Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

Szerintem gáztüzelésű kemencével sokkal olcsóbban, és egyszerűbben meg lehet oldani. Ha léghevítővel kombinálod, akkor simán tudja 1200C°-t, és az üzemeltetése se kerül egy vagyonba.

000000000

Sziasztok,

Köszönöm a címeket, már szinte mindent beszereztem, mostmár csak dolgozni kellene :)
Van hőálló beton 1200C fokig, samott liszt,  bentonit, homok. Még az olvasztó tégelyt kell beszereznem.

Szerintetek jó lesz ha egy 200 literes fémhordót félbevágok, majd a belsejét 10-15 cm vastagon kibetonzom hőálló betonnal és beleteszek egy gázégőt, majd a tetejére egy kupakot ? kb. ugyanilyen megoldásokat láttam a neten.
Kívülről még becsomagolnám egy kis kőzetgyapottal, majd rá egy lemez páncélt, talán egy hét alatt sem hűlne ki :)

Mitől nem fog ez megrepedezni nekem ? Szeretném ha több évig is kibírná, akár azt is, hogyha minden héten egyszer belegyújtok.

Ha a betonba beleteszek samotttégla és/vagy ytong darabokat az rontja az anyag hőtágulás során keletkező mozgásait ?
Tegyek bele vasbeton szálakat ?
Gázégőnek jó a malac perzselő egy ventilátorral megfújatva ?
Formázó homokba milyen olajat öntsek ? Lenolaj vagy sima motorolaj vagy maradjak a sima vizes megoldásnál ?
Gipsz mintát ha kiégetem akkor bírja a forró alut ?
Az évek alatt összegyűlt kb. 200 kg aluhulladékomban van minden féle, van sok öntvény is meg lemez is, ha ezeket kb. felesbe összeolvasztom akkor mennyire romlik az önthetősége ? (tudom a felére :) miért is baj, hogyha nem annyira öntvény aluból akarok alu öntvényt csinálni ? Nem lesz eléggé merev vagy nem tudom kiönteni vagy nagyon lágy lesz ?

köszi

ncw4w5nca

Szia Tamás. Szerezz egy vastag falú (3-4mm) vas edényt, ez lehet egy befenekelt vascső is. Töltsd meg forgáccsal, tedd a kemencébe, és ki fog derülni, hogy alkalmas-e olvasztásra a kemencéd. Ha megtudod olvasztani, homokba ki lehet önteni a rudakat. A homokos öntésről pedig mindent megtalálsz a hozzászólásokban, vagy linkelt videókban.

3vv2btrhv

Gipsz mintát ha kiégetem akkor bírja a forró alut  
A normális gipsz , csak kvarclisztel keverve alkalmas erre .

ncw4w5nca

Szia.

A kemencét belülről minimum 5cm-es kalcium szilikáttal, vagy vermikulittal béleld, úgy ahogy pikkpak csinálta a 2013-as hozzászólásban:)Akkor nem reped meg, bírja sokáig, és nem kell sok gáz a felfűtéshez. Ugyanis a fent említett két anyag tűzálló, és jó hőszigetelő.
Gázégőnek jó a perzselő ventilátorral kombinálva, viszont fontos hogy lehessen szabályozni a keverési arányt.
lehet próbálkozni az olajokkal, de a vizes megoldás tökéletes.
A lemezből készített öntvény kis szilárdságú, rosszul munkálható, és dermedéskor szívódások keletkezhetnek benne. Próbáld meg elcserélni öntvényre a színesfémkereskedőnél, ugyanis a lemez 20-30 forinttal drágább kilónként.http://internetepitoanyag.hu/csoportok/szigeteloanyagok" TARGET=_fnew>kalcium szilikát beszerzés

ncw4w5nca

Idézet Szedlay Páltól:

"A gipsz nem hőálló, egyik sem!
Viszont öntőformát lehet készíteni 1 rész gipsz és 2 rész finom kvarcliszt keverékéből. Előnye a vizüvegeshez képest, hogy könyebb bontani és a gipsz oldódik trinátriumcitrát oldatban, ha nem akarod homokfújni öntés után. Arany öntőformának is használják. Ha lehet ne stukatúr gipszet használj, hanem valami közepes minűségú fogászatit. Ehhez az öntés tehnikához valamilyen fémkeretet vagy fémgyűrűt kell használni."

barhz9bni

Samottal megfelelő arányban kevert gipsz viszont hőálló. Üveget szoktunk bele olvasztani.

ncw4w5nca

A samott különböző szilikátok elegye. Vele is hasonlóan reagál a gipsz mint szilícium dioxiddal:kalcium szilikátot képez.  

Mellesleg a gipsz ennek ellenére sem hőálló:)

Ja és ha van valami recepted, bátran megoszthatod velünk:)

tjanicsek

Szia,
nem tudom aktuálisak-e még a problémáid az öntéssel kapcsolatban, de a legjobban akkor jársz ha csinálod és megfigyelsz. Én is építettem pár éve egy kohót amiben alut szoktam önteni. Magával az öntéssel  és a fém minőségével nem szokott gond lenni, én inkább a formakészítéssel küzdök. A fémről pár szempontot, tapasztalatot megosztanék ha gondolod. Ketté szoktam szedni a hulladékot. 1. lemez, sörösdoboz, elektromos alu, 2. Öntött gépalkatrész. Az 1. csoport igényel kiegészítő ötvözést. Mivel nem tudod az összetételt, csak közelíteni tudsz az ideális eredményhez. Ezt a legegyszerűbben úgy lehet elérni szerintem, ha 10% vörösrezet adsz a keverékhez. Így lesz a duralumíniumhoz hasonló ötvözeted. Jól önthető, jól munkálható és erős. A 2. csoport nem igényel különösebben semmit, átolvasztod és kész. Persze mindkét esetben használsz fedősót és öntés előtt gáztalanító sót. (Mars Hungária) Vigyázz nagyon a szennyezőkkel, mert nagyon meg tudnak tréfálni. Vas semmiképp ne kerüljön az olvadékba, mert megemeli az olvadáspontot és csak azt látod hogy tolod neki a gázt, de még mindig csak túrós a cucc. Ha így jársz, öntsd ki a felét és tegyél hozzá tiszta alut. Na, egyelőre ennyi, ha tudok segíteni írj.

3vv2btrhv

3vv2btrhv

Én kitartok azon véleményem mellet , hogy ez hobby szinten is megoldható , várom a véleményeteket .

robroy007

minden továbbiak mellet meglehet  

de lenne egy kérdésem mivel lehet előállítani az alkatrészek szeleteit amit nyomtatni kell egy ilyen folyamatban

ráadásul szerintem ezt a homok formát meg főleg könnyű lehet gyártani mivel az öntőhomokhoz csak a szükséges kötőanyagot kell hozzá nyomtani  

robroy007

bár kicsit sem termelékeny a dolog ebben a formában, viszont mint a 3d nyomtatás eredeti célja a proto gyártásra tökéletesen a legjobb

ncw4w5nca

Szerintem is megoldható házilag. Csak azt nem tudom, hogy a nyomtatóprogram megírása mennyire időigényes? Vagy egy meglévő alkatrészről hogyan lehet egyszerűen nyomtatóprogramot készíteni?