Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

drehás

Szerintem lájkot szeretne.

Csuhás

Itt a frekiváltó topikban? Így? Teleszemetelve szakmai fórumokat? Minden érdemi szöveg nélkül. Ez így tahóság. Remélem egy modi törli az egészet, ezt is.

mxjj54gxi

Az adott tipust én nem ismerem, de az biztos, hogy szinkronmotort lehet frekiváltóról üzemeltetni, és hallottam olyan frekiváltóról, ami még ehhez enkóderbemenetekkel is rendelkezik.
A komolyabb SEW gépek például ilyenek, és pozicióhajtást simán lehet velük elkövetni.
DE persze, ehhez általában nem az alaptipus alkalmas, hanem abba valamilyen bővítménypanelt is be kell dugni.

4d52ifwte

Sziasztok!

Egy Yaskawa V1000 frekiváltóval kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, biztosan van itt valakinek.
Szóval az indítási parancs kiadása után, lehet az a start gomb vagy digitális bemenet, várakozik kb. 1mp-et és csak utána kezd el felfutni.
Nem a felfutási időről van szó, ha nem az előtte lévő időről.
Egy gyors forgásirányváltásnál nem tetszik a dolog. Sajnos eddig nem találtam semmi beállítási lehetőséget, lehet, hogy nincs is és a működési konstrukcióból adódóan ilyen.
Ha leveszem a felfutási időt pl. 1s-ra teszi is a dolgát, de az említett "feléledési idővel" együtt az már kb. 2s, forgásirány váltásnál, nem tetszik a dolog. pl. menetvágásnál...
Ja esztergáról van szó. Más felhasználásnál nem volt szempont ez a dolog, így nem is figyeltem meg, hogy másik frekiváltók is ilyenek-e.

Bencze András

Valószínű be van állítva a sebességkeresés azért várakozik.

4d52ifwte

Ismered a típust?
Hol lehet ez és mit jelent? A gyorstelepítés doksiban csak főbb funkciók vannak.
Letöltök majd részletesebb doksit, de megköszönném ha esetleg ismernéd a típust és tudnád a paraméter hollétét.

svejk

Ab ovo!
A1-03 2 vagy 3 az igénynek megfelelően.

4d52ifwte

Az A1-03 a paraméterek inicializálását jelenti.
Pl. gyári beállítások visszaállítását.
Ez hogy kapcsolódik az említett problémához?

000000000

Úgy kapcsolódik hogy visszaállít minden szanaszét állítgatott paraméter gyári beállításra.
Csak azt nem értem minek kell 3 vezetékesre inicializálni mikor 2 vezetékes üzem 100x jobb az esztergához.
S1-SC összekapcsol megy előre, S2-SC pedig a hátramenet. ha egyik se akkor áll.
Viszont, ha brutálisabb lassítást szeretnél akkor kell fékellenállás is rá ! (ezt is aktiválni kell)  
Az irányváltás lassúsága meg a megállás végén lévő DC fékezés miatt is lehet.

svejk

A felhasználni kívánt frekiváltónál azzal kezdjük, hogy mindent visszaállítunk a gyári paraméterre és onnan indulunk el a felesleges szívások elkerülés végett.

000000000

b2-03 DC Injection Braking Time at Star Default 0.50 s
b2-04 DC Injection Braking Time at Stop Default 0.50 s
Máris megvan egy másodperc késés !

4d52ifwte

Persze igazatok van,hogy célszerű visszaállítani a gyári beállításokat mindig... Mivel zsír új volt a gép és nem állítgattam szanaszét, így nem állítottam vissza gyári értékeket és végignézve minden általam lényegesnek tartott paraméter gyári volt, kivéve amit tudatosan állítottam.
Most S1-SC és S2-SC van az irányváltó kapcsolóval megcsinálva.
Működik, ennek ellenére külön kellett volna az A1-03-ban ezt inicializálnom?
Fékelenállás egyelőre nincs, így sem olyan rossz a fékezése.
A b1-03 ban fékezés van megadva lefutással, nincs kiválasztva az egyenáramú fékezés.

000000000

Nekem egy egyszerű J7-es frekvenciaváltó viszi a kis ceruzahegyezőt, de ez szinte 0 késéssel vált forgásirányt.
A felfutási lefutási időt természetes ki kell várni, de mikor megáll azonnal indul az ellentétes irányba és nem hezitál.
Sajnos videót nem tudok csinálni pedig érdemes lenne látni.  

4d52ifwte

Be van állítva egyenáramú fékezés?  
A leírás szerint elég jól tud fékezni külső ellenállás nélkül is, most nem tudom pontosan hogy így mit tud.
Szóval nálam nincs egyenáramú fékezés beállítva, csak 1s-os lefutás, természetesen ha a lefutási idő megtörtént mondjuk, hogy megáll. De utána nem indul azonnal, hanem kicsit kivár.

Hasonlóan viselkedik, mint amikor start parancsot kap a tasztatúráról vagy éppen s1-sc-ről. A parancs után eltelik kb.1s

svejk

Akkor visszaszíva!
Nem vagyok hozzászokva, hogy itt a fórumon új frekiváltókat vásárolnak az emberkék. :))

Persze attól még hogy új el lehet állítgatva.