Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

svejk

Még szerencse, hogy soros portról programozható.

Bencze András

3-4-et már csináltam, volt amelyik tökéletes lett, de volt olyan is amelyik hiányos maradt, de olvasható. LED-es kijelzőm van, ha érdekel.

svejk

Mail ment magánban.

000000000

Sziasztok!
Szeretnék egy http://cnctar.hobbycnc.hu/Krajny%e1k/vlt2020.pdf" TARGET=_fnew>VLT2020-as frekvenciaváltóval megvalósítani egy fordulatszámtartó motor szabályozást. Tegnap a motor tengelyére ráraktam egy jladótárcsát ami fordulatonként 16 inpulzust ad. De a frekvenciaváltót nem tudom deálítani rendesen, most ott tartok hogy a motor elindul egy pilanatra de utána leáll majd megint elindul és ismét leáll , ha a tengelyét lefogom a frekvencia folyamatosan emelkedik a maximum frekvenciáig.
 Ezt nem értem mert így működik, mivel ha a frekvenciaáltó növeli a frekenciát akor a nyomaték csökken és a motor nem tudja követni a terhelés változást.
A szabályozó PID értékeit mi alapján kell beállítani?
Van a frekenciaváltóban pár paraméter amit nem nagyon értek : 119 FF Factor ; 120 Control Range
125 Feedback Factor ; és a 405 Terminal 29 Jog Pulse Input -ban  a 100Hz a 1kHz vagy a 10kHz-et kell-e beállítani, most a 100Hz-en van.
Remélem tud valalki segíteni.  
Köszönöm

Bencze András

Nagyon kis fordulatot (100-alatt)akarsz tartani? Az asznikron motor a szlipet leszámitva ami 2-8% a tápfrekvenciának megfelelő (ami kvarcpontos) fordulattal forog. Akkor szoktak fordulatszám vcs-t alkalmazni, ha a kívánt fordulatszámpontosság < 1%-nál jobb a teljes nyomaték és fordulatszám tartományban, vagy nagyon kis fordulatszám mellett is kell a teljes nyomaték. A vektoros szabályzók jól behangolva a kisfordulatokon is tudják a nyomatékot, legfeljebb kicsit lüktetnek.  

000000000

Azt szerettem volna,hogy a motor kb:300 és 1500 közöt tudja tartani a fordulatot. A szabályozási pontosságban nincsenek nagy elvárásaim.
Már eljutottam a dologgal oda, hogy a rendszer működik, de nem vagyok vele megelégedve teljesen, mert túl lesúnak találom. Csak azután kezd el szabályozni ha már a fordulat jelentősen leeset, és az is előfordul hogy még akkor is növeli a fordulatot ha már a terhelés csökken,ilyenkor fordulatszám a kívánt érték fölé nő. Ha elég idő van a szabályozásra akor szépen beáll a megfelelő fordulat.  
A szabályozóban ha állítom a P vagy I tagok értékét, vagy lengésbe kezd a rendszer, vagy megmarad az említet probléma.
 Véleményem szerint ez a rendszer ebben az állapotában erre képes.

bvadkrcds

Sziasztok!

Tudnátok segíteni?
DC motorvezérlőre lenne szükségem (BF20-as marógépbe). A motor adatai 220DC 850W 5600rpm.
Most még nem szeretném lecserélni a motort.
Mit tudtok javasolni? Kapcsolás is megteszi, nem kell, hogy bonyolult legyen...  

Köszi!

000000000

Az eredeti BF20-as vezérlő miért nem jó ?
Az én gépemen is elszállt anno a vezérlő de megjavítottam és kidobtam azt a játék hűtő bordát belőle.
martam egy köz darabot amin a fet-ek vannak és erre van feltéve egy doboz hátlap méretű hűtő borda ami így már a külsejére került.
Azóta nem volt vele probléma és többet is bír így

bvadkrcds

Milyen fettekre cserélted?

000000000

Már nem emlékszem de szétkapom és megnézem.

000000000

Megnéztem, IRFP460-ra cseréltem ki.

bvadkrcds

Köszönöm, hogy megnézted!

bvadkrcds

Szerintetek ez is jó megoldás DC motor vezérlésre IRFP460-nal?
http://www.celophant.hu/CNC_dolgok/motor/2SK2610.jpg" border=0>

bvadkrcds

Még talán annyit tennék hozzá, hogy a motor 220V DC... Mit ajánlanátok a kívánt fesz eléréséhez? Igazából, nem muszáj, hogy max fesz legyen. 110V-os toroid egyenirányítva kb.: 160V. Más ötlet? Ha ez is működne, kérlek erősítsetek meg benne.  

6x509vxe

Egy barátomnak meg kellene javitani egy Omron J-7-es 1.1kW-os frekiváltót.
Vállalkozna rá vki?