Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Hát ezek nagyon picik. Ma kérdeztem a grafittégely a Ferrometal Kft-nél 32eFt +ÁFA. Ebben 30 kg alumíniumot lehet megolvasztani. Persze aki kissebbet akar az kevesebbet fizet. Ez igen sokáig használható. Ha mindennap olvasztanak benne akkor kb. egy évig használható.

000000000

Magán mailben kérdezték, de gondolom másokat is érdekelhet:
Mi az amivel Syntax #32 hozzászólásában jelzett képeken bekenik a polisztirolhab mintákat?
Fekecsnek hívják és az a szerepe, hogy a minta felületét még élethűbben visszaadja. Kapható kb. 370 Ft/kg az ára, viszont csak 40kg kiszerelésben kapható.
Otthon elkészíthető:
1 kg samottliszt vagy grafitpor (nagyon finom szemcséjű)
1 dl vízüveg
és kb. 0.5-1 liter víz. A vízmennyiséget addig kell adagolni míg az állaga festék sűrűségű lesz.
Ecsettel bekenni a mintát, majd 1-2 napot szárítani. Szárítást ventilátorral,langyos levegővel lehet gyorsítani. Amikor teljesen száraz csak akkor használható, mivel a nedves forma hibás öntvényt eredményezhet.
Ja egyéb árak hozzávetőleg:

megnevezés         ár      legkisebb mennyiség
salakolósó     220 Ft/kg           5 kg
gáztalanító    119 Ft/db           5 db
nemesítő só    580 Ft/kg         1/2 kg
KH-24 homok     18 Ft/kg          50 kg
cirkon fekecs  370 Ft/kg          40 kg
grafit fekecs  350 Ft/kg          25 kg
Ezek mind ÁFA nélküli árak.

000000000

hali

ez samot liszt hol is kapható ?
bármelyik háztartási boltban vagy keresni kell ?
pontosan mi a neve ? Samottliszt ?

Halad a kohó építés....
Tegnap az esô elôtt levágtam az nagy kerek vas tetejét egyenesre.
Aztán számolgattam és a körben samott téglák berakása után belül 30 cm marad, ekkora tégelyt lehet max bele tenni, és ez kb. 30 cm mély lehet.
A tetejére két oldalt valami fület tervezek hegeszteni amivel fel lehet majdan emelni.

A boyleres 5let jó, de akkora tartály van benne (45cm átmérôjû), hogy nem fér el a samott téglék között, így a boyler megy a méhbe.
Most kereshetek egy másik tégely....
Valakinek valami 5let, hogy mibôl lehetne ekkora üstöt csinálni ?

Sajnos 1re hidegebb van és nekem 1re kevesebb kedvem van kint ténykedni.

zsolt

000000000

Van egy 5letem:
mi lenne ha akit érdekel az öntés fejenként venne 1-1 anyagból a legkisebb kiszerelést és akkor ezt elcserélgetnénk egymás között, így nem kellene mindekinek mindenfélét megvenni pl. a 40 kg csomagot, hanem 1 valaki megveszi a többi meg tôle veszi meg a kisebb mennyiségeket.
Érthetôen írtam ?
Érdekelhet valakiket ?

zsolt

4im2adcie

Sziasztok!
Hátha érdekel valakit? Volna ZAMAK fémhez való tégelyem, (öntvény) samotos házzal, esetleg olajégővel, kémény nyílással, hőmérő is van hozzá ami ki be kapcsolja az olajégőt. Kb 50-100 kg fémhez való. Csere is szóba jöhet.Nem tudom ez aluhoz jó e, a zamak 400 fokon olvad, azt egy óra alatt teli üstnél megolvasztja, az aluhoz gondolom kell 2 óra.  
Van 10mm es kazánlemezből hegesztett tégely is.
Hali

000000000

mit kérsz érte cserébe ?

000000000

TelectroCNC kérdezte a #47 üzenetben hol kapható a samottliszt. Teljesen jól tudod általában a háztartási boltok árulják 1 kg-os kiszerelésben. De láttam már OBI, Brico vagy Baumaxban is. A hozzá szükséges vízüveget is ugyanitt kapod meg.

000000000

Motoros #49 üzenetére válaszom: a Zamakhoz használt öntöttvas tégely kiválló a célra. Csak megfelelően ki kell takarítani és belülről bevonni. Azt hogy mekkora így nehéz megitélni, jobb lenne ha literben írnád a befogadó képességet amiből a fajsúllyal való szorzással (zamak 6,7 alu 2,7 stb) könnyű kiszámolni az olvasztható fém mennyiségét.

3vv2btrhv

T Kalmus
Kérdésem a következö : aki nem akar önteni az tud e nálad rendelni öntvényt és ha igen menyibe kerül kg- ja
Tibor

3vv2btrhv

Aki ezt végig nézi profi öntö lessz.http://www.backyardmetalcasting.com/links.html" TARGET=_fnew>öntés gyüjtemény

ncxe0hdha

Hallihó!
Tibor gratulálok! Igazad van.
T Kalmus engem is érdekel az utóbbi kérdés, sőt nyersanyagot biztositok grátisz!
Kálmus A  találkozón igértél nekem anyagot!
Üdv.: Árpád

000000000

Sziasztok!  

Hosszú hétvégém volt. Nem nagyon foglalkoztam a hobbycnc-vel.
Mostani körülményeim között nem tudok önteni. Azonban januártól tervezem. Árakat jelenleg nem tudok mondani. Általában az anyagárnak a 80-100 %ka szokott rájönni, ha van minta. Ha nincs akkor hozzájön a mintakészítés költsége is.

Árpád az anyagot sajnos még nem tudtam elküldeni, mivek én sem kaptam meg. Aki felvette  az előadást odaütötte a felvevőt valamihez és akkor vehető le az anyag róla, ha megjavították. A javítást erre a hétre igérték ezért még türelmedet kérem

Üdv.: Kalmus

000000000

Hali, Milyen bonyolultsagu alkatreszt lehet szerinted home-eljarassal leonteni? Gondolok itt merettartasra, falvastagsagokra stb.

000000000

Szia! Tulajdonképpen a legbonyolultabbakat is le lehet önteni. Persze az öntés lehetőségein belül. Ne akarjunk példáúl menetet önteni, mert az nem lehetséges ilyen technológiával. A pontosságról holnap felrakok egy kis táblázatot, mert most találom.

Üdv.: Kalmus

000000000

"öntés lehetőségein belül" - Na pont erre vagyok kivancsi :) En eddig csak lovedekeket ontogettem nagy sikerrel on-olom otvozetbol :) A tablazatot elore is kosz!
(nekem vala tablazatom egy magyar cegtol, de ok precizios ontessel foglalkoznak)