Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

000000000

Nem egészen. Mint írtam az aszinkron motor matematikai villamos gép modelleje egy speciális üzemmódú trafó (mindegy hogy áll, vagy forog a rotor), ebből kifolyólag a szekunder oldal passzív, nem az diktál. A másik gép családnál pedig aktív, generátorként is működik az állandó mágnesei révén.
Játszál el azzal a gondolattal, hogy egy kalickás aszinkron motort forgatsz, és méred a tekercs feszültséget. Alig lesz kivehető áram, gyakorlatilag NULLA. A másik esetben (AC szervó, BLDC) meg igen nagy áramok keletkeznek, azaz aktív terhelhető feszültség jelenik meg a tekercseken. Ez a komponenes pedig a buta mezei frekiváltót egyből "helyreteszi", hiszen az elekronikába az nem sok jóra vezet, ha két ellentétes polaritású áramkört összekapcsolunk. valamelyik erősebb szokott lenni, és ezt füst jelzéssel tudatja is.  
Ezért tiltott dolog az ilyen játék, hiszen a frekiváltó elég butuska jószág alapból, arra való hogy ő legyen a főnök, de a "visszabeszélést" nem tűri, netán bele is pusztul.

Csuhás

Ok, ez a gondolat meggyőzött.

s7manbs8

Ennek az elmélet számolós részére tudsz valami linket ?

svejk

A V1000-es, meg úgy általában a vector vezérlésűek.
Én egyszer e miatt vettem egy V1000-es, pár órát játszottam vele, de nem tetszett meg, közel sem tudta azt mint az eredeti servo hajtás.  
Persze lehet hogy csak béna voltam.

000000000

Melyik elméletre gondolsz? Az aszinkron vagy a szinkron motoréra, netán DC kefésésére?
Egyébként meg itt egy keresési link, válogass kedvedre a több mint 10 millió találat közül.
De forgó mágneses mező, fluxus, indukció vektorelméletből, diifferenciál matematikából kösd fel a gatyád, ha jobban el akarsz mélyedni a témában.:) Szép nagy elméleti téma ez, jobb ha beérjük azzal a gyakorlati tapasztalattal, ha a DC kefés motorra laposelemet kötünk, el kezd forogni. [#vigyor2]  
https://www.google.hu/#q=villamos+motor+matematikai+modell" TARGET=_fnew>villamos motor matematikai modell

s7manbs8

Diplomázni nem akarok belőle, majd 80 éves koromba beiratkozok valami egyetemre, ha addigra feltalálják az agyfiatalító tablettát . :) De olvasgatni nézegetni annyira azért érdekel, áttekinteni milyen jelenségek is vannak, még ha nem is számolok vele.

s7manbs8

Még egy normális vezérlődobozt se tudtam összehozni eddig, van mit csinálni ja.

PSoft

Nem igaz,hogy nem tudtad má..."belakni" azt a dobozt!!!
Lassan,egy éve,hogy Nálad van!:))

s7manbs8

Na várjál, te is egy évig küldted, ahhoz képest gyorsan haladok :).

Rabb Ferenc

Akkor az aszinkron motorok generátoros üzeme nem is létezik? Csak viccből tanították anno a "Villamos gépek és hajtások" című tárgyban?

000000000

Nem viccből, az a generátoros üzem egy egészen másik tészta ... Termelj nekem aktív generátorként áramot egy aszinkron motorral tengelyének forgatásával. Ha ez sikerül Neked, ügyes vagy!

jani300

Pár tíz éve nagyon akartam asszinkron generátort összehozni . Netem akkor még nem volt . Nagyon kevés irodalmat találtam a témáról , amit találtam az is csak futólag foglalkozott a témával . Az addig rendben lenne hogy szinkron fordulat fölé kell pörgetni , kondenzátorokkal gerjeszteni . De a feszültség és frekvencia szabályozásról szinte semmi . Persze már rég okafogyott a téma , legalábbis részemről .

ANTAL GÁBOR

Pedig lehet  Ha van rajta egy kondezátor ami a meddöt szolgáltatja. Ha gondolod megkeresem a polcomon ( Retter Gyula :Aszinkron generátorok )
 Persze az állórész induktivitásának és a kondinak egy rezonáns kört kell alkotnia a tervezett frekin és még a vas mágnesezési görbéje sem indifferens. Van olyan KB 1984 ben az EVIG ben gyártott 3 f aszinkron generátorom ( Briggs motorral ) ami a mai napig működik. A gerjedést a remanencia inditja. De játszottam olyan 3f aszinkron mezei motorral amit a ventillátor lapátjáról levegővel pörgettem és megfelő kondival a 230 100wattos izzó világított  

Bencze András

Ha (töltetlen) kondikat teszek a kapcsokra nem aktív? Én pörgetem te megfogod a kapcsokat jó? Ha elég gyorsan tekerem gyorsan el fogod engedni.[#vigyor2][#wave]

ANTAL GÁBOR

Szerintem én ügyes vagyok.......