Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

TROMF22

"Már bánom hogy belefogtam... :((  
"
"Megpróbálom az ajánlást leskiccelni,..."

Előre is köszönet.
Látod nem tudod te ezt a jó kis témát csak úgy félre tenni ....

svejk

Igazából az alábbiakat senkinek sem ajánlom, ez a sok doboz csak felesleges időt rabló munka kétes eredményekkel.
De ha már van aki figyeli az eseményeket akkor legyen, http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/xplod.jpg" TARGET=_fnew>ezt ajánlanám első körben Xplod-nak.
Remélem nincs benne eget verő baki, ha igen akkor a modival töröltetem mihamarabb.

- a skiccen csak a védőföldelések, és egyéb GND-k kapcsolódásai szerepelnek.
- Bal oldalon a három db röfi, a 3 db dugvilla a lényeges védőföldelés csatlakozással.
- a kép alján a PC résszel nem kell foglalkoznia Xplod-nak az gyárilag adott
- adott a gyári árnyékolt LPT kábel is
- Az ábrán nem szerepelnek az ajánlott zavarszűrők, bár ez talán fontos lett volna...:(
- A frekiváltó árnyékolt kábele értelemszerűen erősáramú kábel.
- A csatlakozási pontokat a nagy fekete pöttyök jelzik. A fizikai megvalósításuk helyileg természetesen más élőben.
- léptetőmotorok házai a kialakítástól függően majdnem biztos, hogy a fém mechanikával elektromos kapcsolatban lesznek, de ez nem baj.

Jelen esetben a fő csapásirány:
a frekiváltó,  
annak doboza,  
az árnyákolt motorvezeték,
a motor védőföldelése
a fém mechanika földelése.

A rajz és Xplod szerint a toroidot és dobozát földelni kell.
De nem kell GND-re -azaz a dobozra-  kötni sem a H2 tápegységének (-) pontját, sem a H2 bemenetén az LPT kábelt, sőt valószínű a H2 felfogatását is szigetelten kell megvalósítani. (ismétlem, nem ismerem a H2-öt)

Ez esetben az egész tápegység egyenáramú része a H2-vel együtt az árnyékolt LPT kábel segítségével a PC GND-jén  fog ülni, ami ugye földelve van gyárilag.  

Ha ez nem válik be, akkor lehet játszani azzal, hogy a H2 tápegység negatív pontját is földeljük, de akkor meg beugrik egy földhurok, mivel nincs galvanikus LPT leválasztás...

svejk

Mindezeket természetesen lépésről-lépésre célszerű kialakítani és folyamatosan mérni, -legalább műszerrel sípoltatni- a csatlakozásokat.

svejk

Egyébként önmagában a földhurkoktól sem kell félni, de nem úgy mint esetünkben, ahol két külön táplálású doboz kapcsán kerül képbe, ahol akár több m vezeték is lehet a hurokban.
Erre is üdvözítő megoldás az 1 db megfelelő kapcsolószekrény.

000000000

Ez az egész tényleg tanulságos lesz , ha végigcsináljuk...stb mert egy olyan problémát old meg amivel sok ember találkozhat.
A toroidot vateráról vettem , ezzel foglalkozik az eladó tudja mit csinál , más nem lehet a vezeték a képen láthatod te is a toroid mögötti zöld sárga vez  ott jön ki hátul és a sorkapocs bal oldalán a pc házhoz van földelve.

svejk

Tanulságos lesz, csak az a baj ahány gép annyi variáció.
valószínűleg nincs is más, aki ilyen konfigurációval, ilyen elrendezésben épít/épített gépet, hiszen akkor itt tolonganának a tanácsokkal.

De általában a józan paraszti ész mindig segít, ahol nem, ott meg a szerencse és a varázsige mormolása. :))

svejk

A toroidon lépjünk túl, én a gyakorlatban még alig találkoztam  egy-két ilyennel.

A zavarszűrők e3lhelyezése, bekötése menni fog ugye?

