Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

3vv2btrhv

2f428kduf

ha tekercselőhuzallal ötvözöd, nehogy a drótvégek ónozása is benne legyen. A alu és az ón utálják egymást

000000000

Szerbusztok!
Most regisztráltam a fórumra, hogy tanuljak tőletek az alumínium öntéséről. Szeretnék csinálni egy egyszerűbb főtengely házat egy kéthengeres kétütemű (2 főtengelyes) motorhoz. Jó alternatíva lenne ha kimarnám egy tömbből, de az nem olyan kihívás nekem, mint önteni. Elkezdtem olvasni a fórumot az első bejegyzésektől és úgy gondolom, hogy poliuretán habból összeragasztott minta jó kiindulás lehetne. Az Óbudai Egyetem Bánki karán dolgozom és van egy öntőkemencénk. Bár még nem tudom, hogy elegendő alumíniumot tudok-e olvasztani benne, mert még nincs meg a modellje az öntőmintának. Amíg azt tervezgetem szeretnék minél többet megtanulni az öntésről és beszerezni az alapvető anyagokat (homok stb.). Arra is gondoltam, hogy először egyszerűbb és kisebb formákat öntenék, hogy kicsit ismerkedjek a technológiával. Van esetleg valami jegyzetféle, vagy olyan link, ahol szemléletesen végig tudom nézni a lépéseket? A segítségeteket előre is köszönöm!  

000000000

Azt elfelejtettem leírni az előbb, hogy maga a blokk egy Board track racer versenymotorba kerülne. Igazából az lenne a lényeg, hogy minél autentikusabb módon épüljön meg a motor. A vázát keményforrasztással szeretném elkészíteni. Egy ilyen motoron furcsán nézne ki ha minden felületen CAM pályák tarkítanák a főtengely házat. Így csak az illeszkedő felületek és furatok készülnének CNC-n.

000000000

Pedig a mart blokk jóval erősebb mint az öntött.
Ha meg csak az zavar hogy látszik a marás nyoma, akkor javasolnám a homokszórást.
Itt van két link , katt a szövegre és nézd meg.  
http://cnctar.hobbycnc.hu/P%e1l/CNC/DSCF102.JPG" TARGET=_fnew>Mart felülethttp://cnctar.hobbycnc.hu/P%e1l/CNC/DSCF103.JPG" TARGET=_fnew>És ez homokszórás után

000000000

Köszönöm a linket!
Igazából nagyon érdekel maga folyamat és szeretném legalább hobbi szinten megtanulni. Gyártós mérnök vagyok, de eddig csak a forgácsolás foglalkoztatott igazán. Sokszor hasznát venném az öntésnek, ha sikerülne elfogadható minőségben csinálni.

ncw4w5nca

Üdvözöllek a fórumon:)
Először is én nem javaslom a a forgattyús ház házilagos öntését, főleg nem egy versenymotornak. A nyers öntvénynek nem megfelelő a szilárdsága, az ilyen nagy igénybevételnek. Igaz nemesítéssel meglehet oldani, de ahhoz ismert anyagösszetétel kell , és az anyagnak megfelelő technológia. Na persze nem lehetetlen , csak elég macerás:) Vagy esetleg keresni olyan céget aki nemesítéssel foglalkozik.
Ha elolvasod a fórumot, minden beszerzési forrást megtalálsz, hisz linkelve van:)
Javaslom hogy olvasás közben minden számodra érdekes hozzászólást, és linket ments le egy szöveges dokumentumba (A hozzászólások számát is!). Így könnyebb lesz később visszakeresni, ha szükséged van valamire, vagy ha egy kezdőnek akarsz tanácsot adni:) Ha ezek után még nem lesz tiszta valami, bátran kérdezz biztos lesz aki segít.[#lookaround]

000000000

Ez egy 100 cm3 motor lenne. Két Berva vagy Simson hengert és főtengelyt kapna. Én arra gondoltam, hogy olyan öntvényt olvasztanék újra, amit eredetileg is ilyen körülmények között alkalmaztak. Viszont, így hogy kell nemesítés már nem biztos, hogy olyan egyszerű a dolog. Ahol dolgozom van programozható kemence, de az aki igazán értett a hőkezeléshez már nem nagyon van ott nálunk. Viszont állítólag Szigetszentmiklóson volt egy öntöde, ha jól tudom Simon Kálmán Úr volt a tulajdonos. Ő elhunyt már, de a fia még talán ilyen területen dolgozik. Lényegében nekem azt ajánlották, hogy keressem fel őt, hátha elárul egy-két "műhelytitkot", ha szerencsés vagyok. A gond csak az, hogy nem találok rá sehogy a címére, vagy a telefonszámára. Még azon is gondolkoztam, hogy elmegyek az Öntödei múzeumba, hátha ott tudnak segíteni. Viszont ha ennyire csekély az esély a megfelelő minőségű öntvény házi leöntéséhez, akkor inkább veszek egy nagy alumínium tömböt és kimunkálom. Sajnálom a sok forgácsot...

279nwbpsa

Ha nagyon zsákutcába kerülsz az öntéssel,akkor van nálam egy 42-es Harley blokk,meg a hozzá való 3 sebességes váltó.Ez is eléggé autentikus és garantáltan nincsen CAM pálya tarkította felület rajta... :)Nem tartom valószínűnek,hogy belátható időn belül érdemben foglalkozzak vele...ha gondolod,keress email-ben.
(nem akarok ide szemetelni ilyesmivel)

Elnézést kérek a nem ideillő hozzászólásért,
tudom,ez itt nem az "adok-veszek" rovat...

ncw4w5nca

A házilagos öntéssel semmi gond, meg lehet csinálni, sőt lehet hogy 100cm3-t is kibírja nemesítés nélkül(én sokkal nagyobbra gondoltam)
Az alu nemesítésről https://ellato.bekesmik.hu/store/szerkezet/0233-06/knnyfmek_s_tvzeteik_hkezelse.html" TARGET=_fnew>ittés http://www.banki.hu/~aat/oktatas/gepesz/anyagtudomany2/3.ea.pdf" TARGET=_fnew>itt is van pár dolog leírva, na meg ha rákeresel a net-en az alumínium nemesítésre, biztos sok érdekeset találsz a témában:)

ncw4w5nca

http://www.pkontode.hu/informaciok/gyartas_es_technologia" TARGET=_fnew>Itt Van egy öntöde, a ki csinál alu nemesítést, Lehet hogy rá lehet őket beszélni:)  

ncw4w5nca

Ja még valami. Ha forgalmazótól veszel nemesíthető ötvözetet, annak tudnia kell a nemesítés paramétereit.  

000000000

Köszönöm szépen a linkeket! Az mindegy, hogy poliuretán habból, vagy fa mintával készítem az öntőformát? Régebben írtátok a fórumon, hogy az alapanyagokat csak nagy tételben lehet beszerezni. Ez azóta is így van?  
Több videót is megnéztem közben és a fa ősmintás megoldás gyönyörű darabokat eredményezett.

ncw4w5nca

A mintát mindegy miből csinálod, lényeg hogy elég masszív legyen, ne tudjon deformálódni a homok mintázása közben. Az alapanyag mennyisége relatív, kérdés hogy kinek mi a sok:)Szerintem ez legyen a legkisebb gond, ha szükséged lesz rá, utánajársz, és ki fog derülni, hogy számodra mekkora a tétel. Ha másként nem megy, keresel egy öntödét, és veszel tőlük kis tételben.