Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

k6fbrh8z5

a Műgyantáknak nem jó a hővezetése. és nem is igazán alaktartók 250 fokon. Legalábbis ezt hallottam.

Rabb Ferenc

Létezik  >220 fok hőtűrésű önthető vagy laminálható műanyag. Alumíniumporral adalékolva jó hővezető és szénszállal erősítve szilárd is. Egy keretbe foglalva még kezelhető is lenne mozgatáskor.

Miért kell a 250 fok? Utóhőkezelés vagy az anyag kötés közbeni melegedése miatt? Esetleg egy harmadik ok...

Ha precíz és bonyolult felületre van szükséged, akkor azt biztosan nem tudod elérni egy mezei homokformába öntött szerszámmal. Ettől sokkal kisebb darabokat is fém szerszámba öntenek 5-6 mm-es falvastagságnál. Ettől vékonyabbat csak présöntéssel lehet kialakítani. Na de ekkora méretben [#csodalk]

zv42bkt7i

Ha ólmot használok a próbaöntésre ott is láthatóak lesznek a hibák?Vagy mindenféleképpen aluval végezzem a próbát?

ncw4w5nca

szerintem aluval.Igaz egyszerűbb ólommal, de nem biztos hogy azt az eredményt hozza.

000000000

Sziasztok.
Új vagyok az oldalon , köszöntök mindenkit .
Bronzöntésben kérnék segítséget , tanácsot .
Viaszveszejtéses eljárással szeretnék kisméretű szobrot ( 10-15 cm ) önteni .
Az etilszilikátos külső héj elég bonyolult hobbiszinten nem tudom kivitelezni , kiégetés stb . Valami egyszerűbb külső héjat tud valaki ? Olvastam gipsz , homok , vízüveg keverék és egyéb praktikákat amit nem kell félnapig kiégetni . Előre is köszönöm .

k6fbrh8z5

A muanyagos vonal fele meg el sem indultam, csak a nagy hoallosagu uvegszal prepeget neztem meg azok nem lennenek jok. igen a hotures a hokezeles miatt szukseges. a homokontvenyeket is lehet ha jol tudom kelloen finom felulettel onteni, illetve minimalis utomunkaval felcsiszolni. Hat igen fogos kerdes hogy lehet megoldani fem szerszam nelkul, de azert meg futok nehany kort mire feladnam. Az biztos hogy kinaban es az usaban megoldottak a kerdest, most azt feszegetjuk hogy vajon hogy... Bizom a magyarok kreativitasaban es talalekonysagaban, ezert vagyok olyan bizakodo, hogy meoldodik a problemam. Termeszetesen a projektel kapcsolatban tudom hogy kompromisszumokat kell kotnom, kotnunk, de szerintem idovel megleljuk a megoldast. :)

ncw4w5nca

Üdvözöllek a Fórumon.[#wave] A viaszveszejtéses öntésnél minden esetben ki kell égetni az öntőmintát, hisz a viaszt maradéktalanul el kell távolítani. a gipsztartalmúakat szintén. Ha már meg tudod olvasztani a bronzot, miért okoz problémát az öntőminta kiégetése? A  kiégetéséhez idő kell, nem lehet hirtelen hevíteni, mer megreped. Sajnos ilyen kegyetlen az élet:)

ncw4w5nca

#2652-ben az öntőformát kell égetni nem az öntőmintát:) bocs[#circling]

zv42bkt7i

Rendben lehet ma teszek egy próbát.

000000000

Igen Ki kell égetni mindenképp de az etilszilikátos héjnál órákig kell égetni ,  
itt korábbi leírásnál olvastam amit csak rövid ideig kell kiégetni , de nem volt pontosan az anyagmennyiség leírva .

Szedlay Pál

Próbáld meg a fogászati beágyazót. Ezeket már 850 C fokos kemencébe azonnal be lehet rakni nem kell szárítgatni őket.

zv42bkt7i

Ma próbálkoztam alu öntéssel sikertelenül a hideg miatt a gézpalackban ledermedt a gáz lehetetlenné téve az olvasztást.A mintákat bevontam fekecsel az arányokat betartva kevertek a hozzávalókat és mégis nehezen boldogultam a felvitellel hézagosan borította be a habot pedig a habot megcsiszoltam és a fekecsbe tettem egy kevés mosogatószert is az ujjammal vittem fel kicsit vastagabban és így már jónak tűnt száradás útán a felület kemény és kopogós.Az öntés sajnos elmaradt.

ncw4w5nca

A gáz ledermedése nyáron is problémát okozhat, főleg ha nincs tele a palack. Én csináltam egy palackmelegítőt, amiben víz volt, ezt elektromosan fűtöttem, és hő kapcsolóval szabályoztam a hőfokot. 40 C°-ig gond nélkül lehet melegíteni a palackot

000000000

Próbáld meg úgy, hogy bekened a vízüveg+víz+mosogatószer keverékével és utána szórod rá a finomra őrőlt samottlisztet!
Ha megszáradt, tehetsz rá még egy réteget.

000000000

Ez nagyon jó ötlet![#eljen]
Én is mindig melegvízbe állítottam a palackot, amikor 3bar-al süvített a 2mm-es fúvóka.
A legnagyobb olvasztott alu 9liter volt.