Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Szevasztok!
Nemtudom mennyire érdekes és használhaó öntési célra amit leszeretnék írni nektek,de hátha jól jön valakinek. A hungarocell alapanyaga az EXTIR
nevü anyag ezt több szemcseméretben gyártják 1000 től 8000 ig ez az anyag kemény apro kis golyokból áll és pentánt tartalmaz höre habosodik úgy emlékszem gőzzel habosítják de forró vizben is megdagad,zárt helyen gözölve kitölti a formát és összeáll ragad kész hungarocell lesz belőle pl ha egykonzerves dobozba beletöltesz a térfogatának kb 10% át ebből az anyagból lezárod fursz rá pár apró lukat és belebobod forró vízbe kitölti a dobozt és összeáll. Ezt az anyagot Százhalombattán gyártják a Mol ban Dunastyr Rt nél,valamikor itt dolgoztam,itt árultak hulladék alapanyagot
is de,hogy mekkora tételben azt nem tudom.Esetleg Fűzfőn a nikecell nél is lehet érdeklődni ők is szálítanak innen alapanyagot.

000000000

Sziasztok!

Nagyon tetszik az ötlet, mivel a fehér habból is lehet ezzel a módszerrel megfelelő minőségű habot gyártani, azonban néhány probléma akad.
A polisztirol habos technika lényege, hogy a habot beágyazzuk homokba és beleöntjük a fémet.A hab helyét kitölti a folyékony fém. A gond az hogy ha nedvesség záródik a hab közé akkor KI KELL SZÁRÍTANI!!!! Mert különben két eset lehetséges. A kisebbik probléma ha az öntvény begázosodik és használhatatlan lesz. A nagyobbik, hogy ROBBANÁS következik be.
SZÓVAL ÓVATOSAN EZZEL A MÓDSZERREL!
A gyakorlatban öntödék úgy csinálják ezeket a mintákat, mint a műanyag fröccsöntésnél a darabokat. Csak a szerszámba megfelelően precíz mennyiségben adagolt gőzt eresztenek, amely a technológia további részében el tud párologni a habból.

000000000

Kalmusnak teljesen igaza van! A "mezei" hungarocell expandált, gőzöléssel duzzasztják, hivatalból van benne víz. A másik hab extrudált, zártcellás, nem vesz fel vizet, ezért alkalmazzák pl. pincefalak, aluljárók külső hőszigetelésére. Lényegesen sűrűbb, finomabb szerkezetű ezért lehet akár marni is. Az én kérdésem viszot az, hogy a poliuretán (PUR) hab alkalmazható-e öntési célra. Mert ha igen, akkor egy ősmintáról készített gipsz negatívval tetszőleges számú pontos habforma készíthető.

000000000

Sajna nem tudok válaszolni, mert nem tudok róla, hogy használnák, de hát egyszer érdemes kipróbálni.

f6kuxbs9f

Sziasztok!
Valamelyik öntészeti hobbylapon azt írták, hogy a pur-hab égésekor mérgező gázok keletkeznek, tehát ne használjuk öntéshez.
Üdv

Kristály Árpád

Hallihó!
Szerintem Kalmus nem állította, hogy szippansunk jó mélyeket!
Lemész a legközelebbi szupermarkecba és millió terméket találsz ami nem egészséges!
Különben környezetvédelmi szempontból igazad van!
Várom a témában a bió megoldásod!
Üdv.:Árpád

3vv2btrhv

T Mindenki
A pur habrol van egy két tapasztalatom , nem ajánlanám , hogy égesd mert tényleg mérgezö vegyületek keletkeznek , persze ez csak tanács , mert mindenki ugy szurja el az életét ahogy akarja. Én csak egy vegyszer allergiát köszönhetek a kutatointézeti multamnak.
Tibor

000000000

A viaszos moka nem jobb veletlenul?

Bicska

Sztem maszkkal orvosolható a dolog, nem?!

000000000

akkor mar inkabb elszivas... de a viaszolgatas miert nem jo nektek?

Kristály Árpád

Hallihó Mindenkinek!
Egy tény, hogy falunkban is meghalt egy fickó, mert műanyag hulladékot égetet! Sok mérges gáz keletkezi, köztük mindenféle veszélyes mint a klorgáz stb. Sajnos volt részem klorgáz mérgezésben, két hét snit... és az maga a pokol!
Tehát téleg vigyázni..... és jónak tartom az elszívós javaslatott, ha megoldható!
Üdv: Mindenkinek!
Hallihó!

000000000

Jol behatarolhato, hogy hol leszen beontve az anyag, es hol tavozhatnak gazok az ontoformabol, ugyhogy nem nagy kunszt osszedobni egy elszivot, ha nagyon kontar modon akarja az ember csinalni kell egy durva ventillator meg par kalyhacso, aztan kesz... de en nemigazan latom a PUR habnak elonyet...

f6kuxbs9f

Sziasztok!
Az rendben van, hogy egy elszívás bizonyos védelmet nyújt az öntést végzőnek, de azért - ha nem muszáj - még higított formába sem kell szétteríteni a külvilágban a mérgeket.
Üdv

000000000

Pontosan... ezert kerdem, hogy miert nem preferalja publikum a viaszos ontest... jo, pindurt macerasabb az elveszo formasnal, de szvsz sokkal szebb megoldas.

f6kuxbs9f

Szerintem azert, mert egy darab ontese eseten macerasabb, hiszen eloszor negativ (szilikongumi)mintat kell csinalni, abbol a viaszt, majd azt beagyazni. Legtobbszor olyan alu alkatreszekre lenne szuksegunk, amiknel nem kovetelmeny az a meretpontossag es feluleti minoseg, amit a viasszal el lehet erni. Nem veletlen, hogy ekszereszek hasznaljak sokat a viszaveszejteses ontest.  
Udv