Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia Victorhu!

Ha csak ennyi érdekel, akkor írok neked egy rövid tájékoztatót:

öAlSi9Cu3 jól önthető, kiváló megmunkálhatóság, jó formatöltő képesség, jó szilárdság.

öAlSi12   kiválóan önthető, közepes megmunkálhatóság, kiváló formatöltő képesség, jó szilárdság.

öAlSi12Cu kiválóan önthető, jó megmunkálhatóság,kiváló formatöltő képesség,közepes szilárdság.

öAlSi10Mg jól önthető, közepes megmunkálhatóság,
jó formatöltő képesség,kiváló szilárdság (különösen hőkezeléssel együtt + 20-30 % szakítószilárdság - többi ötvözet nem hőkezelhető).

Sajnos az olvadáspontban és a gázosságra való hajlamban alig van megkülönböztethető különbség.

Az öntészeti ötvözeteket a magas szilicium tartalom miatt csak gyémánt szerszámokkal lehet megmunkálni kiváló minőségben megmunkálni.

A magasabb réztartalom javítja a megmunkálhatóságot, szépen leváló, nem kenődó forgácsot eredményez.

Hát kb. ennyi.
Üdv

000000000

Szia Kalmus!
Mint a fórum szakértőjét kérdezem:
- Az elektromos kemence vagy a gázos jobb a mi
  hobby céljainkra? Villamos szakember lévén én
  egy 3 kW-os villamos kemencét építenék,
  könnyen meg meg lehet oldani a hőfok mérést  
  és a szabályozást.
- olvasztó tégelynek a Ferrometál- tól vennék
  sziliciumkarbid anyagút, jó e?
- megmaradt előző munkámból kb. 200 kg puha alu
  tárcsa (50x10 mm)préseltünk belőle   alkatrészt.  

000000000

Szia Kalmus!

Lemaradt, hogy a kemencében fel tudnám e használni az alu tárcsákat pl. hozzáadagolni alu
öntvényhez?

f6kuxbs9f

Köszönöm, ez kitűnő kiindulási alap.
[#worship]
Üdv

000000000

Szia rc!

Mekkora tégelyt akarsz venni, mert attól sok minden függ. Tégely kapacitás alapján általában 2-3 óra olvasztási időt feltételezve:
Pszüks[kW]= m*0,3 (kb 20 kg befogadó képességig érvényes, kemence mérettel nő a hatásfok igy csökken a szorzó)
Ezért én inkább a gázt javasolnám.
Kis elméleti eszmefuttatás alapján.
3kW teljesítmény esetén és általában 10-30% a kemence hatásfokkal 10-30% igy ezzel a 3kW teljesítménnyel kb.1-3 kg alu olvasztható meg óránként.
A 1m3/h földgázzal ugyanezek az adatok 12 szeresek.
1 m3/h PB-gázzal ez kb. a kindulási adatok 35 szöröse.
Szóval a 3kW elég karcsúnak tűnik.

A sziliciumkarbid tégelyek nagyon jók - tartósak  megfelelő kezelés esetén. (nem dermedhet bele a fém, mert újraolvasztáskor szétrepeszti, valamint rendesen lekell vakarni a salak tapadványokat ill. az olvasztandó fém berakásánál ügyelni kell hogy lehetőleg lazán legyen benne, ne ékeljük ki az egyik tömböt a másikkal)
A puha alu sajnos ötvözetlen, vagy gyengén ötvözettet jelent. Rosszul folyik, megmunkáláskor kenődik, rosszultölti ki a formát. Csak szilicium ötvözéssel javaslom (ez házilag nehezen kivitelezhető) esetleg kis mennyiségben max 5-10 % jó öntészeti ötvözettel keverve.
Üdv

3vv2btrhv

T rc
Én valaha elektromos kemencével olvasztottam alut. Ma is az a véleményem , hogy biztonsági szembontbol jobb mint a gáz be a mai árakat figyelembevéve gázt használnék én is.
Tibor

000000000

Szia Kalmus és Tibor!

