Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

svejk

A dielektrum is számít.
Az biztos az olajpapír kondik elnyűhetetlen szerkezetek.
Keressétek meg Farkas Ádám(Sopron)-t, mintha lenne neki eladó kondenzátor papírja.

svejk

A 70-es években talán a Siemens dobta piacra, az un. fűrészelt kondenzátorait.
Egy vastagabb A5-ös könyvméretnyiben el tudnám képzelni szintén a házi készítését.

frob

Tulajdonképen mekkorának kellene lennie ennek a kondinak, már mint ami a munkatekercsen van?

frob

Lehet hogy bonyolultabb mint feltekerni...
épp gondolkoztam pár görgő, skicpausz olajkád, meg persze az alufólia, és már sorozatgyártható is a dolog.

xfg6v697j

úgy tudom, nem biztos,hogy vbodi-nak 80 db 100nF-es kondi van rajt.

az enyémnél a két kondi kb 14uF de nagyon bizonytalanul mérte a műszerem.
valószínűleg van induktivitása a feltekert alufóliának , és az is beleszól a frekibe.

frob

Lehet jobb lenne svejk által említett "fűrészelt" kondi, mert annak biztos kisebb az induktivitása mint a tekercselté.
az jutott még eszembe hirtelenjében ha már lap kondenzátort csinálnánk érdemes lenne keríteni viaszt, vagy is gyertyákoat megolvasztani és akár sima vékonyabb A4 es lapokat beáztatni és rögtön pakolni egymásra, amikor meg megvan a 30cm es vastagság, valami melegíthető préssel összenyomni , így kijönne belőle a felesleges viasz, össze is tapadna, a szigetelés is meglenne.. tom őrültség... :) csak gondolkozam

svejk

Bármely megoldásnál a legsarkalatosabb probléma a kivezetés.
Még a gyári impulzusüzemű kondigyártók is küszködnek vele, aki ismeri a TV technikát biztos találkozott a problémával.

A "fűrészeltnél végig van forrasztva, akár házilag is visszaforrasztható a letört láb.

xfg6v697j

talán a tekercselt kondinak is lehetne csökkenteni az induktivitását, ha ugyan arra a csévére egyst balra majd egyst jobbra tekercselek fel.

frob

a "fűrészeltnél" úgy gondoltam ki hogy az egyik vezető lap az egyik oldalra a másik a másik oldalra lógna ki, persze felmerül a kérdés ettől még hogy lenne csatlakoztatva, párhuzamosítva a sok lap, pláne hogy nem lapról van szó hanem fóliáról. Talán pontheggesztéssel megoldható lenne, de tuti nem egyszerű móka. Esetleg túllógatva legalább 1-2cm el a fóliát összeszorítható

frob

Ezzel adtál egy ötletet a "fűrészelt" gyorsabb elkészítéséhez :)
nem kell darabolniA4 es lapokra hanem hosszára kihúzni mondjuk méteres darabokat azokat vágni, majd esetlegesen feltekerni, de ha már egymáson vannak könnyebb tömbösíteni is a hoszabb lapokat vagy esetleg a már kész szigetelő és fegyverzet párosítást méretre vágni és egybe sajtolni, lényeg hogy nem laponként hanem csévéről indulva lehet csinálni az egészet

6fgemi55d

Alufólia helyett mondjuk http://www.gmuvegezok.hu/page.php?40" TARGET=_fnew>rézfóliából? Azt már gond nélkül lehet forrasztani, bár lehet hogy így már drágább lenne mint a bolti...

6fgemi55d

http://www.semigent.hu/index-403.html" TARGET=_fnew>Ez a másik komolyabbnak tűnik, de árat nem találok.

xfg6v697j

a tekercseltnél én túllógattam.
de gond lehet az összeszorítással, mert a tullógásnál nincs közte papir.
látszik a képen nálam is , hogy mennyivel vékonyabb a kondi vége.

Szalai György

http://cnctar.hobbycnc.hu/Szalai_Gyorgy/IMG_0182.jpg" TARGET=_fnew>Pontosan ilyen „fűrészelt” módszerrel készülnek a fázisjavító kondenzátorok.
És még olajban is úsznak, jól kivezetik a belső hőt az edény falára.

svejk

Ejha! Ezt nem is tudtam :(  
De ez is már egy modern kondi, 40 évvel ezelőtt még egy B30 téglaméretűek voltak.