt semmilyen állapotú fém esetében sem.  
A mikróban a hullámokat egy magnetron nevű eszköz állítja elő, ami végsősoron egy elektrongyorsító.  
Tegyél csak be egy CD-t a mikróba (abba még senkisem halt bele... a legtutibb adatmegsemmísítés) szóval a lemez felületén lévő aluminium füst egy pillanat alatt szénné ég, heves szikrázások közepette.  
Amúgy ha érdekelnek a "mókázások" mikróval, akkor próbáld ki a plazmagömb készítést. Nagyon látványos... egy darabig lebeg a mikróban egy fehér gömb, aztán elvándorol egy sarokba és ott marad... na ekkor ki kell kapcsolni (én nem kapcsoltam le mert tetszett, nos átégett a zománc, és a lemezből is jócskán fogyott.
Ha érdekel leírom, hogy hogyan kell csinálni :)

000000000

A mikrohullám szempontjából három féle anyagot különböztet meg. 1 ami átengedi magán 2. ami elnyeli és 3. ami visszaveri A fémek ebbe a harmadik csoportba tartoznak és nem szabad a mikrohullámoknak elérni őket, mert ekkor van a szikrázás, miegymás. Az olvasztás tehát úgy történik, hogy az olvasztandó fémet berakja egy olyan szétnyitható burokba, ami a kívülről érkező mikrohullámokat teljesen elnyeli (2. csoport), mielőtt még elérhetnék a fémet. Ez az anyag fog felmelegedni és ez adja át a hőt a fémnek. Aztán ez az egész bele van ágyazva egy hőszigetelő anyagba, ami meg teljesen átendedi magán a mikrohullámokat (1. csoport)Ez fogja megvédeni a mikrosütőt a hőtől. Ráadásul az öntő forma is a tégelyen belül van így olvasztás után egyszerűen átfordítja az egészet és megvárja míg kihűl.
Ezek szerint még senki nem próbálta ?