Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

2 komponensű ragasztot probáld ki, csak nem tudom milyen fajták vanak.

fa_kukac

Hát rengeteg fajta van, majd bemegyek a műgyantásokhoz érdeklődni. Alvinplast ha jól tudom.

Rabb Ferenc

Egy asztalos barátom véleménye: a kétkomponensűek a használat közbeni melegedéstől mind elengednek. Ő évtizedek óta saját maga ragasztja pillanatragasztóval - sikeresen.

fa_kukac

Kösz, én is sok mindennel próbáltam, nekem is a pillanatragasztó vált be.

Rabb Ferenc

Ha van némi öntészeti és mintakészítési gyakorlatod, na meg felszerelésed - akkor semmi akadálya. Fémkokilla a neve.

Nehéz, a homokformához képest sokkal drágább de pontosabb, szép felületű darabokat lehet önteni vele. A belső felülete polírozott, és öntés előtt gázégővel rendesen elő kell melegíteni az egész szerszámot. Különben azonnal bedermed már a beőmlőben a fém.  

Csak viszonylag nagy darabszámú öntvény esetén gazdaságos

000000000

Köszönöm szépen a gyors választ. Majd irok hogy milyen lett.

t334wehtf

3kvyw653f

annak a fülét is ki kéne önteni,aki abba a bolyba beleöntötte az alut.milyen lelkivilága lehet neki...

s7manbs8

t334wehtf

"milyen lelkivilága lehet neki... "

Gondolom zaklatott, mert hangyák mászkálnak mindenhol...

000000000

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy ha viaszból van a formám arról lehet-e homokba önteni?

3vv2btrhv

Kristály Árpád

Szia Tibor!

Oké!
De miért NEM....

54ip3ywec

WB311- te jól bele gondoltál a kérdésedbe?
Az egy dolog hogy homokkal veszed körbe a viaszmintádat, de hogy égeted ki a viaszt? Mert ezt a homok forma nem fogja tolerálni, kiég az is, összeomlik. Vagy nem égeted ki rendesen, bennemarad a viasz a homokba , amit a beöntött fém  nem fog tolerálni.  A gázok kifele akarnak jönni, ott ahol te beönteni akarsz.
A jól bevált gipsz forma nem jó? Vagy még az agyag. Ujítani akarsz esetleg? Hát lehet kisérletezni, de nem fog működni.  
[#felkialtas] Veszélyes üzem ez !

000000000

Ha két félből áll a homokmintád kerete, és kiveszed a viaszt öntés előtt, akkor minden további nélkül.
Youtube-on találsz fémöntő videókat, ott általában fa vagy valami merevebb mintával dolgoznak.
Ha a viaszmintád nem túlságosan deformálódik az öntőhomok tömörítésekor, akkor elvileg jó is lehet.