Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

spgkgiiaa

Az alumínium megfelelő hőfokon nem úgy folyik, mint a méz. Ez az anyag hideg volt. A felületkezelő anyag, amit fekecs helyett használtál, oda lehet pehelygrafitos denszeszt használni. A mosogatószer előtt értetlenül állok. Amúgy esetedben teljesen felesleges, ezt az anyagot ráégés ellen kell használni, és magasabb hőfokon kötelező. Lehet, hogy a homok is vizes volt. Bizonyos összetételű homok fajtáknál a formát szárítani kell. Kényes dolog, az sem jó, ha puha, az sem, ha keményre van verve. A darab felett meg kellett volna szurkálni, hogy a gázok könnyebben távozzanak. Jobb, ha a mintát kiveszed, így abból nem keletkezik semmi gáz. A hűtőborda ötvözetlenül nem a legideálisabb vegyi összetétel, valóban sokat segíthet felesleges öntvény, mert abban már ott vannak ötvözők. A rajzon a beömlőrendszer nagyon előnytelenül van megtervezve, hirtelen zuhan a fém a darabra, és a keresztmetszetét sem nevezném ideálisnak.

sasi

A mosószer ebben a fekecsben felületaktív anyag, nélküle a samott por leülepedik, valamint nem tapad meg a minta felületén sem.  
A minta felületére felvitt bevonat az azt körülvevő homok támasztásában vesz rész, azaz jobb felületi minőséget biztosít, mint a homok önmagában.  

spgkgiiaa

Értem, csak éppen létezik 1000 fajta mosószer, és biztos, hogy összetételükben különböznek. Nem biztos, hogy ismeretes mindenki számára, hogy melyiket kellene használni. Alura egyedi esetektől eltekintve szinte egyáltalán nem használnak az öntödék fekecset, itt egyáltalán nem tartom indokoltnak. Csak érdekesség, hogy  megfelelő agyagtartalmú homokkal pedig túlzás nélkül tükrös felületet lehet önteni (az ujjlenyomat is élesen látszik az öntvényen, ha megérinted a formát).

000000000

De nem homokformázásról van szó, hanem habba öntésről.
Ott meg teljesen száraz homokot használunk.

sasi

Mi, mezei hobbyöntők támasztó homoknak folyami homokot használunk (én Tiszát), mert ez kéznél van (Tüzép), de inkább azért, mert a habminta nem olyan szilárd, mint a fa, vagy műanyag, ezért nem is lehet úgy tömöríteni mint az öntőhomokot. Továbbá, kimondottan jó, ha szellős a homok, mert így a keletkező rengeteg gáz könnyebben távozik, persze ezt elő is kell segíteni szellőző csatornák kialakításával.

Iparban, de a mezőgazdaságban is (permetezés) nedvesítésre káliszappant használnak, de ugyan azt a hatást érjük el a folyékony mosogatószerekkel, függetlenül a márkájától, ugyanis mindegyik csökkenti a folyadékok felületi feszültségét, és a konyhában, fürdőszobában mindenkinek ott van a polcán.

A samott poros fekecs légáteresztő és  mikor kiég a hab, az alumínium kéreg szilárdulásáig megtartja a homokot, így a felületi minőség hasonló lesz a minta felületéhez. E nélkül rücskös, homokszemcse nyomos felületet kapunk.

000000000

Köszönöm a válaszaitokat, amik jövő héten újra próbálkozok.

csizi

Fater mindig úgy ellenőrizte hogy elég meleg az anyag,(alu) hogy kimert egy kanállal, és bevitte a műhely egy sötét sarkába. Érdekes volt látni hogy az egyébként fényes olvadék sötétben hogy izzik. Pontos színárnyalatot nem tudok, de mikor már világos piros volt, akkor állt neki önteni. Sosem kérdeztem hány fokos lehet. Sajnos.

s73tgf9vg

Kedves fórumozók.
Elkezdtem végignyálazni a hozzászólásokat, de nem jutottam előbbre a kérdésemmel.
Az érdekelne, hogy hol lehet Debrecenben kapni fém öntéshez formázó homokot (tüzép, vagy más) valamint mi a pontos neve a "casting sand" vagy "foundry sand" homoknak?
Úgy láttam 2 lényeges tulajdonsága van, hogy jól tapad és nagyon apró szemcséjű. Lehet mással is helyettesíteni?

000000000

Veszel a Praktikerben finom kvarchomokot és veszel bentonitot valahol, ezeket összekeverve földnedves állapotban kész a hobby formázóhomok.
De Újpesten a Schweidel utcában(Ferrometál) felhasználókészen mindent meg kapsz.
A munkavédelmi eszközökről se feledkezz meg!!!

s73tgf9vg

Kell rá ügyeljek, hogy a bentonitban ne legyen aluminium keverék? Úgy látom van amibe azt is kevernek. Valamint földnedvesen összekeverem és megcsinálom a formát majd kiszárítom, vagy kiszárítás után kell formázzak vele? Valamint érdekel, hogy mi miért kell. A kvarc hígítani, a bentonit meg hogy tartása legyen? Egyébként tetszik a módszer, nagyon köszönöm a választ!

s73tgf9vg

Még két kérdés felmerült.
A bentonitot és a homokot milyen arányban kell keverni.
Valamint alumínium olvasztáshoz lehet-e bográcsot használni. A hőt bírnia kell és zománcozott is a fala, meg olcsó.

spgkgiiaa

A bentonit természetes agyag, ebben a formájában a legjobb. A keverési arány akkor a megfelelő, ha a bentonittal kevert nedves homok tenyérben összeszorítva összeáll, de minimális erő már kell, ha el akarod törni. Szárítás után már nem tudsz vele formázni, mert nem lesz víz tartalma, tehát nedvesen elkészíted a formát, és öntés előtt közvetlenül megszárítod. A bográcshoz nem tudok mit hozzáfűzni, de szerintem kérdéses, hogy ekkora meleget bír-e a zománc?

s73tgf9vg

A zománc részét én sem tudom de láttam rozsdamentes acélból is. Láttam 900Ft-ért 2 literes bográcsot, kipróbálom és megírom, hogy mi lett vele. A formázást meg így már értem, nem a hagyományos formázó homok, de kiválónak tűnik. Köszönöm a gyors választ!

3kvyw653f

zománc=szinezett üvegpor,olvasztva :)

aajydmb6r

Szerintem felejtős a bogrács. Szét ég mielőtt megolvadna az alu. Menj ki a MÉH telepre és ott találhatsz 1cm falvastagságú csöveket. Nekem is van ilyen csövem. Én is ott vettem. Hegesztettsz rá aljat és már olvaszthatsz is benne. Olcsóbban kijön mint egy bogrács. Abban főzz inkább egy finom gulyást.