Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

000000000

A jelenség továbbra  is fenn áll , valami a földeléssel lehet. A frekiváltó és a motor közt is árnyékolt vezeték van , és a vezérlő és a bipoláris motorok közt is szintén árnyékolt vezeték , még is rezegnek a motorok .
Földelést még átnézem ha  utána sem jó akkor tanácstalan vagyok !
Köszönöm.

000000000

svejk

Mint írta LZ a #2261-bem az árnyékolt vezeték nem csodaszer, adott esetben még nagyobb gondot okozhat.  

Kérdezedd, hogy mit csinálj...

Először is nagyon kevés infót adtál meg, szinte semmit.  
Nem tudjuk milyen vezérlőid vannak milyen leválasztásokat használsz.  
Csinálhatnál pár fényképet, lerajzolhatnád a huzalozás topológiáját.  
Ezek a minimumok, hogy átgondolt hasznos tanácsokat kaphass.
Minden bizonnyal előbb-utóbb a vaktában adott tanácsok is megoldják a problémát, de a végén már magad sem fogod tudni mitől is javult meg, nem utolsó sorban mi sem tanulunk belőle.

A csillagszerű egyenpotenciálra hozás minden elektromos eszköz, fémházas doboz, motor mechanika közt általában megfelelő eredményt ad az ilyen zavarok ellen árnyékolt motorkábel nélkül is.
(bár az igaz, hogy az alapelv az, hogy a zavaró sugárzást szüntessük meg és akkor nincs amitől védekezni kelljen)

A jelvezetékek legyenek minél rövidebbek minél kisebb lezáró ellenállásokat használva, ha van rá lehetőség akkor szimmetrikus jelátvitel legyen.

Ha nem vagy az ilyen készülékekkel közelebbi barátságban akkor célszerű lenne a földrajzi helyedet megadni, biztos találsz a környéken egy tapasztaltabb fórumtársat, aki pikk-pakk megoldaná a helyzetet.

000000000

Szia.
Sima mach3 vezérlőm van .
NEMA 23 motorokat használok árnyékolt  vezetékekkel . Forrasztással vannak csatlakoztatva 1.5-2 méter hosszú.
Korábban egy Kress 800 FME marót használtam akkor nem volt semmiféle zavar  szépen működött a gép ,azóta van amióta  frekvenciaváltós 3 fázisú marómotort akarok használni .

svejk

Van-e leválasztókártya, és a motorok vezérlője a kérdés.
Pl. a kínai "kék"-nek nagy a bemenő impedanciája, így fokozottan zavarérzékeny.
A himi-humi, -egyébként nagyon sokszor felesleges- leválasztók szintén sok esetben többet árthatnak mint használnak.

Én egy plazmavágót láttam eddig csak önhatalmúlag viselkedni, de az is csak ívgyújtáskor szórakozott.
Szerencsére nem az én feladatom volt megoldani a problémát, így az ottani megoldást sem tudom.

000000000

Nincs leválasztó kártya  ,  az itthon kapható vezérlő az van beleépítve  nem Kínai.

000000000

Sziasztok.
H2 controller

Ő az:  http://cnc.emiter.hu/

000000000

A frekiváltó :Huanyang 1.5KW  
Amikor megvettem nem pörgött ki 24 000 ig utána átolvastam a használati utasítást és bizony programozni kell , elképzelhető hogy itt is az a gond?!

svejk

Oké, akkor ez kilőve.

svejk

Ennek speciel nem ismerem a bemeneti áramkörét, de a fényképek alapján nem látok rajtuk optocsatolókat, így nagy valószínűséggel direkt, galvanikusan csatlakozik az LPT porthoz,
Ebben az esetben fokozottan érvényes a rövid LPT kábel és a helyes GND vezetékezés.

Be van dobozolva a vezérlő?
Milyen tápja van?
Még mindig segítenének a fényképek...

svejk

Ejha!
A neve nem valami bizalomgerjesztő :)
De ettől persze lehet jó, főleg ha valamelyik komoly márka klónja.

Az olcsó és ezzel együtt általában dél-távolkeleti frekiváltókból előszeretettel spórolják ki zavarszűrő alkatrészeket, vagy nem megfelőlen átgondolt a tervezésük.
A mai agyonintegrált frekvenciaváltók, de az egyéb elektronikai termékek -lásd kapcsolóüzemű tápok, pl.PC tápegységek, kompakt fénycsövek, LED driverek- jelentős alkatrészhányadát ezen szűrő alkatrészek teszik ki, így nem csoda a spórolás.

Visszatérve a frekiváltódhoz és a programozáshoz, a kisugárzott zavar mennyiségét 1 paraméterrel tudod állítani szoftveresen és az nem más mint a PWM kapcsolási frekvencia.
Ezt a gépkönyvek különféleképpen említik, most nem keresem meg a tiédnek a manuálját.
Ez a frekvencia általában 2-16 kHz közt állítható.
A kisebb frekvencia kevesebb zavart kelt hangosabb motorjárással, a nagyobb frekvencia nagyobb zavart sugároz, de csendesebb a motor üzeme.
Ezen kívül a komolyabb frekvenciaváltóknál még hardveresen is lehet -általában jumperrel, vagy egyszerűen egy csavar ki vagy berakásával- a szűrőket kapcsolgatni.

Ismeretlen típusú frekiváltók elé ajánlott zavarszűrőt tenni, így meggátolva a zavarok visszajutását a hálózatba, majd a tápegységen keresztül a vezérlődbe.
Igazából mindegyik frekiváltó elé kötelező lenne rakni, hacsak nem kimondottan benne van a frekiváltóban.

A frekiváltó gépkönyve egyébként hosszasan szokta taglalni ezeket a zavarvédelmi intézkedéseket, a földelések helyes kialakításával. Érdemes figyelmesen átböngészni.

000000000

Éppen a könyvét böngészem ,az a baj hogy másnak is van ilyen frekiváltója és működik.
Félre értettük egymást , a freki váltó és a  maró motor teljesen fügetlen egymástól nincs még összekötve a H2 vezérlővel , egyenlőre szeretném simán beüzemelni. Egyébként jól működik a zavar kivételével .frob fórum társnak is ilyen van , láttam ő is küzdött az övével , írtam neki privátot.Sokan használják ahogy néztem valami beállítási probléma lehet.
Toroid tr használok a H2 höz egy számítógép házba van beépítve simán ,semmi extra .A cnc váza a frekiváltóhoz van földelve , földelés nélkül is ugyan ez a jelenség   jelentkezik.

svejk

És a H2 lépetőmotor vezérlés is benne van a PC házban együtt a vezérlő PC-vel?

--Ez a hozzászólás és kérdés nem született volna, ha kapnánk egy fényképet---

svejk

Tehát akkor volt egy jól működő CNC géped.

Erre felszerelted a motort, a frekiváltót leraktad az asztalra összekötötted a:
230 V-os dugaljzat -- frekiváltó -- motor hármast és a frekiváltót a kezelőpaneljáról kezeled.

Ilyenkor a motor elindításakor megzavarodik a CNC géped.

De hogy ezeket miért úgy kell belőled kihúzni??

svejk

De ha ezt sokan használják, akkor már biztosan sok tanácsot kaptál magánban, mert ugye ide nem írtak...