TROMF22

Az a helyzet, hogy én még egy szál vezetéket nem kötöztem össze a leendő vezérléshez, de a komponenseket tekintve könnyen lehetnek hasonló gondjaim.
Ezért © xplod farvizén utazva igyekszem minél több információt begyűjteni, továbbra is érdeklődéssel figyelem a fejleményeket.
A rajzod pedig elmentettem.

Az enyémben lesznek:  
-H2 vezérlő
-Kapcsolóüzemű táp (ha a népharag el nem söpri)
-Egy régi PC egy munkaállomásnak is beillő nagy torony házban
-Ebben bőven elférne minden ami a vezérléshez kell, ha megtűrik egymást.
-És hogy a topik címéhez is kapcsolódjak lesz a főorsóhoz egy ferekvenciaváltó + motor kombináció. (Yaskawa VS mini J7 esetleg ha nagyon elszalad velem a ló, várakozik egy G7 is. Motor pedig nem a kínai családból való mert 6-8000 1/min fölé nem akarok menni fém megmunkáláshoz. A gravírozás nem cél.)
-Az erősáramú rész külön dobozban.

Szóval az összeset meg szeretném oldani két dobozzal.
Ez szerintem még elfogadható.

000000000

Zavarszűrőt lehet kapni  , simán 220 ba megy és utána a  dugó , vagy más profi cuccra gondoltál?

svejk

Ilyesmiket kell beépítened a toroid és a frekiváltó elé mint az adok-veszekben a http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1111338935" TARGET=_fnew>adok-veszekben a #67814
(persze nem is látom hogy azok milyenek, de a semminél biztos többet érnek)

svejk

Az elektromos rész kis túlzással annyi tervezést, kivitelezési időt kíván mint egy egyszerű mechanika...

TROMF22

Ha nem így lenne, már pörögne a saját gépépítő oldalam... :)

000000000

Szerintem kiveszem a pc házból a H2 vezérlőt és műanyagba szerelem át ezzel kezdem.Ahogy írtad LPT porton keresztül le van földelve.
Utána a földeléseket egy pontra hozom , mondjuk a freki váltó földjére?
A harisnyát hová célszerű kötni?

000000000

Szivatnak ...ki hogy szereti..de te tudod.

Már az elején megírtam neked a konkrét megoldást,de látom szeretsz rajta lovagolni, bár úgy is nekem lessz igazam,mert látod merre felé kanyarodik a téma,csak napok kellenek majd mire ki nyögik neked,,de azt is csak majd félszavakkal,addigra te meg szanaszét bontasz majd kötögetsz mindent.
[#vigyor4]

sanyi84

A mechanika földelése is csillagpontos? Mi a helyzet a például alu profilos gépeknél? Elvileg ott minden elemet kellene földelni, és csillagpontból ? Fa gépemen vanöldelve a ferekiváltó, pc,segédtàpok (gyári kapcs üzemű) a főorsó. A most készülő gépnél nem làtom ugyan szükségét a vàz földelésének de lehet kellene. Ha lesz is rajta maró motor az kettős szigetelésű vagy gyengeáramú. Én gyàri cnc gépnél úgy làttam hogy földpontok vannak minden mozgò elemnél kialakítva, kivétel a burkolat. De lehet e egy anyagnak tekinteni az alu idomokat egymàshoz rögzitve? Nálam nem létkérdés a földelés elvbe. De gondolok az új telepítésre és az àldott kókler villanyzsonglőrökre akik a nullàt védőföldként hasznàljàk. Nem ismerem a körülményeket adott helyen csak ha bontok, de ilyen állatsággal már találkoztam. Ha kihúzok minden fogyasztót, bontom a közöst ès nulla föld között mèrek tudom csak kijelenteni hogy jó vagy nem. Ha megbízok a 20 éves ki tudja ki szerelte vezetékelésben és ne talàn a nullàt közösítette a konnektornàl akkor lehetek egy nullszakadàsnàl én vagy bàrki is a gépekkel sorba kötött fogyasztó.