Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

zyg3siamw

Van-e valakinek tapasztalata olajtüzelésű olvasztóval kapcsolatban?
Van nekem egy Olymp Visco-Star olajégő-fejem,vajon ezt lehet-e használni olvasztáshoz?Nem fáradt-olajos.Teljesítménye kb.40KW.

spgkgiiaa

Gázolajjal lehet olvasztani alumíniumot. A most aktuális árak mellett nem lehet olcsó, de legalább elég hangos. A teljesítménye elég hozzá bőven. Jó hatásfokot pedig alapos szigeteléssel tudnál elérni. Vehetsz gyári grafittégelyt, vagy készíthetsz otthon acélból is.

zyg3siamw

Köszi! Bronzhoz lenne használva,grafittégely van. A kemencében Carath 1550 fokot bíró tűzálló cement lenne,körülötte meg Alistram 50 mm vastag szigetelő paplan.A Rath üzletkötő kiszámította,hogy folyamatos 1470 fokos belső hőmérsékletnél,a paplan után már "csak" 200 fok lesz.

spgkgiiaa

Sajnos a nehéz és színes fémekkel nincs tapasztalatom. A bronz olvadáspontja pont a vas és az alu között van félúton: 1000 fok felett olvad valamivel. A kemencék felépítése és működése már ismerősebb :) Hőálló betont mi csak a felső részen használunk, az zárja le a döngölőmasszát. Odabent nem tudom, hogy viselkedik, de kifejezetten olvasztásra nem tudom, hogy használná-e valaki ilyen hőfokon. A hétköznapi hőálló beton nem erre való, azt inkább kandallók és kályhák belsejében alkalmazzák. Kemencetesthez samott (tégla vagy por), és az ipari "granulátumok" használatosak. A paplan valóban kell, elektromos szigetelés esetedben felesleges. A paplan, amit mi használunk 2mm vastag, de 35-40 fok a kemence külseje a kb. 1500 fokos vastól 6 centire. Ez mondjuk a falazat érdeme is. Ilyen anyagokat bárki vehet. Az általad írt anyagokat sajnos nem ismerem.

Szedlay Pál

Légyszíves írd meg nekem ha nem titkos a hőszigetelő anyagok fajtáit és vastagságukat hővezető tényezőjüket amivel az 1500C fokot 6cm vastag anyaggal el lehet szigetelni úgy, hogy a másik felület csak 35-40C fok.
A számomra eddig fellelhető legjobb hőszigetelésű anyagok sem tudják ezt az eredményt. Pedig ezt az anyagot a NASA fejlesztette az űrhajózás számára.  
Sajnos csak 1000C fokig terhelhető.
http://www.microtherm.uk.com/high/EXEN/site/products-detail.aspx?vPK=12&k=3&l=1&page=0
Itt pedig egy kalkulációs ablak:
http://www.microtherm.uk.com/high/EXEN/site/calculator.aspx
A mostani kályhámban 9cm a falazat vastagsága és 1500C-nál a külső hőmérséklet 250C persze több órás hőntartást vegyünk alapul.

spgkgiiaa

Olvasd át még egyszer figyelmesen kérlek, amit írtam. Az általunk használt szigetelés nem csak a paplannak, hanem a falazatnak is köszönhető. Lézeres hőmérővel szoktam méregetni, kifejezett kérésedre akár nálunk is személyesen meggyőződhetsz róla. Tehát nem csak a paplan szigetel ennyit, hanem a kettő együtt. Semmit titok, Cuarsil IS4 a falazóanyag, 2mm vastag Carbolane FT a paplan, 0.4mm vastag Isoflexil az elektromos szigetelés, a tetején AU470SR a hőálló beton. Akár ki is próbálhatod ezeket az anyagokat. Amit belinkeltél, azokat az anyagokat sem ismerem, így arról nem tudok véleményt alkotni.

Szedlay Pál

Köszönöm a lehetőséget, írok magánban lehet elmegyek, mert valóban érdekel.

000000000

Sziasztok!
Olvastam sokat az írásaitokat, becsülöm és tisztelem az eredményeiteket! eleinte nem akartam kérdezni, hátha nem olvastam el mindent, de most megakadtam..Elkezdem próbálkozni az alu öntéssel, teszt 2.1-nél tartok, de valami hiba csúszik mindig a rendszerbe.  
Ha lenne valaki, aki tanácsot tudna adni, hogy mit csinálok rosszul, nagyon megköszönném.
Zártcellás habból készítettem mintát.(hamutál) a peremet és a mintát külön ragasztottam a felületre - "telibe ragasztással)
Felületkezeléshez híg, ecsettel kenhető szitált samottliszt, vízüveg, mosogatószer és víz keverékét használtam. Formázó homokként aluminotermikus hegesztéseknél alkalmazott formahomokkal dolgoztam. Az öntésnél csődarabból készített tápfelyet alkalmaztam.
A "kész" munkadarabom ragyás lett, nem folyt ki rendesen.
"eredmény":
http://kepfeltoltes.hu/view/111207/P1010013_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
http://kepfeltoltes.hu/view/111207/P1010011_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
http://kepfeltoltes.hu/view/111207/P1010016_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Ha akad ideje valakinek válaszolni, előre is köszönöm

pasek

xr54ua7n2

xr54ua7n2

Tisztázzuk:
1, Milyen alumíniumot olvasztottál?
2, Öntési hőfok?(szerintem nem volt hőfokon az anyag)
3, Miből készült a minta?(szerintem -ne haragudj amit mondok- tiszta trutymó az egész,ami a fotón látható)
4,Milyen csövet alkalmaztál?Vas? Még szerencse,hogy egyben vagy!! Külön  beömlő rendszert és külön felöntést használjunk.Ne direktbe öntsünk!! Nem tud kijönni a a minta elégésekor a formából a gáz és füst. Főleg ,ha nem ismert a habanyag összetétele a keletkezett füst-gáz még mérgező is lehet!
Én személy szerint nem rajongok az elgázosodó mintákért. Csak vészhelyzet és nagyon egyedi termék esetén használnám.

000000000

Szia jheim!
Előszöris köszönöm, hogy reagáltál!  
1. PC-ből kioperált hűtőbordák.
2. Öntési hőfok? Annyit tudok róla, hogy kovácstűzhelyen olvasztottunk, az olvadék úgy folyt, mint a híg méz.  
A minta Styrofoam extrudált PS habból készült,  a rózsaszín keményebb változatból, jelentősen hasonlatos a vbodi képein láthatóhoz.
4.A cső alul-felül levágott sörös, illetve energiaitalos dobozokból készült. A két cső volt a "zsaluzat" a samotthabarcshoz. A vázlatomon talán látszik.
http://kepfeltoltes.hu/thumb/111208/rajz_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img" TARGET=_fnew>]vázlat

t334wehtf

Basszus, az én monitorom 2560x1440-es, de ez a kép még nekem is nagy...
800x600 - 1280x960 (esetleg 1600x1200) között valami bőven elég...

000000000

Szerintem az alapanyaggal van probléma.
Próbálj alu öntvény hulladékot szerezni! Pl. autóbontó,hengerfej.

000000000

Sajnálom a képet! ..erre nem gondoltam, mikor megláttam, késő volt...
Köszi mindent,
 kiérdemeltem e fórum looser.ja  címet...!