Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

svejk

Ha csak un. 1/4-es hajtás kell (egy irány, fék nélkül) akkor működik de a visszafutó diódát ne felejts el a motorral párhuzamosan kötni!

svejk

Keress magánban, de csak ha nem rossz az IGBT híd, és ráér szeptemberben.

6x509vxe

O.K.,akkor elöb kimérem,és jelentkezem...

000000000

Elvileg lehetséges, hogy a háromfázisú jelet a PC adná?
Esetleg a Com1-en?
Köszi

Pilot001

Üdv !

Kérdés : freki váltón 3fáz 230 V bemenet van ! ezt mivel elhet használni ? gondolom 1 fáz 230 nem jó. 3 fáz 380 meg sok ???? mit lehet tenni ?

hyn6ys8wt

Jajj,nehogy rákösd a 3x400-at mert elfüstöl!!! Ha 3x230V van ráírva akkor elmegy 1 fázisról is, igaz a névleges teljesítményt tartósan nem fogja produkálni mert az egyenirányító tul fog melegedni. Ez utóbbi csak az én véleményem és nem tapasztalaton alapszik...
Nekem 3x230V 6,7kVA Yaskawám van és én is 1 fázisról járatom, igaz csak egy 1,1kWos motort.

Pilot001

Tehát ,akkor maradunk az 1 fáz 230 nál. Evvel mán csak a kérdés az hogy kötöm rája ... 3 bemenetre egybe kötve 230 vagy egyik 0 másik fázis harmadik üres...vagy mi. 1.5 KW os freki váltó (3 X 230 esetén) most így ha megy akkor mekkora lehet... motor 0.75 KW.

svejk

Nyugodj meg az eseted egyáltalán nem béna, a frekiváltód teljesen jól fog működni 1 fázis 230 V-ról is.
A nullát kötöd a frekiváltó R bemenetére a fázist pedig a frekiváltó S bemenetére.
(csak azért írom így nehogy megzavarjon a tény hogy az ilyen típusú frekiváltó bármelyik két fázisbemenetére kötheted az 1 fázis 230 V-ot)
Ez egy jól bevált megoldás, még senkinél sem volt belőle probléma.  

svejk

Nincs ott semmi baj az egyenirányítóval bírni fogja.
Mivel csak nagyon kis százalékuknak van fázishiányfigyelőjük(amit ki is lehet kapcsolni) ezért a két fázis akár üzemállapot is lehet eredetileg is.
Egyedül a DC sín pufferje van alulméretezve ilyenkor de ez sem vészes, hiszen a kondenzátorok folyamatosan öregszenek, vedd úgy hogy öregebb a frekiváltód egy kicsit :)

43pbwjg8s

Bocsánat hoyg belekérezek, de annyira nagyon nem értek a dologhoz sajnos....
Van itt egy Bicskától akpott 3x220V os betápú 0.1 KW-os kis frekiváltó nálam.
A lentieket olvasva jól értem azt, hogy ezt egy fázisról is meg tudom szólaltatni?
Azt is, hogy ha megteszem, akkor biza még ez a 0.1KW is jócsnán alacsonyabb lesz a másik oldalon?

Mert így esetleg egyszer majd ha nagy leszek, lehet hogy esélyem lesz arra, hogy ismerkedjek ezzel a technikával.

svejk

Ne kérdezz vazze hanem olvass!!!
Ha csak az utolsó négyet elolvasod minden kérdésed megoldódik, miért kell minden topicból ovit csinálni. [#gun]

Van egy barátom, 5-ször annyi frekiváltót látott már mint mi itt mindannyian, de nem ért hozzá, nem is érdekli. Elhozza egy Balaton csokiért bekötöm, felprogramozom neki. (már 105 kiló vagyok :))  Szóval nem kell mindent erőltetni ha nincs huzalmunk hozzá...

svejk

http://majki.freeweb.hu/elektro/pic/project/fv600/fv600.htm" TARGET=_fnew>Már sokszor ajánlottam ezt az oldalt kezdőknek.
A fenti és egy pár frekiváltó adatlapjának (sok van magyar nyelven is) böngészése után érthetőek az összefüggések. Én is csak ezekből tanultam azt a keveset amit tudok.

43pbwjg8s

"...erőltetni ha nincs huzalmunk hozzá... "

Ejj az a helyesírás... :)

43pbwjg8s

Akkor inkább így, hogy kijöjjön a rejtett kérdés:
Egy fázisról mekkora teljesítményt lehet még lehozni egy 0.1KW-os frekiváltóból?
Az más kérdés, hogy van-e olyasmi amit a megmaradt teljesítménynel érdemes meghajtani?

Nincs cél, csupán ismerkedés.

43pbwjg8s

Köszönöm, levettem anno...
Előbb az az érdekes, hogy egyáltalán tudok-e majd valami olyat találni amivel tudom ellenőrizni az eredményt.
De köszönök mindent.
Majd egyszer ha ráérek.