Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

6fgemi55d

Maximum ékszerészek és fogtechnikusok tudnák kihasználni néhányszor 10 gramm fém megolvasztásához.

000000000

[#felkialtas]Valószínűleg meg oldódott a Fémötési előadás videójának a webes tárolása! A saját weblapomat növeltem 1000MB-osra és így házon belül elintéződött a probléma. Feltöltés folyamatban (kb. 5h)!

000000000

[#felkialtas]Az előadás Videója ismét elérhető!
http://www.hobbycnc.hu/CNC/Alu/Ontes.avi" TARGET=_fnew>Öntés. avi (345MB)!

000000000

Sziasztok!
Boldog Új Évet kívánok minden kedves CNC függőségben szenvedőnek!

Kis pihenő után újra itt vagyok.

Az indukciós hevítésről véleményem szerint ha nagyobb mennyiséget akartok olvasztani inkább mondjatok le mert igen költséges, csak ipari célra érdemes használni.

BIZTONSÁG:
A sugárzásokkal semmi probléma nincs. A probléma inkább a frekvencia tartomány miatt (50 Hz-20kHz) hallás károsodás lehet, mivel az alkalmazott frekvenciák tulajdonképpen a hallás tartományt fedik le. Öntődékben ezért - ahol indukciós kemence van - kötelező a fülvédő eszközök használata és az évenkénti hallás vizsgálat. Más veszélyről nem tudok.  
TÉGELYES INDUKCIÓS KEMENCE: (A betétanyag a tekercs "vasmagja")
Műszaki részről úgy működik a kemence, hogy a mágneses tér által keltett örvényáramok melegítik az olvasztandó betétanyagokat. Minél kisebb méretű a betétanyagok mérete, annál nagyobb frekvencián szükséges a kemencének dolgozni. Az örvény áramok miatt olvasztható egyébként az összes fém az indukciós kemencékben.
CSATORNÁS INDUKCIÓS KEMENCE: (A betét a transzformátor szekunder tekercse)
Az olvasztandó fémet a rajta mint szekunder tekercsen áthaladó indukált áram melegíti. A menetszám egy. Gyakorlatilag hálózati frekvencián üzemeltethető, mivel nem az örvény áramok határozzák meg a folyamatot.

Mindkét esetben igen fontos a megfelelő alkatrészek hűtése, mivel az örvényáramok minden fémalkatrészt, amelyek a környezetükben vannak melegítenek.

3vv2btrhv

T Kalmus
Elkezdtem a precizios öntés kerámia részével újra foglalkozni. Kellene egy hely ahol a kerámiát ki lehetne égetni , persze az lenne a jo ha egy hejben lenne a fém olvasztással.( alu )Nem tudod véletlenül , hogy a habot mivel kenték be !
Tibor

000000000

Szia Tibor!

Az aluöntésnél nem szokták a habot kiégetni, a beöntött fém égeti el. A bevonatnak bármilyen fekecsanyag megfelel gondos szárítás után. Vannak nem vízalapú fekecsek - ezek a jobbak erre a célra - de figyelembe kell venni hogy az oldószer a habot ne oldja. Nézek valami megfelelő összetételt a habra.

Bicska

Sziasztok!
A következő lenne a kérdésem: Kalmus említette még az előadása során, hogy elsősorban öntvény anyagokat lehet újraönteni házilag. Nem tudom, hogy ti hogy vagyok vele, de nekem elég sok aluminium forgácsom van itthon, ami súlyra nem olyan vészesen sok, viszont nagyon nagy helyet foglal. Nem lehetne mégis ezt valami segédanyag hozzáadásával felhasználni? Természetesen 90%-a húzott rúdanyagból lett forgácsolva.
Előre is kössz!
Üdv: Bicska

