Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia Kalmus!
Szuper volt az előadásod!
Sajnos nem jegyzeteltem, igy nem irtam fel azokat a cégeket (Bpesti vagyok) ahol az öntéshez való cuccokat be lehetne szerezni. Légyszi megadni egy-két Pest közeli cég nevét, olyanokat akik velünk (pórnéppel)is szóbaállnának.

000000000

Szia Géza!

1.Ferrometal kft. Bp. IV. Schweidel u.  

2.Foundex kft. Bp. XXI. Gyepsor u. 1. (Csepel Művek azon belül Öntöde u.)
Ezek bárkit kiszolgálnak aki kp-t visz nekik.

000000000

Sziasztok.

Egy pár kép CNC alkatrészek házi öntéséhez:

http://www.buildyouridea.com/cnc/IG-88/ig88.html

Pontosabban öntés csak a 4-5-9-es fázisban látható

000000000

Szia Syntax!

Köszi a képeket. Szerintem is nagyon szép példát mutat a polisztirol habos öntési technikára. Javaslom mindenkinek aki öntésben töri a fejét.

008py5n5y

Kálmán!

Az lenne hozzád a kérdésem, hogy vajon bronz öntése megoldható-e házilag?
Én ugyanis már próbáltam egy kis fém edényben felolvasztani kisbb Bz darabkákat, de nem sikerült....Úgy kell elképzelni, hogy kívűlről melegítettem egy Pb-gáz pörzsölővel kb egy órán keresztül, kb fél liternyi anyagot, de nem olvadt meg....
mi lehet az oka?
Köszi!

008py5n5y

Ja! egyébként az előadásod anyaga látható lesz valahol videón, vagy írott formában?
A poverpointos előadás megvan, de az nem sokat mutat....

000000000

Igen! Remélem, hogy sikerül elkészíten. Legalábbis aki felvette megigérte, hogy kapok cd-n egy másolatot belőle, és akkor tudom tovább adni. Addig sajnos én is csak várok rá. Minden esetre megsürgetem.

000000000

Ja, majdnem elfeledtem: a bronz olvasztás csak grafit tégelyben megy. Csak olaj vagy spécigázégővel ill. indukciós kemencében, valamint kiváló hőszigeteléssel. Kisebb mennyiségben megolvasztható acetilén hegesztőpisztollyal. Ez azért van igy, mert a bronznak és más rézötvözeteknek igen magas az olvadáspontja és ehhez min. 3-400 fokkal magasabb hőmérséklet kell

yuagaci9g

Kalmus!  
Emlitetted, hogy a vas olvasztoedeny oldodik az aluminiumban, ezert csak szigetelve hasznalhato.
Szerinted egy rozsdamentes edennyel mi a helyzet?

000000000

A rozsdamentes még rosszabb, mert jobban oldódik.
Lehetőleg ne használjátok!
Minőségi sorrend
1. grafit v. SiC tégely
2. öntöttvas bevonatolva belülről
3. acél bevonatolva
4. rozsdamentes bevonatolva

dg8n4i8x

Sziasztok!

Én úgy tudom a bronzkorban kiégetet agyagedényben, agyag kemencében olvasztották a bronzot, a fűtést pedig fújtatott faszénnel oldották meg. Szerintem ez ma is működik, esetleg a faszén helyett a koksz több kalóriát ad. A Discoveryn láttam egy filmet ahol ezzel a módszerrel 16kg bronzot olvasztottak meg és kézzel fújtatták. Egyébként a cserépkályhában a parázsban olvasztottam már alut, simán ment!

000000000

Igazad van én írtam helytelenűl a megnevezést, mivel a tégely helyes neve agyaggrafit tégely.
Ugyanis ezt úgy készítik, hogy agyagba belegyúrnak grafit őrleményt és ezt formázzák tégellyé. A grafitot a jobb hővezetés miatt rakják bele. A szakmán belül viszont csak grafittégelynek nevezik.
Kössz a kiigazítást.

dg8n4i8x

Na ezt meg én nem tudtam! :) Én csak az agyagról tudtam, azért csak összehozzuk :) Szóval elvileg házi barkács tégely is lehetséges!?

000000000

Hát nem tudom. Én még nem csináltam. Mindenesetre egy olyan tégely ára amiben egyszerre olvasztható 30 kg alumínium bizony 32 e Ft + Áfa. A házi készítésű nem tudom hogy kibírjae azt hogy 7-800 fokon olvasztok valamit, majd kiemelem a kemencéből és leöntök egy lapot egy darabban. Persze kisérletezni lehet.

f6kuxbs9f

A http://www.kaloriatech.hu/" TARGET=_fnew>kalóriatech oldalán párszáz ill. ezer forintért kínálnak tégelyeket, de szerintem kicsik lehetnek. Nagyobbat hol érdemes nézni?
Üdv