Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

T. Össszes Urak! Nem akartam feltalálni a langyos vizet a PUR habos formázással, csak elsőre jó ötletnek tűnt. (aki látta a Volt egyeszer egy vadnyugat-ot, tudja mire gondolok) Ha a szakma prominense sem ismeri, akkor ez már jelzés értékű. Mérgezni pedig sem magunkat, sem a környezetünket nem célszerű. A májrák nem tíz perc alatt alakul ki, mint a tüdőembólia, ha szippantunk egy jót a büdösből. Szóval felejtsük el, és hagyjuk érvényesülni a habvágókat mindannyiun érdekében.

3smbkb69

Lehet hogy képzavarban vagyok,ezért megkérdem,hogy most a habból készült pozitív minta lenne a kokillában és az lenne kiégetve öntés előtt?

f6kuxbs9f

Igen, legalább is a homokba ágyazott habba való öntésnél ez a helyzet.  
Üdv

3smbkb69

Ebben az esetben a viasz jobb szerintem.
Az egészségre való hatását már írták a habnak,és nem esküszöm meg rá,hogy tovább tartana egy negatívot készíteni akár az ősmintáról,akár szerkeszéssel viaszhoz,mint pozitívot kimarni a habból.Mellesleg a habot mekkor hőmérsékleten égetik ki? Mert a viasznak,elég 1-200 fok ,hogy elfolyjon a homokba...

f6kuxbs9f

A habot nem égetik ki, ez az eljárás egyszerűsége. A beömlő fém olvadék égeti ki maga előtt, és rögtön ki is tölti a helyét. A formakészítés is egyszerűbb, mivel száraz, homokot kell egyszerűen a minta köré szórni, nem kell öntészeti technológiával kétrészes homokformát gyártani.
Üdv

000000000

DE nyilvan ez csak egyszeru alakokra hasznalhato, bonyolultabb formakra nem...

f6kuxbs9f

En mar láttam habbal motorbolokkot önteni személygépkocsiba. Mondjuk az nem a hátsó udvarban készült.
Üdv

000000000

bonyolult alaksajatossagok, (vekonyabb szigetek stb) finom kidolgozas, no, igy ertettem :)

000000000

Nézd meg Kalmus #71-ben ajánlott linkjét. Abból eldöntheted, mennyire bunyolult formákat lehet készíteni habból.

000000000

Aham, es ha elolvasod lathatod, hogy ehhez mar magat az alkatreszt is ugy kell megtervezni, hogy elveszo-habmintas technologiaval tudjak csinalni. De azert impressziv :)

000000000

Kalmus, A keramiabevonatos dolgokrol van valami jegyzetszeruseged? (nem csak aluhoz, hanem acel es egyeb otvozetekhez valok, ha van koztuk kulonbseg) Gondolok itt osszetetelre, el-, kikeszitesre, falvastagsagra, retegvastagsagra...

000000000

Sziasztok! Hát a hétvégén belehúzatatok a témába.
Egy csomó dologra megadtátok a választ. Pl. már tudom mért nem használják a PUR habot. Valószínűleg környezetvédelmi okokból. Szóval maradjunk a polisztirolnál, bevált, nem mérgező bonyolult alkatrészek önthetők vele. Nagy előnye, hogy száraz homokba beágyazható, igy öntés után a pergő száraz homok könnyen eltávolítható a belső üregekből (pl.: motorblokkok vízterének kiképzésénél).
Van egy olyan változat is amikor bevonatot képeznek a habon mint a viaszmintás technológiában. A viasszal szemben előnye hogy nem igényel kiégetést, mert a maradék rész annyira elenyésző. A viasz ugyanis nem távolítható el maradéktalanul a formából csak izzítással kb 800-1000 fokon. A bennmaradó viasz öntvényhibát okozhat.

000000000

Szia Hunserv!

Pontosan minek az összetétele érdekelne? A kerámia bevonaté, mert az is van egy párféle. Ezeket általában pontos receptúrák alapján készítik. Ha ilyenre gondolsz kerítek egy használhatót. De ezek általában nem olcsó anyagokból készülnek.

3vv2btrhv

T Mindenki
Ismétlem önmagamat !! A kerámiára nekem van egy nagyon hobbysta megoldásom , csak az informácioért azt kérem , hogy öntsön nekem ingyen nem tonnákrol van szó.
De ha senkinek sem kell , akkor publikálom a forumon.
Tibor

000000000

Szia Tibor!  
Ha neked van recepted akkor nekem fölösleges keresgélni a cuccaim között.