Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Áhh 5 kilót akarok olvasztani szóval nem viszem túlzásba. Meg egy ilyen gázégővel csak elég lesz.

000000000

Hát lehet hogy így belegondolva jobb lenne olajjal nyomatni.

jani300

Most kíváncsi lettem . Ha valaki tudja egy bélelt 50 literes hordóból készült olvasztó teljesítmény igényét legyen szíves írja le . Én a samott tégla rosszabb hőszigetelését teljesítménnyel gondoltam pótolni .

jani300

Jahh ott nincs teljesítmény határ .

000000000

Én hőszigetelő téglát is vadászok meg hőszigetelőt is.

jani300

Szinte lehülyéztek mert a méh ben  megvettem 12 ezerért egy 40x40 kis lemezkályhát . De 110 kg és szépen ki van bélelve samott téglával . Régebben néztünk samott téglákat barkácsáruházban hát nem volt olcsó . Ha lesz időm rádugok egy olajégőt és elválik mit tud . Tégelynek meg lesz egy befenekelt vas cső . Ha beválik még fejleszthetek is :)

ncw4w5nca

Szerintem teljesen felesleges 5 kg-nak egy ilyen brutális égőt venni:) Igaza van Rabb Ferencnek, verébre ágyúval... Én egy szál gázperzselővel 70kg-ot másfél óra alatt olvasztottam meg, pedig csak 1,2mm-es fúvóka van benne. Öt kg max. tizenöt perc. Igaz én direktbe melegítem a fémet, nem tégelyben olvasztom. Ja és a pb. nem tud visszaégni, azt csak az acetilén gáz, más néven dissous gáz tudja.

jani300

Én úgy tudom az acetilénnel az a gond hogy nagyobb az oxigén nyomása és ha eldugul a kiömlő fúvóka , vagy átenged a reduktor akkor keveredhet a két gáz és zárt térben is ég  esetleg robban begyújtáskor . Jártam is már úgy hogy vissza robbant a reduktor   kisnyomású oldaláig . Más a 70 kg hoz mennyi gáz kellett ?

ncw4w5nca

Ha már időt, és pénzt fektetsz be az öntésbe, azt érdemes ésszerűen tenni:) Nagy hőfokoknál hatalmas a hőveszteség is. Szerintem első és legfontosabb a szigetelés. Rengeteg időt, és pénzt lehet spórolni vele. De kérdezzétek vbodit, az ő kohója vermikulittal van bélelve. Láttam kalcium szilikát lapot is, ami vermikulit mesterséges változata. A gázégő árának töredékéből le lehet szigetelni! Vagy mint, ahogy a Myfordboy csinálta - perlitből hőálló cementel. De meglehet próbálni a perlitet köttetni vízüveggel, úgy mit, a homok magot. belülre pedig egy vékony samott réteget kialakítani szintén vízüveges kötéssel

ncw4w5nca

Én egy palack gázzal kb. egy mázsa alut tudtam megolvasztani, de ez attól is függött, hogy milyen tételekben olvasztottam.

jani300

Köszönöm. Egyelőre csak az cél hogy olvadjon avval ami már megvan . Nem lesz rendszeres csak alkalmi . Most nem egész egy liter alut kellene olvasztanom egy előmelegitő kiöntéséhez .

jani300

Ez nagyon jónak tűnik . Biztos jó a hőszigetelésed .

ncw4w5nca

Ha visszamész a 495-ös hozzászóláshoz, ott leírtam én hogy olvasztok. Nekem bevált:)    

jani300

Kösz megnézem . Pedig olvasom ám régóta . Csak most ezt a 232Kw os gázégőt nem bírtam szó nélkül megállni , vinne simán egy tízemeletes épületet .

ncw4w5nca