Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

3smbkb69

Sikerült letöltenem,_bocs_, sok postért:)

000000000

Szia Knifemaster!

Mivel száraz homokot használsz nem kell a felületi nedvességet eltávolítani "kisütni", mivel nincs benne. A száraz homokon a teljesen száraz pergős homokot kell érteni.

Kalmus

000000000

Hali

Az elôadáson elhangzott, hogy rézdrót is kell....
Ez pontosan mire is kell ?
Feloldani az aluban ? vagy mire is jó ?

zsolt

000000000

Szia!

A rézdrót 1-3%-ban azért jó (nem szükséges) hogy a forgácsolhatóságot (nem folyamatos forgács, szebb felület, forgácsolószerszám éltartósság stb ) javítja. Nem szükséges az alakalmazása de javaslom.
Üdv Kalmus

000000000

ok, és ezt simán beledobom az olvadékba és feloldódik benne ? mert hát a réz valami 1050 fok körül olvad...

1ébként beszereztem egy gáz kazánt, amit kidobtak ennek levágtam a tetejét, van benne atom nagy gázégô, meg hôbefújó csonk, telerakom az oldalát samottal, az üst meg egy boyler lesz.
Szerinted jó ez az összeállítás ? (ha kikenem az oldalát azzal a vizüveges samotporos trutyival...)

zsolt

000000000

A réz ha belerakod rövid idő alatt feloldódik és nem olvad. Az olvadáspontjának nincsköze hozzá csak az oldhatóságnak.(só és víz oldódásához hasonlóan a só is 808°C-on olvad mégis feloldódik a hideg vízben is) A rézé pedig nagyon jó az aluötvözetekben. Még szilárd állapotban is (lásd diffúzió). Kis keverés segíthet. A zománcozott cuccokat kerüljétek, mert pattoghat a zománc ezen a hőmérsékleten. A lemezből készített olvasztótégely célszerűen 2-5 mm falvastagságú legyen. Mennyi fémet akarsz egyszerre olvasztani? Egy régi öntöttvas fazék is megfelelhet. Gázzal azért óvatosan bánni főleg pb-vel mert a pinyóban könnyen bumm. Ugye tudjátok pincében tilos használni, csak jól szellőző helyen!

000000000

ok, pedig zománcozott huzalból van itt vagy 30 kg.... írod, hogy pattog, ha még hidegen ráteszem a tégely tetejére a zománcos huzalt akkor mire az egész megolvad addigra errôl is leéghet, ugye ?

Persze, nem pincében csinálom, hanem kinn az udvaron, csak télen több gáz kell neki, bár ha jól kirakom a kemence oldalát téglával akkor nincs olyan nagy hôveszteség....

Mennyi anyagot.... azt nem tudom 1nlôre a lehetôségét szeretném megteremteni és ha már lúd akkor legyen kövér :))) szóval egy 80 literes boylert ketté vágok így olyan 30 literes edényt kapok amit még biztonsággal meg lehet tölteni fémmel, ebbôl szerintem prímán le lehet önteni akár egy asztalnyi lapot is....

jah jutott még eszembe, ha forrasztóón kerül az olvadékba az nagy baj ? ugyan nem számottevô mennyiségben, van egy csomó bontott hûtôbordám amin vannak rászegecselt fülek rézbôl és ezeket forrasztották, na most ami ezen van az kerülne bele talán néhány gramm :)) 5-6 kg-hoz.

zsolt

f6kuxbs9f

Szia Zsolt!
Szólj ha olvasztasz, nem hagyon ki, hogy el ne menjek megnézni. Nem aprózod :-))
Ha jó emlékszem, a lágy, hengerelt, húzott darabok beolvasztása nem szerepelt az ajánlott tevékenységek között, a rossz folyási tulajdonságok miatt. A rézzel való ötvözés ezen is segít?
Üdv

000000000

Szia
Ok, ha elkészül mindenképpen szólok, sôt ha lesz fotómasina akkor készítünk képeket is a kohóról :))))

A lágy anyagok, nem annyira jók, de mit csináljak velük, el kell ezt is használni, meg azért öntvénybôl több van és majd keverednek :)

>Nem aprózod :-))
Nem hát... :) éppen reggel állított be egyik ismerôsöm, hogy kell-e a gázégô (vasazik és valahonnan szerezte ezt a kazánt) jah meg volt nála éppen egy 80 literes boyler... szóval gyorsan elboltotam vele... kapott érte 20 db monitor képcsônyak tekercset...

komolyan soxor füstölgök, hogy milyen jó cuccokat szétdarabolnak , ahelyett, hogy megpróbálnák eredeti rendeltetésére eladni, szerintem sokkal többet kapna érte mint vasba...
na mind1

zsolt

f6kuxbs9f

Ha kell, viszek digi masinát.
Én is tegnap tettem ki egy lepukkant, de működőképes fagyasztóládát. Mondtam is annak aki elvitte, hogy működik. Nem csillant fel a szeme [#confused]
Üdv

000000000

hmmm elénk is rakhattad volna :)

zsolt

f6kuxbs9f

Nem akartam kiszurni Veled :-))
Mukodott, de a vilag osszes villanyat felzabalta, olyan vekony hoszigetelessel csinaltak, de lehet, hogy a termosztatja is rossz volt.
udv

000000000

Sziaztok!

Hát ami azt illeti a kb 30 literes edény azt jelenti, hogy kb 100kg olvadt fémmel kezdenéd.  Ebből kb. egy 1000x500x50 méretű lapot lehet önteni ez igen szép méret ennek otthon még én se vágnék neki, mert otthon nincs ehhez felszerelésem. A szükséges igények: kb 10 m3/h teljesítményű gázégő, és erre már a grafittégelyt ajánlanám. Sok öntőnek nincs ekkora befogadóképességű tégelye. Igy a bolylert én elvetném a többi egyébként OK.

Rézhuzalnál én lehetőleg a bontottat ajánlottam a többi problémát okozhat ezért nem javaslom, fóleg ha ónozottak, mert bizonyos mennyiség fölött az ón és ólom törékennyé teszi az alumíniumot valamint rossz hatással van a szívódási üregekre is. A zománcozott rézhuzal használható, mert az nem olyan zománc, mint a lábasokon, az leégethető ha kellő hőt kap.  
Azért a vastelepre szánt gázégővel vigyázz jobb ha előtte szakértővel megnézeted, lehet, hogy nem véletlenül készültek "kidobni"!!!!

000000000

na ennyire nem számoltam még utána... de ha egy edény nincs teljesen kihasználva és csak az alján lötyög valami olvadék és nem színültig rakom fémmel az gondolom nem olyan nagy baj  ? legalább hamarabb melegszik és olvad a tartalma :)
Nem akarok egybôl olyan nagy tömeggel kezdeni, de most ekkora kályhára van lehetôség.

Persze a gázégôt egy gázmûvekes ember átnézi, mert az földgázra van és a palackhoz úgyis más fúvóka kell, szóval én sem akarok felrobbanni és aluminium esôben állni :)))

nah majd csinálgatom, s ha elkészül a kohó:) akkor referálok.

köszi

zsolt

000000000

Zsolt!
Azzal is számolj amikor tervezel ilyesmit, hogy az olvadt fém tömegét is meg kell tartani az olvasztó tégelynek az olvasztás 750 °C-os hőmérsékletén. Ha eljutsz odáig én is szivesen jelen lennék.

Kalmus