Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

svejk

Csak nem belevágsz a gépépítésbe komoly erővel!?
Ó bárcsak így lenne!!!

ANTAL GÁBOR

Igen a kommersz Briggs az hüvely nélküli de mi direkt I/C st vettünk (annó ) mert az egy kicsit tartósabb volt.   (azóta csak Hondát veszek)  Egyébként a Briggsnél a főtengely is  öntvény (vas )  volt.

Révész Richárd

A briggs motornál a henger Nikazilos vagy mi a fene.
Nekünk 16 évet bírt ki felújítás nélkül, és nem a sarokban állt.Szezonban non-stop üzemelt.
Nekem a Hondával kapcsolatban vannak csalódásaim.

Szalai György

A gép építés… Az nálam még mindég fiction, de próbálom úgy, hogy science is legyen.
Kéne valami „Faminta készítő kézikönyv” vagy ilyesmi.
Arra is keresem a választ, hogy meg lehet-e tervezni egy öntöttet merevebbre, mégis kisebb tömegűre és olcsóbbra mintha vastaglemezből épülne.

Szalai György

Köszönöm. A Németh Árpád Öntészet sok újat hozott. Nincsen hozzáférhető, befejezett változata?
Sok mindent át kell gondolnom és rajzolnom, ha homokformázáshoz használható famintát szeretnék készíteni és nem csak egy szép fadarabot.

sasi

Figyelembe véve, hogy egy darab öntéséről van szó, én habból formáznám meg az alkatrészeket, támasztásnak formázó homokot használnék, földre terítve (a nagy méret miatt), fekecs nélkül. Hasonló módon öntöttünk 800 mm átmérőjű szalagfűrész tárcsát.

svejk

"támasztásnak formázó homokot használnék"
Ez valami kötőanyaggal kevert homok?

svejk

Gondolom olyan mint amilyet Petrencéék használtak.

000000000

Kemény habból kéne csinálni, mert a formázó homokot tömöríteni kell.

Szalai György

Tartok tőle, hogy ilyen mértani arányokkal rendelkező habminta jelentős csavarodást szenved, a homok tömörítése közben. Kevésbé rugalmas anyag kell szerintem.

sasi

A z extrudált habból készült minta deformációjától, a tapasztalataim okán nem tartok. A nagy kihívást a szükséges mennyiségű alumínium megolvasztása jelenti.

sasi

Jó minőségű mintát csak extrudált polisztirol habból (zárt cellás) lehet készíteni, a nikecell félékből csak durva, tömzsi, rossz felületi minőségű dolgokat lehet kihozni.

sasi

Tiszta, száraz homok is jó, de akkor fekecs kell a minta felületére. Adalékolt homokhoz viszont nem szükséges, mert a minta kiégése után sem ömlik be.

88nwcf22d

Nálunk az 1x1x0,5 méteres öntvényektől az 6x4x1 méteres öntvényekig mindent abból (fehér habból) marják ki marás után általában ellenőrízük hogy jól lett e megmarva majd utána megy az öntödébe... tehát szerintem az hab függő hogy deformálódik e vagy nem.

085ctv6w0

Többnyire csak rendszeres olvasója vagyok a fórumnak, de vasöntödében dolgozom és szerintem ha van minta akkor érdemes leöntetni. Mi egyedi darabokat kb 700ft/kg áron öntünk. Csak vas acéllal nem foglalkozunk.