Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Jogos ... a Mini Lathe szót akartam becsempészni valahogy, hogy a keresők idehozzák a fél világot ... [#nyes]

bmejdz9nu

Igen... a zároltakat törölni kellene...törlöd?
A többit zárolni? Törölni?

DE az is bent van a pakliban, hogy 4-10 topikban folyik minden... pl. a Machanikai ötleteket legalább 10-felé kellene szedni...
Ez egy nagy dilemma... [#fejvakaras]
A felhigulás... ha kicsit majd ráérek, kidobálom a topikokból a csevegéseket (ami már elmult) szerinted?  
Ilyeneket mint ezt is pl. ...

000000000

Egyenlőre szerintem csak a zároltakat kéne kirostálni (ami régi és érdektelen)!
Ha gondolod törölheted Te is (most el kell mennem...)!

Ja! Ezt sem itt kellene kitárgyalnunk...[#vigyor3]

Az olyanokat utálom és haragszok rá, hogy küldtem emailt,, meg nem kaptam meg...[#eplus2]
Az ilyet gord ki!!! Köszi!

bmejdz9nu

ok. értem... ez sem lesz... Remélem nem sértek érdekeket...

000000000

Hali az Uraknak!
Azt szeretném kérni a tapasztalt esztergályos, illetve a témában jártas kollégáktól, hogy adjanak kapaszkodót az alábbi témákban:
-Mekkora futáspontosság várható el pl. egy E1N tipusú esztergától. Tudom, hogy sok minden meghatározhatja, de érdekelnének az elméleti értékek.
Ne kergessek ezredeket, ha alapból jó eredmény pl. az 0,05 század, stb.
Köszönöm.

000000000

Tudod, egy ismerősöm valamikor lelambériáztatta a nappaliját. Aztmondta a lambéria készítőnek, Megfizetem, amit kérsz de, készíts nekem görcsmentes fából lambériát. Megtörtént. De, én még rondábbat nemláttam. Lehet fórum helyett lexikont készíteni, csak az nem emberi. Akkor meg minek.  
Más. Írtam levelet. Veled még nemfordult elő, hogy valakit nemtudtál elérni és abban reménykedtél, hogy előbb utóbb benéz a fórumra? A topik törlésével mennek az infók is. Ami lehet értékes valakinek, mégha nem írunk hozzá, akkor is. Persze, nem én döntök, ez csak vélemény.

Robika37

Kedves István !
Az E1N tipus emlékeim szerint siklócsapágyas kivitel( ha mégsem akkor bocsi). Ezáltal a főorsó elméleti futáspontossága igen jó. Nem írok konkrét értékeket mert az mindig függ az adott gép állapotától és megmunkálásnál a megfogás módjától.
Alapvetően ezeken a gépeken a tokmány leszerelése után megmérve a tokmány felfogás axiális és radiális ütését. Szükség szerint felszabályozva a csatlakozó felületeket egy jó állapotú tokmánnyal el lehet érni az általad elvárt értéket

Robika37

Elméleti értékre hirtelen ennyihttp://www.t-online.hu/webtarhely/download/visirobi/K%E9p.jpg" TARGET=_fnew>pontossági vizsgálat

ra8nsmk6w

Kiegészitésként annyit, hogy a főorsó futáspontossága csak egy paraméter a minőségi forgácsoláshoz. Ráadásul ez az egyik legkönnyebben javitható, kézbentartható. A nagyobbik gond főként a régebbi gépek esetében (az E1N sajnos ilyen) az ágy és a csúszú felületek állapota. Látni kellene, hogy az adott gép hányszor szenvedett el felújitást és milyen minőségben. A felújitás útán szinte az egész gépet újra kell állitani.

000000000

A főorsó az nagyon szépen fut (sikló). A tokmány lehet a ludas mert ha megjelölöm és pontosan (legalábbis azt hiszem) ugyanúgy és ugyanott fogom meg akkor is üt kicsinyég az anyag (engem meg a guta). A bekövetkezett lógás 0,02. Ennek örüljek, vagy rugdossam meg a kalapom? Tudom egy fogás meg mifene, de van, hogy muszáj kivenni (ezt legalább mással (néha) ellentétben, vissza lehet tenni. hi.).  
A tokmány felszabályozásához szereztem egy szupport köszörűt, (hiányzik róla ez az, de javítgatom)de sehol nem találok leírást, hogy hogy is kell használni.
Az eddigiekért köszönet.

000000000

Robika37

Próbáld ki: köszörült vagy húzott anyagokat különböző átmérő próbálj befogni és mérni az anyagok ütését. Utánna úgy, hogy másik tokmánydiónál szorítod meg. Általában a 0 val jelölthöz van felszabályozva tokmánypofa ott kellene a legjobban szaladnia. Ha a tokmánypofák billegnek a testben akkor kár szabályozni jobb nem lessz.Ha különböző átmérőket kb. egyforma ütéssel tudsz befogni és nem lötyög a pofa akkor   valószinű a tokmánytest és spirál jó. Lehet szabályozni. Azt úgy kell , hogy a szorítási iránynak megfelelően befogsz nem túl szorosan vmi. anyagot (hogy ne deformálódjon semmi) 0-nál meghúz. Utánna köszörül, Sasi tett fel róla képet. Én simán fel szoktam esztergálni vidiás kés (elég hegyes) kis fogás, fordulat előtolás , ugyanazzal a fogással oda vissza megjáratva. A rugalmasságot kivevendő. Ha nem működik a dolog akkor sajnos tokmánycsere. A 0,2 használt, öreg tokmánynál nem annyira elkeseritő. Használj patront vagy futert (lenntebb leírás "hasított hüvely") ha pontossabb befogás kell.
További szép napot ! Robika

Miki2

Szia Robika!
Azért Te sem ma kezgted ezt a szakmát!
Üdv
Miki

Robika37

Hát , kitoltam már pár talicska forgácsot[#hehe]

bmejdz9nu

Milyen jó, hogy van nekünk egy Robika ... [#smile]
De nem csak a szakmát érti (ez már régi titok), hanem szépen meg tudja fogalmazni a dolgokat és segítőkész!!!  
Na ez már... egyben ... ritka!

Köszönjük! Köszönünk mindent!