Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

jn08jf8im

Tisztelt Ferisz !Egyszer már belett lőve fix 15000rpm-re,most potméterrel szerettem volna használni .
Az ismerősőm nekilátott  s minden elment .
A motor paraméterek vissza lettek állítva a fordulat 8500rpm nem tudom feljebb vinni.

2dm0z6nm5

Ha más nálam okosabb nem jelentkezik, nekem elüldheted a beállított paramétereket, ha van időm foglalkozom vele. Merre laksz ? Csak azért kérdezem mert elég nehéz "távgyógyítani" bár néhányszor már sikerült.

jn08jf8im

Előre is köszönöm.
A probléma meg oldodott.A 204-es minimális referenciát huta le 50.00-re.
De a potméteres dolog még fenn áll .
Egyébként Polgáron lakom.

f7dmzwfr6

Sziasztok!

Segítség (ötlet) kellene.
Adott egy cseh gyártmányú elszívó (egy lézergravírozóhoz kapcsolva), amiben van egy Frecon gyártmányú 1.5 kW-os frekvenciaváltó.
Az ÉV-relét állandóan lecsapja, ami a testen megjelenő fél hálózati táp eredménye. Ez mondjuk teljesen rendben van, mert az ÉV-relének ez a dolga.
Viszont a hiba okán gondolkodom. Csak azért, mert egyszer tudtam belenézni a szerkezetbe, mert szinte mindig megy.
Most az ÉV-relé előtti védőföldes vezetékről használják, így nem vágja le a relét, és nem is ráz.
Jól gondolom, hogy az EMC-szűrő lehet a hiba oka? Sajnos a frekiváltót nem kötöttem le az EMC-szűrő kimenetéről, ezért csak okoskodom.
Szoktak-e az EMC-szűrők ilyen jellegű érintésvédelmi problémákat okozni?

000000000

Több frekvenciaváltó szenved ebben az ÉV relé betegségben.
Ha normális védőföldelés van a gépen akkor nem lesz belőle probléma.
Csak gondolkozz logikusan és rájössz miért is veri le.
Mivel a frekvenciaváltó rádiófrekvenciás zavart kelt és ez vissza szivároghat a hálózatra amit az zavarszűrő levezet a föld felé.
Hoppá már is megjelent a hibaáram ami leveri a biztonsági eszközt.  
Például a Lenze még a 100 mA-es ÉV-t is úgy leveri mint bantu négert a mocsárláz [#hehe]
Amúgy ha DC körben lenne a zavarszűrés akkor nem jutna ki a hálózatra és így nem csapkodna le semmit.

s2k5ycubj

Az optimumnál vettem az esztergámat évekkel ezelőtt.A használati utasításban benne van a freki váltós verzió is,és 300mA-es ÉV relét írnak elő hozzá,különben leveri... Viszont azt nem minden sarki bolt árulja és még drágább is. És vizes közegnél nem használható!(meg még biztos sok helyen)

000000000

300-as ÉV-nek hobbi közegben annyi értelme van mint rácsos ablaknak egy tengeralattjárón.
Százszor többet ér egy normális földelés mint egy ÉV relé.
Vizes blokkba meg kötelező az új építésű házakban, lakásokban.  

ANTAL GÁBOR

Paul igazat beszél. A volt munkahelyemen ( Miskolci Egyetem ) egy felújítás alkalmával minden hálózatot átszereltek ÉV relésre. Sokat szívtam a frekiváltókkal. Volt ahol kicseréltük 300 mA esre a relét, volt ahol kikötöttük. A rádiófrekvenciás zavarszűrés kondijai okozzák a problémát Egyszer egy olasz frekiváltónál a szervizes tanácsára egy vezetéket kellett elcsípni

Szalai György

Én is osztom Pál véleményét, a jó védőföldelés szükségéről. Kell az és nem helyettesíthető FI relével.
De ha a túláram és zárlatvédelem lassú, akkor önmagában a földelés sokszor kevés a hatékony érintésvédelemhez, mert a testzárlati áram nem oldja megfelelően rövid idő alatt.
Kell valami gyorsabb, és az a hibaáram kapcsoló.

