Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

jeepatti

1 fázis 230V ról szeretnék 3x380 v környéki feszkót előállítani kb 2kw nagyságban.

Többen mondták használnak kondenzátors feszültség kétszerezőt (2 kondi + 2 dióda)évek óta 480V os frekiváltó elé téve megy.

Van másnak is tapasztalata ebben?

Vagy más ötlet?

000000000

Létezik frekiváltó 1 fázisú betáppal ekkora teljesítményre. Szerintem sokkal korrektebb megoldás lenne.

jani300

Avval csak az a gond hogy nem lesz 400 volt .

jani300

Soha nem próbáltam a feszültség kétszerezőt , de szerintem az jóval kisebb teljesítményekre való .
Nem igen tudod megúszni ,220/380 voltos autó trafó nélkül , ha mindenképp 400 volt kell .

000000000

Az eredeti elképzeléssel meg az, hogy 1 fázisú betápból nem lesz 3 fázis a frekiváltónak. Ha netán feszkétszerezővel lenne használva a frekiváltó(ami továbbra is 1 fázis marad), akkor nem szabad kivenni belőle a maximumot, mert nem bírja, nem arra tervezték. Kompromisszumot kell kötni.

000000000

Jó pár éve dobtam fel ezt a feszültség kétszerezős megoldást.
Egy hátránya, hogy olyan frekvenciaváltó kell hozzá ami képes elviselni a terheletlen feszültségét, ami 660 VDC körül van.
Esetleg a másik megoldás egy 1 fázisú bemenettel rendelkező frekvenciaváltó és egy 3 fázisú transzformátor a kimenetre.
Az ilyen megoldás annyiból előnyös, hogy a PWM frekvencia által okozott zavarokat is szűri.
Amúgy szabadna kérdezni mit szeretnél csinálni amihez szükséges a 3x400volt ?
Mert a 2 kW környéki motorok 90%-a átköthető deltába és így ez az egész procedúra okafogyottá válik.      

jani300

Az a problémája ha jól emlékszem ,hogy nincs kihozva a motorból mind a 6 tekercsvég , csak 3 .
Ezek szerint akkor csak nagyobb teljesítményű frekiváltó kell ? A feszültségkétszerező működne KW nagyságrendű teljesítményeken ?

000000000

Ezt hol olvastad?  
3x200 Voltos 3.7 kW frekvenciaváltót üzemeltettem 1 fázisról teljes terhelés mellet is minden probléma nélkül.
Ha megroggyan a DC bus feszültsége annyira, hogy low voltage input-al leállna akkor meg kell támogatni mémi kondenzátor pakkal.

000000000

Azt nem tudom, eddig még nem kellett fesz kétszerezőhöz nyúlnom.  
Ha a frekiváltó 3 fázisú betápra van tervezve, akkor a 3 fázison megoszlik az áram, így a benne lévő 3 fázisú egyen irányítón is. Ha csak "2 fázis" -ra van kötve a betáp, akkor ez az áram csak a használt "2 fázis" diódáin oszlik meg.Szerencsés esetben bírja, csak jobban melegszik. Ha nincs szerencsénk, elpukkan az egyenirányító, ami rosszabb esetben egyben van a teljesítmény híddal. Ilyen esetben ajánlott kissé felül méretezni.

000000000

Nem egy ilyen motornál óvatosan kibontva a tekercsfejet és szétkötve a csillag pontot kivezettem a maradék 3 tekercs véget.
A mostani szalagfűrészemen is így van megoldva, hogy 3x200 Voltos frekvenciaváltóról menjen.

jani300

Köszönöm ! A dióda híd esetleges túlterhelése egyértelmű .

jani300

Ez egy zárt klímakompresszor úgy emlékszem :)[#integet2]

000000000

Akkor bizony csöcs.
A diódákról meg annyit, hogy igen erősen túl van méretezve pont azért ha 1 fázis kidőlne.
Mivel a legtöbb ilyen egység nem figyeli ha kiesik véletlen a fázisok közül valamelyik.
És maga az egység is 150%-al túl van tervezve amit 30 másodpercig képes biztosítani. ( 120%-ot 2 percig )
De itt is csak szoftveresen van lekorlátozva az idő, hogy a motort ne gyilkolja le.

jeepatti

Igen egy klíma kompresszorról van szó.
Ugye ez sajnos zárt és azért lenne jó megoldanom az egy fázisról 230V ról a 3 fázis 380V generálást, mivel így nem kéne kompresszort cserélnem. (pontos teljesítményét nem tudom típusa MT36JG4E danfoss)

Több frekiváltón állítólag ez egyenáramú oldal ki van vezetve (kondi rész) így a fesz kétszerezős kondis egységet oda lehetne kötni direktben így a belső dióda nem lenne érdekes.

Ha kondis fesz kétszerezőt alkalmazok, akkor valóban a terheletlen feszültségét 660 VDC lehet. Ezt egy kis terheléssel gondolom le lehetne venni pl 100W os égő? Elenálás..
Aztán ha üzemel a motor már ez kikapcsolható.

Veszteség szempontból a kondenzátoros feszültség kétszerező elvileg jobb mint egy trafó ha jól emlékszem. Toroid trafónál ha jól emlékszem 90% feletti a hatásfok simánál is talán.  

Szóval vagy maradjak 1 db 230V 1 fázis / 230x3 fázis + egy 3 fázisú trafó rá? (ekkor a frekiváltó azárt kicsit butítva lesz)

Vagy a betáp oldalra egy 230be / 380 ki tarafó.

Vagy 230V + fesz kétszerező / 380-480 bemenetű frekiváltó ami kb 3-4 KW os

A kompresszor:

http://www.danfoss.com/Products/Categories/Detail/ra/Compressors/Maneurop-reciprocating-compressors/MT-Reciprocating-compressors-for-R22-single/Motor-voltage-code-4-380-400V350Hz-460V360Hz/MT36-4M/588713e0-635a-4824-8760-1e6b0f01517b/e3a2e318-d873-4a10-8425-ac9d01e87d1b.html

http://www.danfoss.com/Products/Categories/Detail/ra/Compressors/Maneurop-reciprocating-compressors/MT-Reciprocating-compressors-for-R22-single/Motor-voltage-code-4-380-400V350Hz-460V360Hz/MT36-4M/588713e0-635a-4824-8760-1e6b0f01517b/e3a2e318-d873-4a10-8425-ac9d01e87d1b.html" TARGET=_fnew>DANFOSS kompresszor adatlap

jeepatti

Bocs a pontos típus MT36JG4D danfoss elvileg 2KW os villamos felvételű