Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

zv42bkt7i

Igen ezek azok de a hab formáim sárga színű habból készültek, ami összehasonlítva a kék és rózsaszínű habokkal lyukacsos szerkezetű ezért van az öntvényen az a rengeteg felületi gödröcske.Nem tettem semmit, csak a dobozok voltak, semmi vegyszer és adalékanyag nem volt benne.Nem próbáltam forgácsolni sem de már készítettem dobozokból öntvényt, reszelővel igazítottam a végleges formájára  nem hajlik nehezen törik és könnyen betapad a reszelőbe.Nem tudom hány darab lehetett egy nagy kukás zsáknyi volt összekalapáltam őket és elfértek egy kenyeres zacskóban.Amit a képen látsz nem az összes fém legalább a kétszerese megmaradt.

000000000

mars hungáriától vásároltam :)

000000000

Sziasztok, lehet rossz helyre teszem fel a kérdésem, ha így van, elnézéseteket kérem.
Szeretnék fémet edzeni, de nem tudom a megfelelő technológiai folyamatokat. A fém egy kb 1.5-2mm-es inox(saválló) lemez. Egy videóban láttam házilagos fémedzét, ahol persze nem inox volt az alapanyag, hanem ha jól tudom rugóacél. A konkrét kérdésem az lenne, hogy le lehetne-e edzeni az említett fémet, hogyha izzásig hevíteném majd olajban(fáradtolaj, motorolaj, étolaj?) hűteném? Vagy az inoxok más edzési technológiát igényelnek? Válaszaitokat előre is köszönöm!

2f428kduf

Ugy vélem a rozsdamentes nem edzhető, vagy csak néhány speciális fajtája. Az edzés az acél széntartalmát használja ki, a hőkezeléssel elérhető, a kivánt tulajdonság. A rozsdamentesben nincs szén, sőt, ha szénacéllal "simogatd" ott megrozsdásodik

sanyi84

Elvileg rozsdamentes anyagom van itthon, semmi nincs róla csak a neve stilvia. No neten semmi nincs, meggypirosra kell melegíteni edzésnél, ennyit mondtak az öreg szakik. Kést szoktak belőle faragni. Amúgy a Borsodnádasdi lemezgyár gyártotta. Jó lenne tudni mi a mai megfelelője.

Rabb Ferenc

A korrózióálló acélok közül a ferrites és martenzites anyagok edzhetők. (régi jelöléssel Ko15-ig) Az ausztenites anyagok (savállónak is nevezik) nem edzhetők. Ezek számozása Ko20 feletti. Általában nem is mágnesezhetőek, tehát viszonylag egyszerűen azonosíthatók.

De ha kezedben az anyag, akkor miért kérdezel? Hevítsd fe, aztán hűtsd le. Rögtön kiderül, hogy megedződött vagy sem. ( még szép, hogy a rugóacél edzhető)

http://www.perkor.hu/hu/hasznos+info/rozsdamentes+es+hoallo+acelok+anyagismerete+1.html" TARGET=_fnew>Itt találsz egy kicsit tudományosabb anyagismereti információt

t4ugsk49d

Sziasztok!
Homokformázáshoz hol lehet venni bentonitot?

robroy007

enyészet a mai megfelelője már jó pár éve nincs ott semmi se csak pusztulás

000000000

Valóban, az acél edzhetősége a széntartalom függvénye (speciális esetben, más ötvözővel is elérhető szilárdságnövelés). A rozsdamentes acélokon belül a savállók ausztenites szövetettel rendelkeznek még szobahőmérsékleten is, tehát nem edzhetőek (épp ezért saválló is, mert homogén ausztenites a szövetszerkezete) Ez egy mágnes segítségével könnyen kideríthető, mert ezeket nem "fogja" a mágnes. Viszont attól, hogy 'fogja' még nem biztos, hogy edzhető, mert a ferrites r.mentes anyagok nem edzhetőek, csak a martenzites rozsdamentes anyagok (amik lágyított állapotban ferrites szövetszerkezettel rendelkeznek [#vigyor2] )
Ha pedig edzhető, akkor a meggypiros még kevés neki, a r.mentes anyagok edzési hőmérséklete általában 1000 fok körül vagy a felett van (hogy miért, az már más téma[#smile]), inkább szalmasárga. Utána jöhet a megeresztés... Igazat megvallva házilag nagyon kétes eredményre lehet számítani, így, hogy a pontos anyagminőség se ismert...

sasi

A rozsdamentes késacélokat (evőeszköz) vegyi összetételtől függően, 1000-1050 fok környékéről levegőn, vagy olajban hűtve edzik. Némelyiket 200-250 fokról olajban hűtve meg kel ereszteni.  

sasi

Imre, rólad nem lehet elmondani, hogy szószátyár vagy! [#smile]
[#integet2]

000000000

Tyűű, most néztem, hogy ilyen régen regisztráltam, ahhoz képes tényleg nem... [#buck] de a látszat csal, sűrűbben itt vagyok én.[#wink]

000000000

Ferrometál Plusz Kft. Újpesten.

zv42bkt7i

Láttam itt a fórumon egy angol kifejezést gázos olvasztókemencére de nem találom a googl-be írt próbálkozásaim sikertelenek, kérhetnék egy kis segítséget?

6fabbzvm

(Homemade) Foundry Furnace