Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

Motoros

Mint irod 3. rol sem megy. Akkor már csak Svejk tudja [#nemtudom][#phone]

000000000

Azt írja hogy:Sebesség beállításnál a külső jelek által megadott fordulatszám elsőbbséget élvez a vezérlőben beállított frekvenciával szemben.
Ergo itt van az a bizonyos négylábú elkaparva !
Paraszti logikával értelmezve ha nincs külső potméter (0 Hz) a külső jel akkor azt nem tudod felülírni.
Próbaképpen a 10-es és a 2-es sorkapcsot kössed össze.

KoLa

Kipróbáltam nem működik! de mintha sántítana ez a paraszti logika!

KoLa

Megvan!véletlenül nem lehet elállítani!odatekerem a frekvenciára amit akarok, aztán nyomok egy set-t, és már megy is az új frekin!pont ez kell,a szalagfűrészhez!

Teaway

Van annak jelentősége, hogy egy régi kétfordulatú (Dahlander) motor frekiváltóval történő megkergetésekor a nagyobb vagy a kisebb fordulathoz tartozó bekötést alkalmazom?

Bencze András

Amelyik alkalmazásával a kb. 25-75 Hz tartományban a kívánt fordulat előáll.

3ihs2v23

Sziasztok!  

Szoszko fórumtársunkra van valakinek email elérhetősége? Ami a profilján meg van adva az nem működik. Hasonló frekvenciaváltója van és ahhoz szeretnék kis útmutatást kérni.

Teaway

Értem, a nagyobb fordulatú kell nekem, és azt kell csökkenteni.

Bencze András

Ha pl. 2/4 p a motorod és neked 1000-2000 közötti fordulatszám kell akkor a 4 p bekötést válaszd. (kisebb fordulaton is lesz nyomatékod)
De a motortípuson is múlik, mert az előző példa nem igaz az Y/YY kapcsolású motorra. Itt ugyanis a kisebb fordulat teljesítménye csak mintegy negyede a nagyobb fordulatnak. Ez az adattáblán rajta van.

Teaway

Az biztos, hogy a motor 2/4 p, és az is, hogy 14xx/28xx a fordulat, de az adattábláját nem tudom megnézni, mert nem ott van a motor, ahol most én vagyok.

000000000

Szerintetek a frekiváltó egyenirányítóját használhatom akkutöltésre?
Most soros-párhuzamos átkötéssel töltögetem a 24 db aksit, de ez nagyon időigényes, és csak én tudom tölteni az Aixamot, mert másnak nem engedem, hogy a vezetékek között matasson. Csináltattam BMS modulokat a 12V-os aksikhoz, így már tölthetem sorba kötve is az akkupakkot. Arra gondoltam, hogy a hálózati feszültséget feltranszformálom annyira, hogy ha bekötöm az AC betápba, akkor a DC busz feszültsége 400V körül legyen. Ez így működhet?  
Ha jól gondolom, a frekiváltó egyenirányítója pont erre van tervezve.
Most 24 db aksi van sorba kötve, ezeknél a max. töltőfeszültség kb. 360V. Szeretnék még 4 db aksit beépíteni, hogy lemerült aksiknál se essen 300V alá a DC busz feszültsége, de 28 db akkunál már kb. 420V-ra kell emelni a töltő feszültséget. A frekiváltó letilt ha a DC busz feszültsége 400V fölé emelkedik, de gondolom ez csak a logikai részre vonatkozik, attól még az egyenirányítója még működik? Ha lekapcsolom a töltést, az akku feszültség kb. 13,5V, 28 db-nál az még "csak" 378V, de terhelés esetén gyorsan leesik a feszültség 13V-ra, így nem lesz gond a visszatöltésnél a feszültség emelkedéssel szerintem...

Bencze András

Elvileg igen, de az áram és feszkorlátozást meg kell oldanod. A feszkorlátozást ill. lekapcsolást a frekiváltóval is megoldhatod. Áramkorlátozást pl. nagyobb teljesítményű izzólámpa is csinál.

svejk

csak az egyenirányíó miatt kár basztatni a frekiváltót.
4-500 Ft egy ilyen kocka egyenírányító.
különben is az áramegenerátoros szabályozás a lényeg a töltésnél.

000000000

Ha 2 db villanymotort mechanikusan összekapcsolunk, akkor szabályozhatjuk a fordulatszámot vektorosan 1 db frekiváltóval? Pl. ha 2 db 4,7 kW-os motorral hajtom meg a váltó tengelyét, akkor elég lehet 1 db 11 kW-os frekiváltó?

svejk

Csak gyanítom, hogy vektorüzemmódban nem jó ötlet a két motor, hiszen a visszacsatolások összekeverednek.