Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

svejk

"....és a vezérlő és a bipoláris motorok közt is szintén árnyékolt vezeték ..."

És ezen árnyékolt motor vezetékek árnyékoló harisnyájának két vége hova van kötve??

000000000

Ilyenkor alapkérdéseket kell tisztázni.
Ehhez próbáld ki azt, hogy a vezérlőd step bemenetét a GND-val összekötöd, és ez a pont utána semmi máshoz nem csatlakozik. Majd frekiváltóval motor pörgetés. Ilyenkor mi a helyzet a step motorjaiddal, mocorognak?

000000000

Igen ,pontosan így van !

000000000

Mindenhol árnyékolt a vezeték!

000000000

A harisnya sehová nincs kötve!

mex

Az árnyékolóharisnya egyik végét be kell kötni, különben csak a mechanikai sérülések ellen hatásos...
A vezérlő GND-re kell kötni a harisnyát, a motorra csatlakozó végét szabadon kell hagyni.

svejk

Az f@sza, akkor mijé' van az árnyékolás???  
Hogy ne süssön bele a nap? :)

No mindegy, azt most hagyd a csudába...

Vedd le a marómotorod a CNC gépről, szüntess meg a marómotor-frekiváltó páros és a CNC géped közt minden fémes kapcsolatot és csak úgy a gép mellett próbálgasd, miközben természetesen a CNC-d be van kapcsolva.

Ha ekkor is ideges a géped, akkor csináld azt a próbát, amit Tibor45 javasolt a #2284-ben.

Így különválasztva a hajtást a CNC géptől mindkét áramkör földelését ellenőrizd legalább egy sípolós műszerrel a dugaljzat védőföldeléséig.

Próbáld meg másik dugaljzatról járatni a frekiváltó-motor párost.

Arra még mindig nem kaptunk választ, hogy egy és ugyanazon PC házban van a számítógép, a toroid, a H2 vezérlő??

svejk

Alapkérdés, hogy ki a tököm találta ki egyáltalán, hogy egyáltalán árnyékolt vezetéket kell használni a léptetőmotorokhoz HobbyCNC gravírozó gépen?

Mert hogy az ipar azt használja, merthogy egy plazmavágónál vagy szikraforgácsolónál alapfeltétel lehet, az más...

000000000

Itt van pár kép.
A harisnyát azt nem tudtam. Mindig tanul az ember .

http://xplodrocket.gportal.hu/gindex.php?pg=33221023&gid=2921128

svejk : csinálom

000000000

1 ház a pc
2 ház H2 vez.
3 külön frekiváltó mindentől.Mechanikai kapcsolat nincs  egyikkel se .

mex

A frekiváltónál be van kötve a kábel árnyékolása a védőföld sorkapcsába?

000000000

svejk köszi ,megoldódott , másik konnektorba dugtam a frekiváltót  , másik körre ,tökéletesen működik.
Levettem a maró motort és bedugtam másik  konnektorba , beindítottam nem volt zavar ,utána vissza tettem a cnc be ,így se volt zavara  , utána közel tettem a freki váltót a cnc vez hez ,így se volt semmi , utána közös dugkjba dugtam a vez érlővel ,mindjárt ideges lett!  
Köszönöm.

000000000

Nincs bekötve ,de bekötöm .
Köszönöm az ötleteket .

svejk

Alakul ez. :)

- a 4. képen nem tudom mi az a homályos kapocsdoboz

- az első képen nem látom a motor földelését, úgy tudom nincs a csatlakozóban védővezető érintkező, bár lehet már újítottak a kínaiak.

Próbáld ki a továbbra is leszerelt marómotornál úgy hogy először a PC ből húzod ki az LPT kábelt, majd a H2 vezérlőből.

A második PC házra, amiben a toroid és a H2 van megy védőföldelés?

A H2 motortápfeszültségének, azaz a pufferkondi - (minusz) pólusa le van kötve GND-re?

A H2-őt, annak GND kivitelezését nem ismerem így nem biztos, hogy fogok  tudni a továbbiakban érdemben hozzászólni.

svejk

Ezzel nem oldódott meg, csupán empírikus úton rájöttél hol is kerül a zavar a vezérlődbe!!

Ez az út a frekiváltótól vissza a hálózaton és a toroidon keresztül közvetlen a H2-be tart.

Szerezz egy zavarszűrőt a frekiváltó elé, és egyet a toroid elé.
Sokszor árulnak itt az adok veszekben.

Valószínű otthon a lomjaid közt is találsz, -még ha nem is pontosan ide valót- pl. régi porszívóból, komolyabb régebbi fajta PC tápegység fémházas hálózati csatlakozója, stb...

Lehet házilag is készíteni de felesleges bajlódni vele.