yuagaci9g

Tegnap probaltam eloszor alut olvasztani a gazos kohomban; Egy vasbogracsot kikentem samotporral, es ezzel probalkoztam. A kohom felulrol kapja a langot, ami nem tul szerencses az olvasztasnal; nehezebben melegszik ki az egesz. Egyszerre kb 3 Kg anyagot olvasztottam, es magas konzervdobozba ontottem, szuperul sikerult, remek lesz esztergalni belole. Az alapanyag extruzio hulladek volt, az ontveny darabokat igenyesebb feladatora szanom.
Bicskanak; megprobaltam a tengernyi aluforgacsbol olvasztani, teljes kudarc, a forgacs olyan jol hoszigetel, hogy 15 perc alatt keptelen voltam megolvasztani! Szerintem a modszerem a hibas, hogy felulrol fujom a langot; mar el is kezdtem egy alsofutesu koho epiteset.

vzd3hxv

Szia Bicska!
Csak egy ötlet: Ha mondjuk folyóforgácsról van szó  akkor ha az ember összezömíti az nem segíthet valamennyit?Mondjuk belerakná az ember egy szűk edénybe hogy ne tudjanak szétszóródni, és valami tömbszerűvé lehetne össze"köpülni", aztán ezt olvasztani. Vagy mégjobb, ha ugyanezt egy már alu darabokból olvasztott ömlenybe beleengedni, és amikor elmerül benne, az tuti felolvad a tégelyben. És ugyanígy a törtforgácsot is bele lehetne szórni.

Motoros

Az alu forgáccsal sok baj van, a nagy felulete miatt a melegedés során sok oxigént vesz fel és az aluminiumoxid jóval magasabb olv. pontú, de a fő gond nem is ez hanem a húzoztt anyagok öntészeti célra alkalmatlanok. Ezt Kalmus is mondta az előadéson ha jól emlékszem.

000000000

Az alu forgácsot vagy pakettálják, ahogy Lazo javasolta. (Sajtolóban összezömítik, miután centrifugával kicsapatták belőle a forgácsolás kenőanyagát). Azután olvadékfürdőbe adagolják. így a kihozatal kb 50 %. Többi salakba megy.  
A másik módszer speciális sóolvadékot olvasztanak, ebbe adagolják a szintén centrizett forgácsot. A kihozatal így kb 90 %. Szóval a jó kihozatal igen költséges technológiát igényel. Otthon nem érdemes vele foglalkozni. De kérdezzetek rá a hulladéktelepen mennyit adnak egy kiló aluforgácsért - hát annyit ér.  

Lampasnak: fölösleges az aluforgáccsal alsófűtéssel foglalkoznod ugyanazt a végeredményt kapod mint az alsó fűtésnél.Mivel a hevítés során teljes mértékben eloxidálódik a forgács és kiváló hőállóanyag - alumíniumoxid (olvadáspont kb. 2050°C)- keletkezik. Ez nem vonatkozik a nem forgácsok olvasztására, azokat jobb alulról hevíteni. Az alulról és felülről hevítés közöt kb 2-3 szoros a hőhasznosulás aránya.

000000000

A húzott anyagokat is lehet alkalmazni, azonban azokkal egyszerűbb alkatrészek pl ékszíjtárcsa előöntvény és hasonlók gyárthatók. Igényesebb (bonyolultabb alakú) dolgokra javaslom az öntvényhulladékokat ahogy Lampas gondolja.

yuagaci9g

Ma megint onteszkedtem kicsit;
Az elso kiserletem mind kifolyt a foldre, de aztan csak jo lett, megprobalom megmutatni az eredmenyt.
Az ontoformat lemezbol csinaltam, mi inkabb erre vagyunk berendezkedve, ez hamar megy.
http://img.tar.hu/hobbycnc/size1/18716142.jpg" border=0>
http://img.tar.hu/hobbycnc/size1/18716143.jpg" border=0>
http://img.tar.hu/hobbycnc/size1/18716144.jpg" border=0>
http://img.tar.hu/hobbycnc/size1/18716145.jpg" border=0>

yuagaci9g

000000000

Haly
Tudna valaki segíteni abban, honnan szerezhetnék grafittégelyt? Házilag bronz, alu öntéshez.