Az írjátok, hogy 3 kW-os kemencében 1-3 kg alu olvasztható meg óránként. Nekem ez bőven elég, hiszen én hobby öntő akarok lenni. Aki 50 kg alut akar olvasztani az már vállalkozás szerűen akarja csinélni.
Olyan ez amikor a fórumon megkérdezik, hogy tudna alu és vastömböket megmunkálni? Hát erre a célra jó nagy gépet kell építeni, de nem ilyen kiscsi mechanikákat mint mi építettünk.
Visszatérve az alu öntéshez, azért kérdeztem az elektromos kenecét, mert ennél a hőfokmérővel lehet szabályozni a kemence hőfokát alutól-bronzig. A gázost elég nehézkes elektromosan vezérelni.
Remélem beválik az elképzelésem, majd felteszem a fórumra az elkészült kemencét.
üdv

000000000

Sziasztok!

Tibornak teljesen igaza van az elektromos kemence biztonságos, de megfelelően kezelve a gázt az is biztonságos, hiszen nem alkalmaznák az iparban.
Persze a vezérlése ugyan azzal az elektronikával történik, mint az elektromosnál, csak kiegészül egy  gázégő indításvezérlő automatikával. Ez olyan műveleteket vezérel, amelyek speciálisan a  gázégők vezérléséhez tartozik (pl.: szellőztet minden begyújtás előtt). Szóvel csak annak nem biztonságos aki nem ért hozzá. Az elektromos kemence is veszélyes lehet, ha nem szakszerűen szerelik. Pl.: Kevesen tudják, de az elektromos kemencénél a grafittégelyt is le kell földelni.

000000000

Kedves Mindenki!

Eladnék egy új fémolvasztó berendezést /PLANCAST PB-45/ tipusú.A VATERÁN a Műszaki cikk,elektrónika,ipari gépek berendezéseknél lehet megtekinteni akit érdekel.
Vettem egy Amerikai licencű fémöntő centrifugát,de az olvasztójára nincs szükségem mivel én sem alumíniumot sem spiátert nem öntök.
A gép nagyon profi!Tisztelettel:Lex

< mod.>
< Legközelebb az ilyen nemű hirdetéseket a Csere-Bere topikba küld! >
< Üdv.: Denkiki >

3vv2btrhv

T Rc
A bronz kicsit huzosabb a höfok miatt pontosan már nem emlékszem de kb 1100 c körül olvad .
Kalmus biztosan tudja .
Tibor

000000000

Ja,ja. Tibornak megint igaza van. És az öntési hőmérséklet általában olvadáspont+200°C, ezért kb. 1300 fokot kell tudni a kemencének. Ahhoz meg elég jó fűtőszálak kellenek. Kevés van amelyik bírja, és azok is igen húzós árban vannak.

000000000

Ez igy szep, de ezt gondolom egy ceg honlapjarol szedted, nem?
Ami kapasbol rontja a merettureseket:
Anyagminoseg
ontesi homerseklet
ontoforma homerseklet
minta meretek...

000000000

Miskolcon végzett kohómérnök vagyok és 25 évig fémöntéssel kerestem a kenyeremet. Szégyelném magam ha ezeknek az adatoknak jelentős részét keresgélnem kellene. Persze azért van aminek nekem is utána kell járnom.

000000000

Ami az általad felsorolt paramétereket illeti azok nem rontják a mérettűrést, mert azokkal kalkulálni kell a technológia megtervezésénél. Az általánostól eltérő értékek persze azért befolyásolják a méretpontosságot de azokkal nem csak méretben, hanem szilárdságban, porozitásban, zárványosságban is hibás öntvényt kaphatunk.

000000000

Jo, ugye az alapkerdes a hazi ontestol indult... nem irtad le a felteteleket sem. Azert gondolkodtam igy, Ha mondjuk feltetelezzuk, hogy csupan egy hobbista vagy, akkor nem tudod ellenorizni az anyagminoseget (tehat kapasbol pontatlan hotagulassal szamolsz) stbstbstb...