Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Balu! A habos technikával kb 3-4 mm vastagságig lehet önteni. Az általad kívánt vastagságot csak precíziós öntéssel lehet. Ettől még lehet habbal mintát készíteni, csak a kész mintát kerámia bevonattal kell ellátni és célszerű centrifugál öntéssel önteni, hogy a vékony részek is kifollyanak. Én már öntöttem ilyen célra csónak modellekhez való hajócsavarokat. Elég jól sikerültek. Itt egy másfajta ötvözetet kell használni. Összetétel kb 3-5% Mg, 0,5 Ti 0,5 Si többi Alumínium. Nehezen önthető, ezért gáztalanítás, oxidmentesítés, szemcsefinomítás feltétlenül szükséges. Viszon ennek hatására amikor kifutott a partra a csónak nem csak nem törött a hajócsavar, de kiegyengethető volt.
Januártól beindítom az öntést és ha kell szívesen öntök ilyeneket, illetve meg lehet nézni akkor nálam a gyártást. (csak hobby dolgokat vállalok)  

dg8n4i8x

Köszi Kalmus!

Amint aktuális lesz és megterveztem az áhitott csigát megkereslek vele! Ez a kerámia bevonat viszont szemetszúrt. Hogy is van ez? Ez valami folyékony cucc? Rég óta keresek ilyet nagy teljesítményű ellenállás beöntésére. Nekem az lenne a lényeg, hogy jól bírja a hőt és kemény legyen.

000000000

Szia Balu!

A kerámia bevonat a felületre való felhordáskor szuszpenzió (szilárd részeket is tartalmazó folyadék. A szárítási folyamat során nagy hőállóságú (kb. 1600 °C) szilikáttá alakul át.
Az izzítása fontos, hogy először meghatározott program szerint történjen, mert első alkalommal nem bírja a gyors felfűtést, később igen.
Lehet hogy megfelelne a céljaidra.

dg8n4i8x

Köszi Kalmus!

És ez az anyag hozzáférhető? Milyen kiszerelében és árban van kb?

000000000

Öt sorral lejjebb három videót ajánlottam a T. Nagyérdemű szives figyelmébe. Ha megnézted a "CYCLONE" nevűt akkor képet alkothatsz az eszköz és anyagigényéről.

dg8n4i8x

Láttam a videókat de nem vagyok benne biztos, hogy feltétlenül hightec gépek kellenek egy feladat megoldásához! Hiszen itt majd mindanyiunk rendelkezik cnc-géppel vagy épülőben lévővel, mégsem költött rá egyikünk sem milliókat! Ez igaz az öntésre is gondolom!

000000000

Balu!

Ha csak alumíniumot akarsz önteni bele akkor ötvösöknél van egy gipszfajta (30 eFt+Áfa/ 20kg)
Felületképzésre tökéletes. Hígra keverve ecsettel felületre felvihető. Száradás után homokággyal megtámasztva önthető. A nagyon vékony öntvények önthetők még a centrifugál öntésen kívül vákuumban is, de az nehezebben megoldható és költségesebb.
Az Imi #139 által mutatott technika tülajdonképpen az általam javasolt technikának egy szinte végletekig automatizált változata. A különböző mozgatások elvégezhetők kézzel, illetve a kötés gyorsítására én fűtőventillátort szoktam alkalmazni. Ez szinte mindenkinél van otthon. A habmintás és Hunka Tibor által ajánlott viaszmintás technika kisebb részletek kivételével hasonló. Ha igénylitek csinálok kisebb áttekintő táblázatot az öntési technikákról, mert mindig a konkrét feladat szabja meg hogy melyiket célszerű az adott esetben gazdaságosság és méretpontosság szempontjából alkalmazni.

000000000

Kálmán!
Megérkezett a CD-d, most nézegetem! Remek, köszönjük!
Most gyürkészem, hogy fel is férjen a Tárházba (345MB)![#worship]

000000000

Nem sikerült összébb nyomni, úgyhogy meg eredeti formájában (345 MB, feltöltési idő több mint 4h!!![#csodalk])!

ncxe0hdha

Hallihó!
Kálmán!
Megkaptam a küldeményt!
Köszönöm, végre átélhetem azt az érzést mint a többiek, már több honapjaT
Köszönöm!
Üdv.: Árpád

dg8n4i8x

István!

A tárházból az öntés videót nem lehet letölteni, sima szövegként látszik az öntés.avi. Ez azért van mert még nincs fent, vagy csak lemaradt a link?

000000000

Mint azt István írta a fájl 345MB, szóval idő míg felmegy...  
amúgy gondolom a link http://users.atw.hu/hobbycnc/Videok/Ontes.avi" TARGET=_fnew>http://users.atw.hu/hobbycnc/Videok/Ontes.avi lesz :)

000000000

Ja! Tegnap este már ki kellett kapcsolnom a gépet és csak a fele van fent! Ma befejezem és utána aktív lesz a link (egyébként már nincs hely a www.hobbycnc.atw.hu-n ezért létrehoztam még 1-et, www.hobbycnc2.atw.hu de ez be lesz ágyazva az eredeti tárházba)! Ezzel a filmmel együtt már több mint 1GB anyag van fent a hobbycnc.hu oldalon!

dg8n4i8x

Sziasztok!
Ha megnézed a két időpontot lthatod, hogy bőven a megadott idő utn kérdeztem rá! Üdv! Balu

000000000

[#felkialtas]Az előadás videója feltöltve! Több helyről is elérhető (Fémöntés házilag menü vagy Tárház)!
Köszönjük!!!