Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

000000000

Üdvözlök minden hobby CNC-s szakit!

Egy ideje olvasom már a fórumot, és látom rengeteg remek szakember van köztetek. Tanácsot szeretnék kérni egy kisfeszültségű 3 fázisú frekvenciaváltós hajtással kapcsolatban.
Láttam több helyne szóba kerültek a magasabb frekvenciára áttekercselt aszinkron gépek. Az én projectem -habár teljesen más célra használatos de hajtását tekintve megegyezik az itt elkövetett dolgokkal- egy kis feszültségű, nevezetesen delta kapcsolású kb 30V-os 3 fázisú váltófeszről üzemelő motor lenne. Ehhez van egy eredetielg 2 pólusú "1,5kW"-os lánykorában 1 fázisú üzemi kondenzátoros fűnyítómotorom.
Ezt áttekercseltettem már kisebb feszültségre.

Nem akarok sok szót szaporítani, a kérdésem az lenne, hogy ha én szeretnék egy olyan motort ami 0-150Hz-ig üzemeltethető lenne és jólenne ha 100Hz-ig maradna a nyomaték. Lehetséges iylen motort jól megcsinálni egy eredetileg 50Hz-esnek tervezett gép lemezelése miatt? Vagy a vasveszteség maitt nem lehetséges? Valaki tudna az áttekercseléshez, iletve az ilyen méretezésekhez, nem 50Hz-es freki esetére szakirodalmaz ajánlani?

Köszönöm szépen!

Egy lelkes villanyrobogó építő

Rinaldo

Ha már át van tekercselve ez a motor ahogy írod alacsony feszültségűre!! (30V?) és az eredeti teljesítmény 1.5Kw továbbra is szükség van akkor szükséged lesz egy megfelelően alacsony feszültségű de ku.va nagy kimeneti áramú (min.40-45A)frekiváltóra..!!

62pb8zge

Kérdezném,hogy a frekiváltó és a motor közötti kábelt ajánlott árnyékolva szerelni vagy felesleges?Köszi !

000000000

Mindenképpen ajánlott.

f35ezvjs

Igen ajánlott mert zavaró jelek jöhetnek ki belőle. Az Árnyékolást is földelni kell.

Miki2

Sajnos a kérdésedre a választ nem tudom, ehhez én is buta vagyok.
Viszont nagyon örülök annak, hogy új létedre a fontosabb infókat beírtad a bejelentkező lapodra.
Így már nem vagy olyan "ismeretlen" mint sokan mások....
Akár a régiek közül is.

62pb8zge

Köszönöm a válaszokat majd még lenne pár frekiváltós,pl.a tokmányra szerelendő jeladó vagy optokapu beszerzésében,típusában is kérnék infókat akinek már volt ilyesmivel dolga.Olyan kellene ami nem u alakú hanem külön van a két szembe lévő része,úgy értem,hogy a tokmánytengelyen lévő 127 fogú bordástengelyre tervezek marni 8 db"rést"és így két oldalról szerelném fel a jeladót.

62pb8zge

Kérdésem az lenne,hogy vehető észre ,mi ajele ha egy 3fázisú motoron az egyik fázis vezetéke szakadtt?Működik így 1általán vagy ezt a frekiváltó(VSminiJ7...)is jelzi?Köszi!

f35ezvjs

1- Frekiváltóba bemenő három fázisból nem kap meg egyfázist?
Vagy
-2 A frekiváltóból a motorfelé nem kap meg egy fázist.

f35ezvjs

Az 1 re a tapasztalatom hogy a frekiváltóba csak két fázis megy be akkor még a motor rendesen működött.

2 re a tapasztalat, hogy a motor morog nem akar rendesen indulni de előfordul az is, hogy terhelve nem indul el csak morog.

62pb8zge

Köszi!A második...A motor fázisvezetékeit mikor lecsupaszítottam ,hogy rákössem a frekiváltóból jövő megfelelő kimenetekre,az egyik vezetéket(egy eres kb1.5mm) kicsit megrántottam és furcsán "roppant"de ki nem jött és végül is nem is mértem utána csak nem tudttam hogy ez egyértelmüen kiderül vagy esetleg rejtve nem a kivánt módon működik majd.Az én megítélésem szerint(kb3szor kapcsoltam be eddig frekiváltót)úgyanúgy megy mint amikor még csak "rábiggyesztve "a vezetékeket kipróbáltam.
A motoron való műszeres kimérésének mi a menete?

62pb8zge

Meddig tudom ezt a motort pörgetni büntetlenül,vagy ezt mi határozza meg?Kis eszterga tokmányát hajtanék vele 1:4 áttételle,a tokmányon max 1500 f./p.elég lenne!
A frekiváltót elég egyszerű"programozni"csak mik a kritikus beállítások még azt nem ismerem ebben a szerepbe amire használnám.http://cnctar.hobbycnc.hu/Tosa/frekiv%E1lto%2Bmotor/DSC03989.JPG" TARGET=_fnew>Perifériák

000000000

Üdv Az uraknak!
Egy érdekes problémával küzdök ,mégpedig ,hogy egy 300hzes maró motor invertererr használva igencsak bezavarja a Klaviós.msd 90 es vezérlőt,
Árnyékolt kábel földelt csatlakozó és zárt fémdoboz mindent elkövettem, de a visza érkezési pont elcsúszik.
Ha volna valakinek tapasztalata,megoldása.Szivesen venném.

Rabb Ferenc

Két féle zavarterjedés van. A vezetett és a sugárzott. A sugárzott ellen jó az árnyékolált vezeték, zárt fémdoboz stb. A vezetett viszont végigmegy a két végén esetleg lekötött árnyékoló harisnyán is (földhurok) és utána beszór mindent. Minden készüléket csak egy ponton, a táplálás felőli oldalon földelj. A vezetett zavar ellen megfelelő átvezető szűrőkkel tudsz védekezni. Valószínű, hogy a frekivátó és a vezérlő adatlapján is van rá ajánlás. Néha még a LOMEX-es turkálóban is lehet egész jókat kapni. A frekiváltó is és a vezérlő is megérdemelne egyet-egyet. Fizikailag a lehető legközelebb az adott készülék bemenetéhez. Minimun egy zavarszűrős dugaljat szerelj fel. http://www.soselectronic.hu/?str=12&code=A501030&level=4" TARGET=_fnew>Valami ilyesmiket

000000000

Közönöm az ötletet,csak hát erre felé nem igen találok ilyesmiket,valami amit villagyszerelő boltban kapni olyan megoldás nincs e?vagy valami házi megoldás.
Köszi