Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Írd már ide a konkrét képletet, hagy lássuk, hogyan lehetne optimalizálni a számolást, azt is, hogy hány bites legyen.

ybm4ifb

Köszönöm a sok segítséget,sikerült összehangolni a motort a frekiváltóval!!!

Mégegyszer..mindenkinek köszönöm!!!!!

Szalai György

Egy általános mégis eddig fel nem tett kérdés született bennem.

A Home made frekiváltó kimenő frekvenciáját szeretném láthatóvá tenni, demonstrációs céllal.
A Digit frekvenciamérő viszont nyilván a PWM alap frekvenciáját szeretné mutatni.
Ahhoz, hogy a burkológörbe frekvenciáját jelezze, (ami az aszinkronmotornak fontos) kéne a műszer elé egy a PWM alá hangolt felülvágó szűrő.
Látott már ilyet valaki?
Van egyszerűbb módszer a frekiváltó kimenetének mérésére?

000000000

Keresnék 230V 1 fázisból 400V 3 fázist előállító frekiváltót, 2,2-3 kW teljesítményre, ha valakinek van ilyen eladó készüléke az érdekelne.

000000000

ilyet tuti nem fogsz találni ami 230 voltról csinál 3x400voltot, de olyan létezik ami 3x230 voltot állit elő.
Találd ki hogy 2,2 vagy 3kW-os kell aztán ird meg.

000000000

2,2 kW-os elgendő lenne.

000000000

000000000

Üdv!
Ha szűrőben gondolkodsz akkor pl a MAX264-el meg lehet próbálni, ebből tudok küldeni, ha kell.
Szerintem egy 4013-as megoldhatná a feladatot. A félperiódus felső felével bebillented a tárolót, az alsó felével pedig reseteled.

Szalai György

Köszönöm a válaszodat!
A lentebb kitűzött demonstrációs cél már a múlté, a hatvani talira készültem vele.
A 4013 két darab flip-flop-jával, nem tudom, mit kezdhetnék szűrési célra. Ehhez úgy látszik, kevéssé vagyok kreatív.
A MAX 264 az más célokra is nagyon jónak ígérkezik, széles sávban egyszerűen hangolható és precíz. A honlapja szerint létezik belőle 26-féle altípus! A tiéd melyik, mennyi van belőle és mi az ára? Van-e más eladó Maxim áramköröd is?

000000000

Szűrni azt nem, de a vezérlés oldalán, még a meghajtó előtt egyszerűbb lenne csatlakozni.
A pontos típus MAX264ACPI. Ha egy db kell azt elküldöm ingyen. Több esetén megbeszéljük. Van sok félvezetőm, MAXIM is. Mit keresel?

Szalai György

A vezérlés oldalán, a meghajtó előtt ugyan az a PWM jel van, kisebb amplitúdóval, kisebb terhelhetőséggel és kisebb torzulással. A Digit frekvenciamérő ott is a PWM alap frekvenciáját szeretné mutatni.

Legegyszerűbb csatlakozni a motor áramkörben.
Gondoltam, hátha készített már valaki erre a feladatra egyszerű R feszültségosztót, utána T kapcsolású LC szűrőkört, esetleg több fokozatút, ami nem nagyon engedi át a PWM pár kHz-es alap frekvenciáját, de a pár száz Hz burkológörbét igen.
De úgy látszik még senki. Biztos mert a gyári frekiváltók alapból kijelzik a frekvenciát is.
Én is rájöttem közben, hogy minek is mérném a kimeneti frekit, mikor egyszerűbben mérhetem a motor fordulatszámát közvetlenül. A marószerszámot sem érdekli a kimenő freki, hanem csak a fordulatszám.
A bemutató megvolt, jól sikerült. Majd ha motor slip-et akarok mérni, visszatér ez a problémám.

62pb8zge

Üdv!Szeretném kérdezni,hogy ha egy jóval nagyobb telyesitményű motort szeretnék működtettni mint a frekiváltó akkor csak a teljesítménye lesz kisebb a motornak vagy tönkremegy a f.váltó?

Rabb Ferenc

Fordított sorrendben jobb lenne. De minden rendes frekiváltóban sokféle beépített - és beállítható - védelem van. Ha megfelelőlen lágy (lassú felfutásó) indítást állítasz be, és az áram korlátot feltekered, van esély terheletlenül indítani. De lehet, hogy a slip-figyelés miatt berángat. Ezt persze megteheti már normál működés közben is ha túlléped az áramkorlátot. Egyébként ideális, ha a motor felvett teljesítménye kb 2/3-a a ferikiváltó leadott teljesítményének. Szóval tönkre nem fogja tenni, de lehet, hogy "furcsán" fog viselkedni

62pb8zge

000000000

Eladó egy lenze frekvenciaváltó dobozal programozóval leirásal tartozékokal.  
Ezzel 40000 fordulat/perc érhető el, ha birja a motor  
bemenet 3x400-500volt 50/60Hz  
kimenet 3x0-400/500volt 0-650Hz 1.5kW  
Ára 40000ft  
Aki sokalja annak vannak olcsóbb egyfázisúak  
Akit érdekel magánba keressen.