Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

77fv9864z

szevasztok! erről mi a véleményetek? lehetne ebbe rezet melegíteni? p.b.-vel persze.

77fv9864z

ncw4w5nca

Szerintem lehet, de kérdés hogy milyen rézre gondolsz? Sárgát viszonylag könnyen meg lehet olvasztani gázlánggal, a vöröset már nehezebb.
A házilag készített tégelyekkel óvatosan kell bánni, mivel könnyen eltörik, ha nem megfelelően van elkészítve.  

77fv9864z

Kösz, József, de legalább olcsó, persze valami rendesen kinézőt készítek majd meg persze vastagabbat. majd möglássuk, hogy működik. beszámolok.

ncw4w5nca

000000000

sziasztok
önteni akarok itthon alumíniumot!
próba öntéseim voltak és nem rossz az eredmény!
még építenem kell egy normális kohót és egy égőfejet!
De a problémám! Autóalkatrészekkel semmi gond nem volt! De mióta sörösdobozokat akarok olvasztani, rövid időn belül valahogy kiég, kilyukad az olvasztó pohár! Igaz az első csak kipufogócsőböl készült (új), amire azt hittem hoyg vékony a fala és sz ószerint kiég! Aztán csináltam egy másikat aminek olyan 3-4mm vastag fala van! Viszont kb 30-40perc után ez is kilyukadt!
Mi lehet a baj? A sörösdobozban van még valami ami reakcióba lép a vascsővel? Vagy csak nagyon túlhevítem? Sajnos a hőfokot nem tudom!

ncw4w5nca

A sörös doboz öntészeti célra nem alkalmas, mivel kevés az ötvöző anyag tartalma (AlMgSi1). A belőle készült öntvény lágy, és nehéz megoldani a szívódás mentes dermedést. Ez vonatkozik minden húzott és hengerelt alumíniumra (lemez, drót, palackok, profilok, stb.).  
A vastégely gyors kiégését okozhatja az oxigén dús láng (ha a lángba oxigén van adagolva) vagy valamilyen oknál fogva nedvesíteni tudja az alumínium a tégelyt, ilyenkor a vas oldódik az alumíniumban (Rozsdamentes cső, horganyzott felület, vagy valamilyen folyósító). Ez fekecs használatával elkerülhető, be kell kenni fekeccsel a tégelyt. A legegyszerűbb fekecs az agyag, víz, és vízüveg tejfölsűrűségű keveréke. A víz és vízüveg aránya 50:50%. Agyag helyett lehet bármilyen tűzálló anyagot használni például samott por. A témáról bővebb leírást az előző hozzászólásokban találsz.

000000000

Szia!
Szóval a sörösdobozt még így házilag hobbi célra is felejtsem el? :( Csak ezt tudok rendszeresen beszerezni! :(
Az égőfejem sűrített levegővel megy, amit egy sima mezei kompresszor állít elő! Amíg azt a pár autó alkatrészt olvasztottam nem volt baj! Mióta a sörösdoboz került bele azóta van baj!
Azt vettem észre az autóalkatrészekhez képest hogy rengeteg "salak" képződik az olvasztás során! Az lehet baj hogy dobálom bele a sörösdobozokat és nagyon későn kanalazom ki belőle a "szemetet"? Lehet az oldja meg a olvasztó poharat?

ncw4w5nca

Alu öntvény hulladékot fémkereskedőtől, autószerelőktől,vagy autó bontóból tudsz venni. Esetleg ha egyik helyen sem találsz, érdeklődj a kocsmában, ott midig akad olyan ember, aki guberálásból enyhíti a szomját:) A sörös dobozt meg felejtsd el.

Lpeti11

Üdvözletem.
Tudja valaki honnan lehet nemesítő, gáztalanító sóhoz hozzájutni? (kisebb mennyiségre gondoltam.)
Köszönöm.

gfxd0h560

Alu öntéshez alapanyagként a PB gázpalackokat használta már valaki?
Felénk a 11,5 kg-os töltésű palackok nettó (aluminium) súlya 5-7 kg között van és 1500.-ért vagy olcsóbban is meg lehet venni...
-ha már a kocsmába' kérdezné meg valaki-

hostya

"Felénk a 11,5 kg-os töltésű palackok nettó (aluminium) súlya 5-7 kg között van és 1500.-ért vagy olcsóbban is meg lehet venni... "

Engem érdekel, hogy hol lehet 11,5 kg-os PB palackot venni 1500.-ért.
Nekem nem olvasztási alapanyagnak, hanem(levegő)tartálynak kellene, természetesen  nem olyan, amit csákánnyal kilyukasztottak.. :)

jani300

A cseretelep nagylelkűen ingyen befogadja megsemmisítésre :(
Pedig ha lukas megspórolsz egy furatot a vízleeresztőnek .
Nemrég vettem 7száll alupálcát kb 1300ft ért.
Talán megbocsátod ilyen későn és ilyen melegben :)

ncw4w5nca

Egy régi hozzászólásból:
"Olvasztáshoz kezelőanyagokat - fedősó, salaktalanító, gáztalanító, nemesítő - pl. Budapest VIII. Hős utca Mars Hungária Kft-nél tudsz beszerezni és sok jó tanácsot is.Itt."