Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

xtnhds08u

Üdv, új vagyok itt a fórumon, már pár éve foglalkoztat az ötlet, hogy kéne csinálni egy kisebb olvasztó kemencét, alu öntéshez. Az utóbbi időben mondjuk úgy meglehetősen sok szabadidőm van... Így most úgy döntöttem jobban beleásnám magam a témába.
Kérdésem a következő lenne:
Lehet-e olaj égővel megfelelő hőmérsékletet elérni? Használt étolajból a háztartásunkban is meglehetősen sok összejön, illetve közeli sütögetőkből is tudnék magamnak szerezni. Csinált-e már valaki hasonlót?
Másik kérdés, hogy az olvasztó tégelyt mennyire okos ötlet rozsdamentes acélból csinálni? Van itthon pont megfelelő átmérőjű rozsdamentes cső, ezért gondoltam rá.

3vv2btrhv

Nekem rozsdamentes acélbol volt  volt a tégelyem . Nem revesedett !!

xtnhds08u

Tehát akkor ez kivitelezhető ötlet, esetleg az olajégőre van valami ötleted működhet-e a dolog?

000000000

A neten találsz megoldást: "waste oil burner" a keresőszó.
A rozsdamentes a legrosszabb választás alu öntéshez, a topic elején ki lett tárgyalva.

sasi

Nyíregyházi cég keres alumínium kokilla öntés beindításához, betanításához gyakorlattal rendelkező szakembert. A berendezések rendelkezésre állnak. Viszonylag kisméretű alkatrészt akarnak önteni.

xtnhds08u

Köszönöm, azt hiszem első körben végigolvasom a fórumot a legelejéről, ne kérdezgessek olyat ami már meg van válaszolva.:)

000000000

Sziasztok! Találtam egy elektromos kemencét a munkahelyemen. :) Hőfok állítás, minden...
Kérdés: Milyen ibrikben tudnám holnap kipróbálni az olvasztást. Az alapanyag sima alufólia lenne. Várom az ötleteket. Grafittégely kizárva, inkább háztartási dolgokban kellene gondolkodni.
Köszi a válaszokat!

sasi

Alufóliából csak salakot tudsz előállítani, ugyanis túlságosan nagy az oxidált felület. Forgácsból sem lehet házilag önthető anyagot varázsolni.
Keress öntött Al dolgokat, az alkalmas lesz öntésre. Húzott, hengerelt alkatrészek csak öntött olvadékhoz adagolva használható, már ha jó minőségű öntvényt szeretnél.  

ncw4w5nca

Festékes doboz, konzervdoboz, zománcos lábas, zománcos bögre, vagy bármilyen vas edény.

xtnhds08u

Üdv, kicsit jobban körbejártam a témát, és találtam aránylag olcsón vermikulit lapokat.
Ezek mennyire felelnek meg kohó építésére (belül vékony samott, körülötte ez és aköré némi kőzetgyapot.
http://epitkezes-otthon.vatera.hu/epitkezes_felujitas/egyeb/vermikulit_lapok_kandalloba_samott_helyett_1709836208.html" TARGET=_fnew>Vermikulit lap vatera

000000000

Tegyél két réteg vermikulitot, a kőztgyapot felesleges.

xtnhds08u

m8j2y7u9n

Üdv.

Tudna valaki segíteni?
Végignéztem már legalább háromszor ezt a fórumot, de nem találok sehol rajzot gázégőről.

sasi

http://www.sasovits.hu/cnc/ontes/ontes.htm" TARGET=_fnew>Itt találsz egy egyszerű, de működő megoldást.