Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Helló "sasi"! Hol kaptál tűzálló betont???

sasi

Szia Imi!
A nyíregyházi Baumax-nál vásároltam, B.1100 a típusjele a hőálló habarcsnak.  
A választék ilyenkor télen a kályhaépítési anyagokból alacsony, mert nincs szezonja. A környéken pl. nem volt annyi vízüveg, melyre szükségem volt, persze csak két napot kellett várnom rá.
sasi  

000000000

Köszi az okosságot! Ebből számomra a két "B" betűs a lényeg, mert Nyíregyháza nekem messze van.

sasi

Szia Imi!
A habarcs típusát a számláról írtam, viszont a zsákon BR 1100 szerepel (20 kg/zsák), és a RATH Hungária Rt. gyártja. Nagyon lassan kell szárítani, mert könnyen reped. Célszerű több rétegben elkészíteni.
sasi

000000000

Szeretnék kérdezni.

Nem kell más anyagot használni csak ezt a BR 1100 habarcsport és a vízüveget?

000000000

Ha lehet, beleszólnék: "sasi" kohója nagyon tökös, de ha újat építesz, javasolnám, hogy a bojlerköpeny és a tűzálló anyag közé tegyél hőszigetelő anyagot. A tűzálló betétet legalább három szegmensből alakítsd ki, plusz külön az alja, és köztük hagyjál pár milliméter dilatációs hézagot. (akár náhány réteg kartonlap, ami majd kiég az első begyújtáskor) Szerintem a házat sem tömör malterből készítik, a kohónak a samottégla lehet az építőanyaga. Látogasd meg az http://www.interkeram.hu/ajanlatok/szalasszig.htm" TARGET=_fnew>INTERKERÁM kft honlapját. Én is tegnap találtam rájuk.

sasi

Én kevertem a habarcshoz kb. 10 % samott lisztet is, de hogy ez okos dolog volt e, az majd üzem közben fog kiderülni.
Magam is terveztem hőszigetelő paplan alkalmazását, de nem tudtam megfelelőt beszerezni, pedig úgy kisebb lett volna a szerkezet súlya.
Ha még egy kemencét építenék, a belsejét vékony samott téglából készíteném, mert így kevésbé macerás, no meg egy hőcserélő spirál is kerülne bele…  

Gondban vagyok a habból készült minták bevonásával, ugyanis a felületét sem a víz, sem a vízüveg (és ezek keverékei) nem nedvesítik, így hiába keverek bele samottport, vagy kaolinport nem marad meg a felületen, lepereg.  
Ha valaki tudna ebben segíteni, szívesen venném!

3vv2btrhv

Szia sasi
Nekem ugy sikerült a habot bevonnom , belekevertem egy a képkeretekhez használt alapozot , sajnos a recepjét nem tudom mert nagyon uj anyag . Ha érdekel szivesen adok .
Tibor
A paplant is a Ráth -nál lehet kapni

000000000

Szia Sasi!
A megoldásnak mivel fémöntés házilag a címe én az otthon található jó öreg felületaktív (mosogató) szerekből adnék hozzá kb. 0.1-0,5 %-ot.

sasi

Köszönöm Tibor és Kalmus segítségét!

A Kalmus javasolta mosogatószer csodát tett a keverékkel, nem csak hogy jól tapad a felületre, de nem is ülepszik le a samott por, és nagyon jó a fedőképeeége.
Kíváncsian várom a száradás utáni állapotot.
http://www.sasovits.hu/cnc/ontes/DSCF1709-1.jpg" border=0>

000000000

Sasi!
Javaslom még azt is, hogy amikor felvitted a kulimászt a felületre, utána szórd be tűzálló porral (samott, kaolin stb). Hirtelen felveszi a folyadékot, és kicsit gyorsabban fog száradni, főleg, ha ventilátorral fújatod. Meleg levegő nem javasolt.

sasi

Ez is jó ötletnek tűnik, ki fogom próbálni, köszönöm Kalmus!

sasi

Elkészült az első próbaöntés, úgy tűnik, fog ez menni.  
Az öntvény alakjával csak a technológiát vizsgáltam, nem alkatrész.

http://www.sasovits.hu/cnc/ontes/DSCF1740-1.jpg" border=0>

000000000

Sasi!

Kicsit jobban szárítsd ki és kicsivel melegebb fémmel öntsed és akkor szebb lesz!
Elsőre kiválóan sikerült. Gratula!

Kalmus

sasi

Kalmus!

Köszönöm a tanácsokat.
Az ömledék hőmérséklete 760 fok volt, viszont a vegyi összetétele nem a leg optimálisabb.
A kép kb. másfélszeres nagyításban mutatja az öntvényt.

sasi