Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

595852ar

"keresztmetszetéhez képest nagy a felülete"

Esetleg egy tömbbé préselni és úgy olvasztani?

hostya

Igen.  
Ipari újrahasznosításnál is a tömbösítést alkalmazzák.

kuv5p7226

Mondjuk amit Alex írt, nekem is az lenne a kézenfekvő, hogy préssel kis tömböket nyomnék belőle. De ezt amúgyis, ugyanis forgácsként rossz a hőátadás. Az oxidációs meg ha ekkora gond, akkor egy kis argon vagy nitrogén párna alatt olvasztani, semmi baja nem lesz úgy.

De mondom, ha nem jó akkor nem erőlködök.
Csak leforgácsoltam 5 kiló alapanyagot és lett belőle ~20 deka munkadarab, a tiszta forgács meg a gépben összegyűlt.:-)

hostya

Én értem a segítő szándékot.. [#wave]

De egy hobbysta nem igazán fogja tömbösíteni a forgácsot,+ védőgázt sem fog alkalmazni,egyszerűen olcsón szeretné megúszni az alapanyag kérdést.
Ha ebből szemszögből nézed, akkor az ingyen/ajándékba kapott aluforgács nem ideális alapanyag.
Azért írom ezeket, mert nálam is keletkezik aluforgács, és próbáltam olvasztani tömbösítve, de úgy is siralmas a kihozatal..

kuv5p7226

Juteszembe... teli van a net kis házi indukciós hevítőkkel. Olyannal szoktak (lehet egyáltalán?) olvasztani alumíniumot?

sufnituning

r6tect4u9

Hali

Egy kérdésem lenne homokmagot szeretnék ragasztani (a homokmaghoz egy másik részt) eddig nem igazán sikerült tartós eredményt produkálni. Ti hogyan próbálnátok meg? (egyáltalán az öntészetben mivel szokták?)

ncw4w5nca

http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=GXSCx50LlNo&feature=endscreen" TARGET=_fnew>Ebben a videóban Diszperziós faragasztót használ a mag ragasztásához.

r6tect4u9

Hali

Pedig myfordboy videóit nézegettem, de efölött elsiklottam.

Köszi a segítséget :)

000000000

Hali,

Így 8 év után eljutottam oda, hogy mostmár tényleg elkezdeném az öntögetést, pedig akkor még én nyitottam ezt a témát :)

Zamakot már olvasztottam mert kellett egy szíjtárcsát esztergálnom, de most az aluminiumon a sor.
Megnéztem egy rakás videót meg úgy 2012 elejéig végig olvastam a fórumbejegyzéseket is.
Na szóval, hogy ne locsogjak annyit.
Ebben a bejegyzésben : 2005-10-13 16:05. #46 © Kalmus  
voltak árak, csak éppen elérhetőséget nem találtam. Azóta sok cég meg is szűnt.
Beszerzési léehetőségekről érdeklődök, hogy mit hol érdemes.
Már kerestem grafitos tégelyt, de egyiknek nincs, a másik csak 9 db-ot ad el mert ennyi van egy rakatban. Vennék samott lisztet is, de az a 450 Ft/2kg ár azt túlzónak tartom. Kellene vagy 50 kg a kályhához. Pécsen találtam egy céget aki 45 Ft/kg-ért kész habarcsot árul, csak oda s vissza több mint 400 km választ el a megoldástól.

Szóval hol tudok beszerezni, salakolósót, 5 kg-os tégelyt, formázó homokot vagy bentonitot, samott lisztet, mindezeket kedvező áron és lehetőleg Budapest 20 km-es körzetén belül. A nagyobb zsákos kiszerelés nem akadály, de tégelyből elég 1 db is (egyelőre) :)
Ja és van is nekik raktáron, mert akit nagyon ajánlottak annak kb. semmi nem volt amit akartam.

köszi

zsolt

Antal Sándor

zyg3siamw

Szia !  
Grafittégelyt itt tudsz venni: http://www.marshungaria.hu/" TARGET=_fnew>marshungária

ncw4w5nca

Hali  

Ferrometal Plusz Öntödei Szaküzlet Kft.    
Cím:    1047 Budapest, Schweidel u. 3 Telefon: +36 (1) 390-3590
Öfag Kft., Budapest Hunyadi János U. 16. Telefon: 06 (1) 204-8684
http://www.foundex.hu/home.htm" TARGET=_fnew> Foundex Kft

barhz9bni

Sziasztok, leginkább ebbe a kategóriába tartozik a kérdésem.

[urlhttp://www.youtube.com/watch?v=jrje73EyKag  

Ezt a hőenergiát szeretném hasznosítani, szigetelt kemencetérbe bejuttatni. Esetleg grafitrúdra lézerként világítás, vagy grafitpanel a kemence hátoldalán ami átadná a hőt?

Maximum 1500 fokot kéne tudnia a kemencének és szükséges lenne a hőntartás. Felhős időre arra gondoltam, hogy a kemence elektromos hőelemmel is rásegítene, vagy azzal teljesen átvenné a tükrök/ lencsék munkáját.

Ott akadtam el inkább, hogy hogyan juttassam be a hőenergiát a zárt kemencetérbe, a napfényt amolyan lézerré kellene alakítani, vagy valamiféle hővezető anyagot kellene alkalmaznom szondaként?