Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Ha habba öntöd, kék habot használj és fekecseld le vízüveg+víz+samottpor keverékével!
Teljesen száraz homokba állítsd a mintát, a homokot az edény ütögetésével tömörítsd!
Rengeteg infó van a neten az alu otthoni öntéséről.
home foundry

Szalai György

Kiválasztottam két kopasz vinyó váz öntvényt. A leg kövérebb egy brutál masszív szerver vinyó váza, beleöntött MKE jelzéssel. A leg soványabb meg egy bontott PC-ből ugrasztott Western Digital.
Megmértem a tömegüket egy digitális ékszermérleggel, és vízbe merítve megmértem a térfogatukat is.
Az MKE jelzésű 262,6gramm tömegű, és pont 100cm3 térfogatú.
A Western Digital meg 148,3gramm és 57cm3.
Tehát nagyjából azonos, 0,38gramm/cm3 sűrűségű anyagból készültek.
Csak ez alumíniumnak egy kicsit nehéz szerintem. Mi lehet?

svejk

"Az MKE jelzésű 262,6gramm tömegű, és pont 100cm3 térfogatú."
A fentiekből hogy is lesz 0.38g/cm3 ??

Nálam 2,626 kg/dm3 jön ki. ami igen közel áll az átlag alu 2,7 kg/dm3-éhez.

svejk

"A Western Digital meg 148,3gramm és 57cm3. "

Sőt, ez is 2,602 kg/dm3-re jön ki mifelénk.

Szalai György

Mi a véleményed egy nyitott öntőformás alumíniumöntés lehetőségéről? (Azon kívül, hogy nem szakszerű a kifejezés.)
Körülirom: Mintha konzervdobozba öntenénk, csak a konzervdoboz nem kör alaprajzú, hanem kerekített sarkú négyszög vagy háromszög. Az alja nem sík, hanem mélyedések vannak benne, a leendő merevítő bordák számára. De a forma felső szélét szigorúan vízszintbe állítjuk, mert ez lesz az öntvény sík oldala. Nem zárjuk le a tetejét egy felső formával, hanem nyitva hagyjuk, innen öntjük tele a formát. A zsugorodás miatt itt felül az öntvény majd jócskán behorpad, de nem nagy baj, mert úgyis síkba kell majd munkálni. Ez a konzervdoboz nem feltétlenül bádogból készülne, hanem homokból.
Egyszerűbb lenne a homokforma készítés, nincsen szükség beömlő rendszer kialakítására és lesúlyozásra sem.
Kérdés, hogy kivitelezhetőnek tartod-e és mik lehetnek a buktatói.

Szalai György

Igazad van, nem tudom megismételni az előbbi bravúrt. Már nekem is annyi.

spgkgiiaa

Kivitelezhető, Vbodi is ekképp járt el. Hibáknak a horpadást és az egyéb dolgokat írtad. Hagyni kell bőven munkálási ráhagyást. Ha nincs zárt formában, gyorsabban fog hűlni. Nem hiszem, hogy egyszerű daraboknál a felgyorsult kristályosodás problémát okoz a szövetszerkezetben.
A kérdés az, hogy néhány darab miatt érdemes-e gázt, sókat venni, és még egy nagy csomó segédeszközt készíteni? Ami ennél is fontosabb, az a balesetveszély.
Döntse el magában mindenki.

xr54ua7n2

Csatlakozom a meglátáshoz.

xr54ua7n2

Szerintem(,de nem biztos)ez lehet a http://www.journalamme.org/papers_vol20/1382S.pdf" TARGET=_fnew>HDD , anyag minősége mostanában. Ez az anyag nyomásos öntéssel jól önthető. Kicsit macerás, de kezelhető.

sasi

Néhány éve olvasztottam HDD vázakat. Rendkívül macerás volt, mert a kokillába nem fért be, ezért szét kellett törni, ami nem kis feladat volt, ezen kívül rengeteg füst és salak keletkezik, melyben begyullad a Mg és sokáig izzik, látványnak szép, de veszélyes.
Még egyszer nem vállalkoznék az olvasztására, legfeljebb aluhoz adagolva, ilyenkor nincs probléma.  

spgkgiiaa

Akkor jól sejtettem, hogy magnéziumos.

ebalint

Frankó lenne az ilyen 0.4 g/cm3 alu az elsüllyeszthetetlen hajók építéséhez is. :-)

000000000

Én is csak öntvények mellett használtam, semmi gondom nem volt vele. Adaléknak benne hagytam a motor réz tekercsét.

000000000

Legelső alu, sárgaréz és vas olvasztásom. Valszeg az utolsó is. De sok örömöm telt benne! A lányom nem szerette a hangja miatt és féltett, hogy bajom esik.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2011.09.28/DSCF0896.JPG" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2011.09.28/DSCF0897.JPG" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/2011.09.28/DSCF0900.JPG" border=0>

cg29kh3ir

Sziasztok!
Tud valaki valamit a Soudal kályha-és kazán tömítő 1500 C-fokig hőálló kinyomható masszáról?
Pontosabban:érdemes-e belőle öntőformát készíteni bronzöntéshez?