Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

xsugix

Én még annyit hozzátennék, hogy mindezt 1.5mm rozsdamentes lemezzel próbáltam, csatorna forrasztó pákával. Mai napig tart.. [#awink]

zv42bkt7i

Tegnap megpróbáltam forrasztani de és csak tiszta sósavval próbálkoztam szalag fűrész lapja volt az alany de nem sikerült.

ncw4w5nca

Tiszta sósav csak a horgany, vagy horganyzott lemezhez jó. Ha oltod a savat cink klorid képződik, ami hő hatására elbomlik, és az elemi cink bediffundál a vas felületébe. Így már tudja nedvesíteni az ón. A lényeg hogy mindég legyen nedves a forrasztani kívánt hely, legyen a páka kellő teljesítményű, és ne legyen túlhevítve.

9pk59nuy

Üdvözlök minden fémöntőt!

Spiátert szerettem volna önteni, de nem lett hígfolyós az alapanyag. A kérdésem az, hogy szokták-e valamilyen folyasztószerrel kezelni melegítéskor vagy közvetlenül az öntés kezdetén?

ncw4w5nca

Nem szokták kezelni. A régi spiátert hajlamos a kristályközi korrózióra, ez olvasztáskor egy pépes állagot eredményez. Ezt kevergetéssel külön lehet választani. (Nekem eddig sikerült)  

zv42bkt7i

Marad a ragasztás nem kíván olyan sok ügyességet és tudást[#smile]de köszönöm az információt!

ncw4w5nca

Egy cseppet sem bonyolult, ha tudjuk hogy mire kell ügyelni. Na persze a jó páka alapfeltétel, és ha a ragasztás is megfelel, akkor az biztos egyszerűbb[#smile]

9pk59nuy

Köszönöm a választ!
Így számíthatok arra, hogy ha a "sarat" eltávolítom, akkor hígfolyós, könnyen önthető ömledéket kapok? Kérdésem még, hogy a formát milyen pontosan tölti ki. Szükséges-e valamilyen módon erőszakolni a forma kitöltését?

ncw4w5nca

Ha a salakot eltávolítod akkor egy hígfolyós olvadékot kapsz, ami jó formakitöltő tulajdonságokkal rendelkezik. A formakitöltés függ a legyártani kívánt forma milyenségétől (alak, méret, falvastagság, olvadék hőmérséklet, stb.)

9pk59nuy

Ha finom részleteket akarok akkor szokás előmelegíteni a formát? Azért kérdezem, mert minden anyag más módon viselkedik. Ólomnál az a tapasztalatom, hogy a formát hűteni kell a túlmelegedés elkerülése miatt.

ncw4w5nca

Ha fém formába öntesz, akkor mindég elő kell melegíteni a formát, hogy idő előtt le ne dermedjen az olvadék. Viszont a forma túlhevülése károsan befolyásolhatja a dermedést. A spiáternek nagy a dermedési zsugorodása, ezért ha valahol túlhevül onnan elszívódik az olvadék. Próbaöntést kell csinálni, és akkor kiderül[#nemtudom]

kuv5p7226

Ha valakit érdekel kb. 4-5 kg. alu forgács, 6082-es ötvözet (AlMgSi1), vízzel tisztára mosva (emulzióval ment a marás) más hulladéktól mentes, akkor Bp. XVIII-ba eljöhet érte. Egy kisebb hentesládában van, dobozt hozzon magával az érdeklődő. A többit privát emailben.

ncw4w5nca

Ne haragudj, de ez nem a Keres-kínál rovat! Különben meg a forgácsot nagyon körülményes megolvasztani, rengeteg energia kell hozzá, és így is csak töredéke olvasztható ki belőle! Végül, az AlMgSi1 ötvözésű alumínium nem használható öntéshez! [#whatever]

kuv5p7226

Nem eladásra tettem fel, hanem el lehet vinni. Azért gondoltam a fémöntőkre, mert tiszta az alapanyag.

Azt viszont nem értem, hogy a forgácsból hogy olvad ki a töredéke, 5 kiló forgácsból 5 kiló olvadéknak kell keletkeznie, különben valami hiba van a mérlegben.

Azt pedig furcsállom, hogy a 6082 nem önthető, mert mintha már lett volna ilyen öntvény a kezemben, legalábbis ezt az összetételt mondták rá.

Na mindegy, ha nem hát nem, nem zavarok tovább.

hostya

"Azt viszont nem értem, hogy a forgácsból hogy olvad ki a töredéke, [...]"

Tudod az a baj az alu forgáccsal, hogy a keresztmetszetéhez képest nagy a felülete.
Az alumínium meg köztudottan hajlamos az oxidációra.
Hevítéskor az oxidréteg csak növekszik.
Az alumíniumoxid olvadáspontja meg jóval magasabb mint az alumíniumé, így az olvasztáskor keletkező (szilárd)alumíniumoxidot, mint salakot el kell távolítani öntés előtt.