Azt is meg kell említeni, hogy pár éve léteznek már, kifejezetten a frekvenciaváltós alkalmazásokhoz készült hibaáram kapcsolók is.
Szerencsére a kapcsolóüzemű készülékek hibaárama nem a hálózati frekvencián, hanem annak felharmonikusain keletkezik. A baj, hogy a hagyományos felépítésű hibaáram kapcsoló ezekre épp úgy érzékeny, mint a hálózati frekvenciájú hibaáramra. A frekvenciaváltóhoz készült hibaáram kapcsoló tűri a felharmonikus frekvenciákon keletkezett hibaáramokat, de érzékeny marad a hálózati frekvenciájú hibaáramra.
Ettől hatékony, kapcsolóüzemű környezetben is.

000000000

Példának újra felhozom a Lenze frekvenciaváltót.
Új korában tökéletesem működött, aztán ahogy öregedett elkezdte lecsapkodni a Fi relét.
Jöttek a villanyreszelők és kicserélték az érintésvédelmi eszközt.
Úgy tűnt hogy megoldódott a probléma mikor újra leverte mint látássérült az a bizonyos üvegárút.
Akkor jöttek a "mesterek" és kicserélték egy nagyobb hibaáramúra az eszközt.
Na ez addig ment míg elérték a 300 mA-es értékűt, így is lecsapkodja kicsit ritkábban.
Ezután ennyi volt a magyarázat [#fejvakaras][#nemtudom]
Annyira nem izgatott a dolog, hogy megnézzem az eszközt mi csinálhatja a gebaszt meg nem is az én hatásköröm volt.
90% a hidegítő kondenzátor nem bírta a folyamatos RF zavart elnyomni a DC bus-on és feladta a harcot.
Így szépen elkezdett kijutni a zavar az AC körre ahol az előtte lévő zavarszűrő teszi a dolgát és így keletkezik szép nagy hibaáram.
Legalább is más logikus magyarázat nincs erre.
Amúgy se a szívem csücske a Lenze, de ezeket még valamennyire lehet javítani, mert nem egy monolit a power része.

robroy007

csak egyetlen kósza gondolat témától függetlenül...

az Fi relé sem véd meg minden esetben  

volt szerencsém belépni az E-on hálózatba Fi relén keresztül  

mivel Nulla és fázis közzé kerültem hirtelenjében

szóval ez sem élet biztosítás

de a munkavédelmi cipő azért hatásosnak bizonyult addig a pontig [#nezze]

000000000

Na igen, ha fogyasztói státuszba kerülsz jól szigetelt cipőben , vagy bakancsban akkor nincs az az érintésvédelmi eszköz ami ne nézné bután, hogy szénné égsz.  [#hehe]

000000000

Jó 30 éve nyári melón dolgoztam elektromos karbantartóként a Biogalban. Ott az egyik fiatal szaki a kapcsolószekrényben mérte a feszültségeket egy ilyennel.http://villanyaruhaz.hu/product_images/i/662/09304__34769.jpg" border=0>
Az egyik végét a sínen tartva rájött, hogy viszket a füle, benyúlt a másik végével a fülébe és megvakarta.
Nem volt őszinte a mosolya utána.

000000000

Erre csak azt tudom mondani, hogy két dolog határtalan.
Az egyik a világűr a másik pedig az emberi hülyeség, de az elsőben nem vagyok teljesen biztos.
Amúgy meg az ilyen elektronikai rémtörténeteket szerintem a semlegesbe vigyük át mert ez az egyik olyan topik ami nincs rommá OFFolva  

000000000

Üdv!Lenze 8214E típusú frekiváltóhoz kellen kapcsolási rajz,vagy legalább alkatrészlista pozicíó számokkal.Remélem tud vki segíteni,már a hajamat tépem.:D